16.08.2024
Здоров'я та краса
eye 449

Процедура колоноскопії: показання та протипоказання

Процедура колоноскопії: показання та протипоказання

В Україні колоноскопію все частіше проводять як частину скринінгових обстежень. Цей візуалізаційний тест може виявити запальні захворювання кишківника, колоректальний рак та інші аномалії на ранній стадії. На сайті https://medilux.ua/departments/endoskopiya/kolonoskopiya/ можна дізнатися про вартість даної процедури у Вінниці.

Колоноскопія передбачає розміщення тонкої гнучкої трубки з камерою на кінці всередину кишківника. Отримане зображення надсилається на комп’ютер, що дозволяє повністю оцінити внутрішню частину товстої кишки (колон) та прямої кишки. Це обстеження є діагностичним при захворюваннях нижніх відділів травного тракту – як запальні захворювання кишківника, так і рак. Крім того, при необхідності також беруться зразки тканин для гістопатологічного аналізу і навіть видаляються сторонні тіла.

Показання до колоноскопії

Оскільки колоноскопія є діагностичним методом, її проводять, коли пацієнт скаржиться на тривожні симптоми, як-от:

  • порушення звичного ритму випорожнень,
  • біль у животі,
  • наявність крові в калі або коли тест на приховану кров у калі позитивний,
  • тривалий, неприємний запор та/або діарея,
  • анемія внаслідок дефіциту заліза,
  • втрата ваги, яка відбулася за короткий проміжок часу.

Які є протипоказання до проведення тесту?

Попри широку групу пацієнтів, яким призначається колоноскопія, є люди, яким обстеження категорично протипоказано. Це пацієнти, які страждають на:

  • перитоніт,
  • перфорації травного тракту,
  • гострий дивертикуліт,
  • гемодинамічна нестабільність,
  • запальні захворювання товстого кишківника (особливо важкі).

Пацієнтам після нещодавно перенесеного інфаркту міокарда, пацієнтам з аневризмою аорти, з порушенням згортання крові, а також жінкам у другому й третьому триместрах вагітності проводити колоноскопію дозволяється виключно за рішенням лікаря.

Як підготуватися до колоноскопії?

Від правильної підготовки до колоноскопії залежить успішність процедури та вірогідність отриманих результатів. Насамперед підготовка полягає в очищенні товстого кишківника, але не тільки.

Підготовка також включає досить раннє припинення приймання антикоагулянтів чи антиагрегантів. Це робиться для того, щоб зменшити ризик надмірної кровотечі, якщо під час колоноскопії необхідно буде видалити поліпи. Якщо лікування пацієнта не буде належним чином скориговано, зупинити кровотечу під час процедури буде набагато складніше. Крім того, за тиждень до колоноскопії пацієнт повинен припинити приймання препаратів заліза. Звичайно, щодо будь-яких змін у фармакотерапії, пов'язаних з колоноскопією, завжди слід консультуватися з лікарем.

Читайте также


up