Біографія Фрідріха фон Гаґедорна

Біографія Фрідріха фон Гаґедорна

Фрідріх фон Гаґедорн – німецький ліричний поет і байкар раннього німецького Просвітництва – народився 23 квітня 1708 року в сім'ї данського посла в Гамбурзі.

Гаґедорн закінчив гімназію в Гамбурзі, з 1726 вивчав право в Єнському університеті. Повернувся у Гамбург в 1729, став особистим секретарем данського посла в Лондоні, де прожив до 1731.

Після повернення на батьківщину був період бідності та поневірянь, але в 1733 Гаґедорн найнявся на службу секретарем торгової компанії «Англійський Двір» (Englischer Hof) у Гамбурзі, заснованої ще в XIII-му сторіччі. Незабаром одружився і з цього часу почав більше зосереджуватись на літературі.

У рідному місті Гаґедорн став центром гуртка літераторів і художників, добре впливаючи на розвиток їхнього смаку.

Фрідріх фон Гаґедорн помер 28 жовтня 1754 року у Гамбурзі.

Творчість Фрідріха фон Гаґедорна

Гаґедорн – поет рококо. Автор збірок байок, афоризмів і казок у віршах («Versuch in poetischen Fabeln und Erzählungen», 1738), збірки «Повчальних віршів» («Moralische Gedichte»), в яких яскраво втілилися життєві ідеали Гаґедорна: «мудрість» бюргерської самосвідомості, «розум і справедливість», «достаток» і «насолода швидкоплинними годинами життя» – ідеали освіченої розсудливої людини, задоволеної своїм положенням та своїм життям.

На поезію Гаґедорна вплинула переважно французька література, насмперед байки Жана де Лафонтена. Його вірші серед творів сучасних йому німецьких поетів вирізнялися звучністю, а мова – легкістю та чистотою, тому ще за життя Гаґедорн заслужив звання «поет грацій».

Перша збірка віршів поета була опублікована в Гамбурзі незабаром після його повернення з Єни в 1729 під назвою «Versuch einiger Gedichte». Його байки та казки у віршах не поступалися за формою і делікатним кепкуванням творам Лафонтена, а його моральна поезія відображала філософські погляди Горація.

Творчість Гаґедорна значно вплинула на німецьку лірику аж до кінця 18 сторіччя.

Біографія

Твори

Критика


Читайте также