27.12.2023
Literature
eye 43

Война. Ден 594

Война. Ден 594. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

11.10.23
Тази сутрин руснаците атакуваха село Борова в Харковска област. противникът е открил огън със зенитно ракетен комплекс и е нанесъл удар по селото със ЗРК С-300. Пострадали са 2 жилищни сгради.
В Херсонска област окупаторите обстрелваха село Михайловка.
Сутринта руската армия атакува селото. Пострадала е 76-годишна жена - тя е с взривна травма, охлузни рани в областта на гърдите и подбедрицата.
В предградията на Херсон врагът атакува с дрон погребалната процесия на гробището, насочена към ритуалния транспорт.
Известно е за трима ранени. Един от тях е настанен в болница в тежко състояние.
Продължава насилствената русификация във временно окупираните територии на Донецка област.
Окупаторите въведоха „украински език“ като избираем, а не задължителен предмет за изучаване във всички контролирани институции за „средно общо образование“ във временно окупираните райони на Донецка област.
Според наличната информация окупаторите са разработили примитивна програма за изучаване на украински език за средношколци и гимназисти, която включва около 300 часа за 5 години.
Такива избираеми предмети се създават от окупационната администрация, за да демонстрират „спазването“ на международното право в окупираната територия, а именно правото на населението да учи родния си език.
В същото време, когато децата проявяват инициатива да вземат дори такъв съкратен факултатив, окупаторите оказват психологически натиск върху учениците, унижават ги и ги заплашват с проблеми с обучението, - съобщава Центърът за национална съпротива.
Група от 12 души, заподозрени в износ на стоки с двойна употреба за руската федерация, е задържана в България.
Заместник-главният прокурор на България Мария Павлова съобщи, че сред задържаните има руснаци, беларуси и албанци. Петима от тях вече са обвинени за участие в престъпна група и незаконен износ.
Групата е била активна в няколко града, по-специално в София. Според информация на ДАНС нападателите са доставяли оптични прицели, бинокли, авиационни радиостанции и софтуер на воюващите в Украйна части на ГРУ, росгвардия, чеченските батальони и ЧВК "Вагнер".
Износът на такива стоки от България е възможен само с разрешение на Министерството на икономиката, като задържаните не са имали такова.
русия стреля по физкултурен салон в Никопол, Днепропетровска област.
Загинаха 4 служители на учебното заведение. Все още може да има хора под развалините.
 

Read also


up