18.09.2024
Новини в Україні
eye 49

Перша виставка книжок Миколи Вінграновського в рамках «Вінграновський ART MARATHON»

Перша виставка книжок Миколи Вінграновського в рамках «Вінграновський ART MARATHON»

У Первомайську відкрилася виставка книг, присвячена Миколі Вінграновському — в експозиції є примірники, видані ще за життя митця

17 вересня у Первомайському краєзнавчому музеї на батьківщині Миколи Вінграновського відкрилася перша виставка книжок, в основі якої лежить приватна колекція Олександра Висоцького. Це книги, видані за життя Вінграновського та після його смерті, дослідження та спогади колег. В експозиції розміщена 41 книга різного формату. Подія відбувається в межах масштабного циклу подій «Вінграновський ART MARATHON», які будуть проходити на Миколаївщині протягом вересня та жовтня. 

Виставка називається «Маршал Вінграновський» — так само як і головна книга виставки, упорядкована Павлом Вольвачем. Експозиція оформлена Катериною Баранюк, художницею та співорганізаторкою фестивалю Вінграновський ART FEST, який відбувся у 2023 році. Діти зі студії Kat.rina Art, якою вона керує, минулого року створили виставку своїх художніх робіт під час фестивалю. Цього року частина їхніх малюнків доєдналася до книжкової експозиції.

— Найголовніше в цій події — це сама зустріч, що зібрала активних людей, яким дуже не вистачає культурного життя, — ділиться Олександр Висоцький,  організатор «Вінграновський ART MARATHON». — Відвідувачі мали можливість взяти книги в руки, погортати їх, поспілкуватися з однодумцями, побувати в гостинній творчій атмосфері. По реакціях на такі події ми бачимо, як на них чекають жителі Миколаївщини.  

На відкритті виставки зібралися важливі постаті первомайської громади та друзі Миколи Степановича — Григорій Іванович Усатюк, його друг дитинства, Олекса Різників, який разом із Вінграновським зростав у Первомайську та разом із ним ходив до одного літературного гуртка. Колектив музею, представники освітян, просто небайдужі громадяни, ВПО — всі бажаючи могли прийти на цю подію. 

— Саме через подібні заходи ми повертаємо Миколу Степановича до громади, даємо нове дихання його творчості, — розповіла директорка музею Олена Красіна під час свого виступу. — Ми маємо розказувати дітям та молоді про цю постать та його спадщину, передавати її в сучасній формі через такі івенти, як цей. 

Виставка буде відкрита для відвідувачів протягом вересня і жовтня, до кінця всіх фестивальних подій «Вінграновський ART MARATHON».

Читайте также


up