28.07.2024
Здоров'я та краса
eye 489

Відновлення зубів за допомогою бюгельного протезування

Відновлення зубів за допомогою бюгельного протезування

Випадання зубів погіршує якість життя та може спричинити проблеми зі здоров'ям. За відсутності навіть одного зуба в організмі відбуваються значні зміни. Насамперед порушується жувальна функція, що може спричинити розвиток захворювань шлунково-кишкового тракту. Якщо проблема зберігається тривалий час, починається деформація зубних рядів, змінюється прикус, виникає ризик розвитку артриту та артрозу щелепного суглоба. Адентія верхньої щелепи (часткова чи повна відсутність зубів) призводить до порушень дикції, з'являється шепелявість, свистяча вимова слів.

Відновлення зубів за допомогою бюгельного протезування допоможе зберегти здоров'я, правильний прикус та гарну посмішку.

Що таке бюгельний протез

Бюгельний протез – це умовно знімна ортопедична конструкція для заміни відсутніх зубів. Він складається з металевого дугового каркаса, базису (імітує ясенний гребінь), штучних зубів та кріплень у вигляді замків, гачків (кламерів) або коронок. Основу виробу встановлюють з внутрішньої сторони зубного ряду. Міцна фіксація бюгельного протезу на зубах гарантує, що він не зміститься, не злітатиме та не впливатиме на дикцію.

Переваги бюгельного протезування

Бюгельні ортопедичні вироби підходять для довгострокового протезування, можуть служити 10 років. Вони допомагають розподіляти навантаження між зубами, сприяють відновленню жувальної функції. Рекомендуються для усунення односторонніх або двосторонніх кінцевих дефектів при руйнуванні зубів, що супроводжується ураженням навколозубних тканин.

Компактний розмір забезпечує швидку та легку адаптацію. У бюгельного протезу на нижню щелепу немає широкої основи, а бюгельні протези на верхню щелепу виготовляють з відкритим піднебінням. Така конструкція не порушує смакових відчуттів, не натирає, не заважає розмовляти. Спеціальне кріплення забезпечує надійну фіксацію.

Недоліки бюгельних протезів

У порівнянні з іншими знімними конструкціями, бюгельні зубні протези — найкращий варіант відновлення зубів, але й у них є недоліки:

  • Бюгельне протезування не підходить за повної адентії.
  • Вироби на кламерах помітні при широкій посмішці. Гачки можуть ушкоджувати зубну емаль опорних одиниць.
  • Тривалий термін виготовлення бюгельного протезу.
  • Під час звикання до конструкції може відчуватись дискомфорт. Деякі пацієнти відзначають металічний присмак у роті.
  • Бюгельні зубні протези коштують дорожче пластинкових знімних.
  • Обмежений термін служби.

Догляд за знімним бюгельним протезом

Кожні 2-4 дні потрібно знімати протез та очищати спеціальним засобом, підібрати який допоможе стоматолог. Кожні півроку необхідно відвідувати стоматолога для планового огляду, щоб у ранній стадії усунути будь-які проблеми, наприклад, нещільне прилягання конструкції протеза до ясен.

Читайте также


up