Як підготуватися до першої індивідуальної консультації з психологом

Як підготуватися до першої індивідуальної консультації з психологом

Як правильно підготуватися до першої індивідуальної сесії з психологом? Пояснює спеціалістка «Фонду Маша»

Перед першою в житті індивідуальною консультацією з психологом ми можемо дуже хвилюватися. А в голові виникає безліч питань, що подвоюють нашу тривожність. Аби емоції не завадили вам отримати максимум користі від роботи зі спеціалістом з ментального здоров'я, психологиня  та методологиня Центру «Незламна» від «Фонду Маша» Ірина Басіста підготувала добірку порад про підготовку до першої індивідуальної зустрічі з психологом. Як все відбуватиметься? Про що мені говорити? А що як я не знатиму, що відповісти? Чи треба якось готуватися до зустрічі? Відповіді на ці запитання — в  матеріалі.

Першим етапом у роботі з психологом є вибір самого психолога. Працювати офлайн чи онлайн? Шукати спеціаліста на платформах психологічної допомоги, через знайомих чи особисті сторінки психолога? Кожен обирає зручний для себе варіант. Далі починається наступний етап — перша зустріч.

— Перша консультація з психологом є здебільшого ознайомчою. На ній спеціаліст знайомиться зі своїм клієнтом: розповідає про себе та принципи роботи, обговорює регулярність і кількість сесій. Клієнт же ділиться інформацією про свій стан, озвучує власні очікування й переживання, — говорить Ірина Басіста.

Які запитання ставити під час першої зустрічі з психологом?

Ви можете поцікавитися, як будуть відбуватися ваші зустрічі, що ви робитимете на них. Можете запитати, за яким методом працює психолог.  Зазначте, що вам важливо отримати під час консультації. Також виділить вправи чи теми, які б ви не хотіли робити або обговорювати (якщо такі є). Якщо коротко: запитуйте все, що вас цікавить і хвилює. З психологом краще забути про сором.

Чи потрібно готуватися до консультації?

Ні, жодної підготовки не потрібно. Та якщо вам буде спокійніше прийти з «заготовками», можете подумати над темами, що вас турбують, що б ви хотіли отримати від консультацій з психологом.

— А ше підберіть місце і час, щоб усамітнитися, почуватися в безпеці, мати світло та інтернет (якщо займаєтеся онлайн). Тоді ви зможете отримати максимум користі від роботи, — зазначає психологиня.

А що як я хвилююся так сильно, що це паралізує мої думки?

Досвідчені фахівці точно знатимуть, як комунікувати з людиною в різних обставинах. Тому ви можете приходити з тими емоціями, що маєте, і не боятися говорити про них. Ви можете мовчати, просто бути присутнім тут і зараз, проживати власні емоції, навіть плакати. Головне — відповідати на запитання психолога й намагатися ділитися своїми думками. Якщо ви не хочете про щось говорити, так і повідомте спеціалісту. Не бійтеся казати, що вам соромно чи страшно. Професійні психологи зможуть надати вам підтримку та проявити розуміння.

— Хвилюватися — нормально, а особливо, якщо ви щось робите вперше, — каже Ірина Басіста. — Тому бійтеся, проживайте емоції, але приходьте на консультації. Нехай хвилювання не стане перешкодою в роботі зі своїм ментальним здоров'ям. 

Читайте также


up