31.12.2023
Literature
eye 28

Война. Ден 604

Война. Ден 604. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

 
21.10
Откриха тялото на жена под развалините в Берислав два дни след обстрела.
Полицията установи самоличността на загиналата. Това е 56-годишна местна жителка, която се е грижила за разрушената къща и е дошла да нахрани кучетата по време на руския удар.
На 19 октомври руската армия нанесе въздушен удар по Берислав, като тогава беше съобщено за двама ранени.
Щетите от взривяване на язовир Каховка са като от атомна бомба.
Това стана ясно по време на конференцията „Обединени за справедливост“. Обединени за природата“. Мнението е на Виола фон Крамон, член на Европейския парламент.
„Трябва да подчертаем, че този терористичен акт, това подкопаване на Каховския язовир, беше най-разрушителният акт, който можеше да се случи. И особено тези дългосрочни заплахи, дългосрочни щети, са толкова сериозни, колкото и в случая с ядреното радиационно замърсяване“, каза тя.
Също по време на конференцията първият вицепремиер – министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко каза, че от началото на пълномащабната инвазия русия е извършила 2500 екологични престъпления.
Свириденко също подчерта, че всеки ден от войната е приблизително 120 милиона евро щети.
„Те брутално убиват украинци, унищожават нашите градове и села, унищожават нашите гори, нашите големи природни богатства, полета и езера. Разрушават пътища и сгради, разрушават водопроводите“, подчерта тя.
И в момента рашистите обстрелват Харков...

Read also


up