27-12-2023 Literature 43

Война. Ден 600

Война. Ден 600. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

17.10.
През нощта силите за противовъздушна отбрана унищожиха 6 атакуващи дрона и 1 крилата ракета.
Противникът атакува Украйна с шест БПЛА тип "Шахид" от района на Крим и управляема авиационна ракета Х-59 от самолет Су-34 от въздушното пространство на окупираната Херсонска област.
Всички 7 цели са унищожени от ПВО.
През нощта врагът атакува Славянск.
„Два летежа до центъра на града. Удар по общежитието на земеделския техникум. За щастие няма жертви“.
руската авиация обстреля Херсонска област, удариха болница.
Пострадало е терапевтичното отделение на болницата в Бериславски район. В помещенията са разбити прозорци и врати. Диагностичното оборудване е повредено. Входът на отделението беше затрупан с отломки.
руснаците от сутринта обстрелват Херсон
Има попадение в жилищни зони, както и на територията на едно транспортно предприятие. По предварителни данни петима души са били ранени - един от тях е хоспитализиран. Това е по информация от Херсонската градска военна администрация.
Орбан се срещна с путин и заяви, че иска да бъде приятел с руската федерация.
По време на среща с диктатора в Пекин унгарският премиер Орбан каза, че Унгария "никога не е искала да се конфронтира с русия и се опитва да поддържа двустранни контакти". В отговор, путин изрази задоволство от факта, че "отношенията с много европейски страни се поддържат и развиват".
А лукашенко, както винаги в безумната си заблуда каза: „беларус и иран трябва да си сътрудничат „тясно“, за да устоят на „атаките на Запада“.
"Ситуацията в света ескалира. Нашият отговор е, че трябва да си сътрудничим по-тясно помежду си, да противодействаме на тези атаки".
„Натискът върху нашите държави е безпрецедентен“, каза лукашенко на Мохбер. — Но вие вече сте се научили да се справяте с това до известна степен и вашият опит е ценен за нас.
А днес се случи и нещо, което може да промени хода на войната: "Зеленски потвърди използването на ракети ATACMS".
"Днес сме особено благодарни на Съединените щати. Нашите договорености с президента Байдън се изпълняват. Те се изпълняват много точно - "ATACMS" се проявиха днес".
По-рано медиите съобщиха, че Байдън се е съгласил да предостави на Украйна ракети ATACMS още по време на последната среща със Зеленски. Те обаче решиха да не го афишират. Също така, според съобщения в медиите, първото използване на тези ракети от Украйна е извършено снощи на летищата в окупираните Бердянск и Луганск.

Read also