Біографія Семюела Батлера

Біографія Семюела Батлера

Семюел Батлер – англійський письменник (поет, романіст, есеїст), перекладач – народився 4 грудня 1835 року поблизу Ноттінгема (Великобританія) в сім'ї священника.

Вчився у Кембриджі, який закінчив у 1858. Відмовившись від кар'єри священнослужителя, кілька років вчився живопису. У 1859-1864 розводив овець у Новій Зеландії.

Повернувшись до Англії, неодноразово виставляв свої картини в Королівській академії мистецтв. Вивчав і творив музику.

Семюел Батлер помер 18 червня 1902 року у Лондоні.

Літературна діяльність Семюела Батлера

Літературна творчість Батлера просякнута іронією. У своїх творах, зокрема у найвідомішому романі «Шлях усякої плоті» (назва є парафразою слова «життя»), Батлер висміював чимало суперечливих поглядів своїх сучасників, сатирично зображав різні аспекти суспільства – схоластичність освіти, обмеженість вікторіанської моралі, лицемірство у сімейних стосунках тощо. Це роман виховання, оснований на власному життєвому досвіді письменника, а також сімейна хроніка, що розповідає про чотири покоління англійської сім'ї.

Роман «Едін» є сатиричною антиутопією, і це дозволяє вважати Батлера продовжувачем свіфтівської традиції в англійській літературі. Як і «Мандри Гулівера», він складається з розповідей про подорожі мандрівника фантастичними країнами. Назва роману – це анаграма слова «ніде»; так само утворені імена героїв. В одній із частин роману за назвою «Книга машин», в якій Батлер роздумує про роль машин у людській цивілізації, звучить застереження про те, що технічний прогрес може призвести до відчуження між людьми.

Романи:
Erewhon, or, Over the Range (1872).
The Fair Haven (1873).
Erewhon Revisited (1901).
Twenty Years Later (1901).
The Way of All Flesh (1903).

Поеми:
A Psalm of Montreal (1878).
Seven Sonnets (1904).

Біографія

Твори

Критика

Читайте также


up