19.09.2024
Новини в Україні
eye 25

Стінопис Мудрий панує над зірками на Подолі: мистецтво для підтримки ГУР

Стінопис Мудрий панує над зірками на Подолі: мистецтво для підтримки ГУР

В Києві зʼявився мурал “Мудрий панує над зірками”  в межах проєкту “ГУРКІТ від ГУРу”

За мотивами стінопису на київському Подолі випущена поштова марка, компʼютерна гра, “скін” карти monobank та колекція одягу українського бренду. 

Все заради зборів на надводний дрон “Маґура” для ГУР.

19 вересня у Києві на Подолі на стіні будинку 51 по вулиці Нижній вал відбулось відкриття стінопису “Мудрий панує над зірками” роботи художника Володимира Манжоса.

Основною метою створення муралу під назвою “Мудрий панує над зірками”, яка збігається з гаслом українських військових-розвідників, є вшанування роботи ГУР та відзначення військових успіхів Сил оборони України в Чорному морі. 

Ініціатором створення стінопису є Благодійний Фонд “СУЧАСНА УКРАЇНА” за підтримки Головного управління розвідки Міністерства оборони України, що звернувся до визнаного у світі українського митця Володимира Манжоса з проханням розробити мистецький проєкт з урахуванням особливостей контексту, як соціального, так і політичного, надавши художнику свободу творчості. 

В сюжеті стінопису художник звертається до успішних операцій ГУР: атак морських дронів “Маґура” в межах спільних операцій з СБУ та ВМС України, які змусили майже повністю капітулювати Чорноморський флот РФ та завдали йому неабияких втрат, включно зі знищенням флагманського корабля флоту. 

На передньому плані муралу зображено сову, яка є символом ГУР, вона рухається на серфі по бурхливому морю, впевнено тримаючи поставу та контроль над ситуацією, позаду неї рука, яка символізує невидиму роботу ГУР, що задає тональність всім подіям: роботі дронів “Маґура” та знищенню військових російських баз кораблів в Чорному морі. Знизу зображено девіз ГУР Sapiens dominabitur astris, а на небі бачимо власне самі зірки – сузірʼя Тельця, яке символізує Україну. 

“Цей мурал та весь проєкт ми присвячуємо нашим звитяжним розвідникам та завдячуємо за успішно проведені спецоперації на морі і не тільки, говорить Володимир Гавриш, Президент БФ “Сучасна Україна”, ініціатор проєкту. Сьогодні Головне управління розвідки МОУ є однією з найкращих військових розвідок у світі та, звісно, однією з найефективніших структур в складі Сил Оборони України. За час повномасштабного вторгнення ГУР МО сформувало свій унікальний підхід до розробки та проведення операції, яким захоплюється весь світ”.

Відкриття муралу стало продовженням акції “ГУРКІТ від ГУРу”, в межах якої на початку вересня також була презентована компʼютерна гра “Гуркіт на болотах”, де кожен може спробувати себе в ролі оператора сучасного українського надводного дрона “Маґура” та задонатити на його придбання.

“Україна завжди була морською державою, і сьогодні ми вшановуємо тих, хто щоденно захищає наші водні кордони. Цей мурал — не просто прикраса міста, це данина поваги всім героям, які щоденно ризикують життям заради свободи України, – розповідає Андрій Юсов, представник ГУР. – Ми стоїмо перед символом незламності, який нагадує нам про те, що перемога не тільки в наших серцях, а й на кожній морській хвилі, в кожній військовій операції та в кожному акті відваги. Дякую всім, хто зробив цей мурал можливим, і всім, хто бореться за нашу перемогу”.

Партнером створення стінопису виступила Національна мережа торговельних центрів “Епіцентр”.

В межах заходу також відбувся запуск лімітованого накладу в 300 шт. поштової марки за мотивами муралу за підписом автора, а також лімітована версія за підписом Кирила Буданова, презентація ексклюзивного “скіну” для карт Монобанку за мотивами муралу, а також презентація тематичного дропу мерчу бренду SYNDICATE за мотивами муралу.

Всі гроші, залучені під час акції підуть на купівлю надводного дрона “Маґура”, мета збору - 10 млн гривень.

Читайте также


up