У Винниках відкриється Концертна зала Мирослава Скорика

У Винниках відкриється Концертна зала Мирослава Скорика

Під час концертного сезону 2016-2017 вперше запрацювала філія Львівської обласної філармонії у Винниках. Успішний старт має своє продовження – на базі актової зали СШ №29 відкриється Концертна зала Мирослава Скорика. 9 червня громаду міста запрошують на Інавгураційний концерт «Джазова прогулянка у Винниках з Мирославом Скориком» за участі самого маестро і відомих музикантів Оксани Рапіти, Мирослава Драгана та Камерного оркестру «Академія».

Генеральний директор Львівської обласної філармонії Володимир Сивохіп розповів, що філармонійний колектив прагне до творчої праці і може здивувати багатьох поціновувачів мистецтва. «Ми завжди шукаємо і будемо шукати нові майданчики для наших ідей. Але хочемо йти туди, де ми потрібні і де відчинені двері. Таким місцем стали Винники завдяки новій, не консервативній ментальності, – зазначив Володимир Сивохіп. – Ми вже відпрацювали там перший концертний сезон. Він перевершив всі сподівання, бо виявився надзвичайно вдалим та успішним. Хочемо нарощувати цю традицію у Винниках. А також, готові їздити і в нові локації».

За словами директора філармонії, концерт 9 червня – це візит до Винник людини-легенди. Володимир Сивохіп розповів, що на минулих вихідних, на оперному фестивалі у Тульчині 4-5 червня Мирослав Скорик диригував оперу Леонтовича «На русалчин Великдень». На концерт у палаці прийшло близько 5-6 тисяч глядачів. Директор філармонії також пригадав композиторів Миколу Лисенка, Станіслава Людкевича, Миколу Колессу та інших видатних носіїв української культури, лінію яких продовжує зараз Мирослав Скорик. «Він є серед нас. Для мене це велика відповідальність і водночас велика приємність, що маестро погодився взяти участь у проекті «Філармонія у Винниках». Людину треба шанувати тоді, коли вона поруч. Я радий, що Винники робитимуть це 9 червня», – Володимир Сивохіп.

У програмі концерту «Джазова прогулянка з Мирослава Скориком» багато джазових речей. Їх виконуватимуть солісти Оксана Рапіта та Мирослава Драгана у супроводі Камерного оркестру «Академія». За диригентським пультом стоятиме сам маестро.

Володимир Сивохіп додав, що сподівається не на одинплідний концертний сезон. «Можливо, це буде навіть подвійний сезон – тематичні концерти для дітей і паралельно – інші проекти у залі Мирослава Скорика. Ми працюємо над цим і продовжуватимемо працювати».

Міський голова Винник Володимир Квурт розповів: «Я хочу, щоб наші діти були успішними, щоб в них були можливості спробувати, порівняти, насолодитися. Ми пропонуємо речі, які, на перший погляд, високі для дітей. Але насправді високе мистецтво потребує спілкування. Воно має стати ближчим, зрозумілим. Якщо ми сьогодні не привчимо юне покоління насолоджуватися ним, то завтра не матимемо вдячного глядача. А його треба виховувати на кращих традиціях».

Новини Львова. Відкриття концертної зали Мирослава Скорика
За словами мера Винник, музиканти філармонії погоджуються приїжджати до їхнього міста за символічні кошти і при цьому завжди цілковито викладаються. «Якщо ми хочемо, щоб наші діти ставали успішними, їхали в світ і не асимілювалися там, а поверталися додому, ми повинні запропонувати речі, якими вона будуть пишатися. Мистецтво є прикладом цього, окрім любові до рідного дому. Це те, що дає натхнення, особливо в наш час, коли доста проблем», – додав Володимир Квурт.

Він зазначив, що в ініціативної команди проекту було бажання щось створити, і тому було легше вирішувати технічні питання.«Цей сезон завершується фантастичним дійством – Мирослав Скорик у Винниках, – зазначив Володимир Квурт. – Адже це людина, якій личать найкращі концертні зали світу. А маестро приїжджає до Винник, до шкільного актового залу».

Начальник управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Зоряна Довганик розповіла, що найкращих успіхів у навчанні досягають школи, які виходять за межі своїх стін. За її словами, проект у Винниках дозволяє долучати до культурного дозвілля не лише дітей, а і їхніх батьків. «Така школа виховує соціально активну дитину і загалом допомагає будувати партнерські стосунки з місцевою громадою, – зазначила Зоряна Довганик. – Ми віримо, що цей проект стане початком чогось нового. А школа стане місцем, де діти зможуть спілкуватися та отримувати знання не лише під час уроків. І не лише діти, а й доросла аудиторія».

Директор СШ №29 у Винниках Оксана Верхівська зазначила, що завдяки цьому проекту є змога привчати дітей до класичної музики та якісної культури. «Вони вже зараз цікавляться, коли наступні концерти, – зазначила директор школи. – Адже у сезоні 2016-2017 в нас було багато заходів. А скоро у Винники завітає Мирослав Скорик – людина зі світовим іменем».

Радник міського голови Винник з гуманітарних питань Ірина Магдиш розповіла, що культура має бути близько дому – як садочок та школа. «Це безпечно: якщо осередок «за рогом», то можна відпустити туди дитину саму, – зазначила Ірина Магдиш. – Коли маленькі культурні локації поруч дуже помічні у творенні ідентичності громади та довіри. Цими острівцями розростеться цілий пласт людей, які не уявляють себе без культури».

Новини Львова. Відкриття концертної зали Мирослава Скорика
За словами Ірини Магдиш, якщо маленький музей містечка не стане таким осередком і діти не виростуть з думкою про те, що там цікаво і добре, то вони потім не стануть відвідувачами великого музею у великому місті.

Радник міського голови Винник додала, що для активізації культурних проектів у спальних районах Львова не достатньо лише ініціативи міської ради. Для цього потрібні зацікавлені та активні люди, які захочуть долучитися до змін у районах міста. «Якщо немає ініціативи знизу, то жодні ініціативи не допоможуть. Поки не народиться група людей, яка відчуватиме відповідальність та потребу в культурних проектах, доти вони не зрушать з місця», – зазначила Ірина Магдиш.

Вартість квитків на концерти у Винниках 20-60 гривень. Новий зал розрахований на 200 глядачів.

Фото: Олег Огородник

© md-eksperiment.org


Читати також