07.08.2024
Здоров'я та краса
eye 1053

5 ознак, що ваш психолог некваліфікований

5 ознак, що ваш психолог некваліфікований

Коли варто замислитися про заміну психолога: 5 червоних прапорців

Психотерапія — це важливий і досить непростий процес. Коли починаємо роботу з терапевтом, хочемо отримати максимум користі й не нашкодити собі. Тому краще мати справу лише з професіоналами. Але як розпізнати некомпетентного спеціаліста, які фрази та вчинки неприпустимі в цій сфері, розповідає психологиня «Фонду Маша» Валентина Московченко.

Велика війна змусила тисячі українців звернутися по психологічну допомогу. Та й людей, які  готові допомогти розв'язати психологічні проблеми, сьогодні достатньо. На жаль, не кожен, хто заявляє, що він психолог, може бути кваліфікованим спеціалістом. Щоб уникнути такого або ж вчасно припинити консультації, варто знати, чого НЕ ПОВИНЕН робити психолог під час індивідуальної сесії з клієнтом.

Психологиня Центру «Незламна» від «Фонду Маша» Валентина Московченко виділяє такі червоні прапорці:

Поради

Запамʼятайте: психолог може давати рекомендації, але не поради. В чому ж різниця?

Порада — це спонукання до дії. Вона може мати неоднозначний результат і не відповідати потребам клієнта. Наприклад, психолог каже вам звільнятися з роботи, розлучатися з чоловіком, потерпіти тощо. Зазвичай такі фрази ви чуєте від подруг чи близьких вам людей.

А от рекомендації мають покращити ваш стан і завжди спираються на конкретні дослідження. Якщо психолог вам каже дотримуватися режиму сну, багато гуляти на свіжому повітрі, відпочивати й подібне, можете бути впевненими у його компетенції.

Оцінка ваших дій та почуттів

Уявіть: ви прийшли на зустріч зі своїм психологом, розповіли про проблему, яка вас хвилює, а у відповідь почули слова засудження і присоромлення. Сесія закінчилася, а ви почуваєтеся гірше, ніж було до цього. Так бути не повинно!

Флірт чи секс

Сексуальні стосунки між клієнтом та терапевтом неприпустимі. Неважливо, хто саме ініціатор — клієнт чи терапевт.

Позбудетеся депресії за два місяці»

Кваліфікований терапевт ніколи не буде давати вам 100% гарантії у розв'язанні вашої проблеми, особливо в короткі терміни. Успішний результат психотерапії залежить від ефективної співпраці психолога та клієнта. Терапевт, залежно від вашої проблеми, ділиться своїми знаннями й інструментами. А клієнт, якщо він готовий до змін, їх бере. Лише так можна віднайти оптимальний варіант розв'язання проблеми. А прогнозувати терміни внутрішніх змін клієнта практично неможливо.

Освіта

Цей пункт найважливіший. Терапевт, який проводить консультації з клієнтами, повинен мати документи, що підтверджують його кваліфікацію. А це насамперед професійна освіта державного стандарту та додаткова спеціалізація в одному чи кількох напрямках практичної психології. Наявність освіти можна перевірити, попросивши диплом про здобуття вищої освіти за спеціальністю «Психологія» та сертифікати, які мають юридичну силу. Також для психолога дуже важливими є постійне навчання для закріплення своїх знань, проходження особистої терапії й супервізії (метод підвищення кваліфікації через обговорення професійних проблем із колегою чи наставником). Ви можете запитати свого терапевта ще й про них.

Читайте также


up