14.08.2024
Здоров'я та краса
eye 293

Користь сліз: чому не варто стримувати емоції

Користь сліз: чому не варто стримувати емоції

Чому плакати корисно? Пояснює психологиня

Скільки раз за життя ви стримували сльози? Кусали губи, впивалися нігтями в долоньки, аби не пролити сльозинки, не показати навколишнім свою слабкість? Але чи правильно це – стримувати ридання? Про користь плачу розповідає методологиня програми психоемоційної стабілізації для жінок та їхніх дітей, які постраждали від війни, «Незламна мама» від «Фонду Маша» Ольга Коптєва.

Мабуть, ви помічали, що після переживання стресових подій (як хороших, так і поганих) у нас виникають емоції злості та агресії. Але часто за ними насправді ховаються біль і смуток.

— Коли людина проживає біль, печаль, сум, у неї на очах часто накочуються сльози. Та в більшості є установка стримувати їх, бо в суспільстві побутує стереотипне судження, що сльози — ознака слабкості, — говорить психологиня «Фонду Маша» Ольга Коптєва. – Та що більше ми стримуємо плач, то більше накопичуємо напруження в тілі й більше виникає злості та агресії. Як говорить британський доктор медичних наук Майкл Ройзен: «Плач з емоційних причин змушує вас почуватися краще, знімає напруження і дозволяє психологічно перезавантажитись».

Є три типи сліз: базальні (коли сльоза зволожує око), рефлекторні (коли сльози виникають через подразники: цибулю, вітер) та психічні (коли сльози виникають у відповідь на певні емоції).

Зараз ми говоримо саме про «психічні сльози», які «заряджені» гормоном стресу. І щоб нівелювати вплив кортизолу, треба поплакати. Виходить, що сльози діють, як спусковий клапан у надувному матраці. Давайте розберемо їх корисний вплив по пунктах:

  • Сльози сприяють виробленню енкефалінів, які дуже схожі на морфін і знижують рівень болю. Тобто коли кажуть, що сльози тамують біль – це правда. Під час плачу вивільняється гормони окситоцин та ендорфін, які допомагають людині заспокоїтися, відчути себе легше фізично, зменшити емоційний біль та покращити настрій.
  • За рахунок присутнього в сльозах ферменту лізоциму вони ще й допомагають вбивати бактерії.
  • Є дослідження, що плач активує парасимпатичну нервову систему, яка, як ми вже знаємо, допомагає людині розслабитися. Після плачу пульс і дихання сповільнюються, що приводить до полегшення та спокою.
  • Плач допомагає отримати підтримку інших людей. Ви, мабуть, спостерігали, що коли поряд із вами людина плаче, вам хочеться її підтримати? Так працює наша емпатія.
  • Після плачу людина легше засинає, адже через сльози зникає напруження, людина розслабляється, гормони покращують настрій, змінюється емоційний фон. Коли людина як слід виплачеться, вона дає своєму тілу психологічну розрядку.

Тому не стримуйтесь і плачте на здоров’я в прямому сенсі слова! Адже це допомагає ефективніше боротися з наслідками стресу.

Читайте также


up