31.12.2023
Literature
eye 20

Война. Ден 603

Война. Ден 603. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

20.10.23
Руските войски нанесоха въздушен удар в района на Херсон.
Преди това в Берислав е загинал 1 човек.
Екипи на Държавната служба за извънредни ситуации и Националната полиция извършват оглед на района.
Китай масово доставя на руската федерация дронове и малки оръжия, - Пентагонът.
Пентагонът анализира руски митнически данни, които показват, че както държавни, така и частни компании продават граждански стоки, стоки с двойна употреба и някои второстепенни военни стоки на русия.
Според САЩ това са малки оръжия, резервни части, навигационно оборудване и защитно оборудване.
Пентагонът обърна специално внимание на дроновете, тъй като големият и нерегулиран пазар на дронове в Китай позволи на руснаците да закупят едно не малко количество от тях. Става дума за малки дронове с двойно предназначение и БПЛА, които руската армия използва за войната срещу Украйна.
В периода от март 2022 г. до 2023 г. китайски компании са продали на русия дронове и резервни части за тях за 12 милиона долара, се казва в доклада на Министерството на отбраната на САЩ за Китай.
руските войски започнаха нова вълна от щурмове около Авдиевка
„Честно казано, ситуацията е тежка, много тежка. Врагът щурмува от снощи... Новата вълна вече е тръгнала... Отново с голямо количество техника“, новата вълна от руски щурмове е не по-малко мощна от тази на 10-11 октомври.
руската федерация удари с ракета вилна кооперация в Кривий Рог
Загина мъж. Жена е получила охлузни рани. Тя е в тежко състояние в болница.
Комисията на ООН публикува нов доклад за руските военни престъпления в Украйна
Той документира допълнителни доказателства, че руските власти продължават безразборните атаки и извършват военни престъпления, изтезания, изнасилвания и друго сексуално насилие, както и депортирането на деца в руската федерация.
Проведените разследвания потвърдиха предишното заключение на Комисията, че руските власти прилагат изтезания широко и систематично в различни места за лишаване от свобода.
Интервютата с жертви и свидетели свидетелстват за дълбоко незачитане на човешкото достойнство от страна на руските власти при подобни обстоятелства. Свидетели съобщават за ситуации, при които изтезанията са били прилагани с такава бруталност, че жертвата е умирала вследствие от тях.
Освен това комисията документира прехвърлянето на 31 деца от Украйна в русия през май 2022 г. и заключи, че прехвърлянето е незаконно депортиране, съставляващо военно престъпление.

Read also


up