01.01.2024
Literature
eye 166

Война. Ден 651

Война. Ден 651. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

 
07.12
Всяка вечер, всяка нощ дронове летят над цяла Украйна. Сега не е изключение..
28 000 украински цивилни са в руски плен
„Цивилните заложници според мен са нова система за потискане на населението във временно окупираните области“, каза украинският омбудсман Дмитро Лубинец.
Според него украинските власти не могат да проверят състоянието им, не могат да получат достъп до руските затвори, и не могат да им дадат лекарства.
„Отделен списък от тези 28 000 са 2000 граждани на Украйна, чиято възраст е над 65 години. Има случаи, когато украинци над 80-85 години биват залавяни само за проукраински изказвания. И не можем да направим нищо за тях в този момент“, каза омбудсманът.
Украйна няма да се откаже от защитата на нито едно парче земя, независимо как другите страни гласуват за законопроекти в подкрепа на Украйна, - Данилов
„Спокойствие и твърдост. Независимо кой, къде и как е гласувал в която и да е страна по света, ние няма да спрем да защитаваме държавата си, няма да отстъпим нито парче от нашата земя и няма да простим за нито един убит или осакатен. ще се съсредоточим, ще направим изводи, ще презаредим оръжията си и ще продължим да унищожаваме руското чудовище.
Разбрахме, че независимо от напредъка на човечеството, силата отново е основен приоритет за света, и затова Силите за отбрана на Украйна са, и остават най-добрият ни гарант за сигурност- надеждна застраховка срещу заплахата да станем заложници на променящата се политическа ситуация и неизпълнение на международните задължения за сигурност". Това каза Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна.
руската армия атакува Тягинка в района на Херсон.
Ранени са четирима души. 67-годишен местен жител е откаран в болница в тежко състояние. Лекарите се борят за живота му. Състоянието на останалите ранени се оценява като средно тежко. Това са 63-годишна жена и двама мъже на 53 и 37 години.
САЩ и Украйна подписаха споразумение за намерение за съвместно производство на оръжия
Посочва се, че споразумението е подписано от Министерството на отбраната на САЩ, Министерството на отбраната на Украйна и Министерството на стратегическите индустрии на Украйна. Той е насочен към задоволяване на неотложните нужди на въоръжените сили. Става въпрос по-специално за противовъздушна отбрана, ремонт и поддръжка на оборудване и производство на критични боеприпаси, се казва в изявление на Белия дом.
Освен това Министерството на отбраната на САЩ и индустриалните партньори предоставиха на Украйна технически данни за началото на местното производство на някои елементи от системата за противовъздушна отбрана FrankenSAM. Това ще помогне за модернизирането на наличните в Украйна системи за противовъздушна отбрана чрез интегриране на някои западни боеприпаси.
През нощта над Украйна бяха унищожени 15 вражески дрона
Регистрирани са общо 18 изстрелвания на ударни БпЛА "Шахед-136/131". Основните направления на атаката са Хмелницка и Одеска области.
През нощта над Украйна бяха унищожени 15 вражески дрона
През нощта руските терористи атакуваха района на Измаил с дронове: има попадения
Окупаторите атакуваха специално пристанищната инфраструктура на река Дунав, съобщиха Одеската ОВА.
Нанесени са щети на складови помещения, елеватор и камиони. Шофьорът на един от камионите е загинал.
Официално потвърдено е депортирането на над 19 500 украински деца - Любинец
„В момента има повече от 19 540 официално потвърдени депортирани украински деца. Ако връщаме по едно дете всеки ден, тогава ни трябват 55 години. И това е на фона на факта, че руската федерация продължава да депортира все повече и повече групи украински деца от нашата територия всеки ден“, каза Дмитро Лубинец, комисарят на Върховната рада по правата на човека.
"За съжаление, нямаме много инструменти, за да върнем всички деца.", сподели омбудсманът.
Помощта от международни партньори за Украйна е спаднала до минимум от януари 2022 г
В периода от август до края на октомври 2023 г. се наблюдава рязко намаляване на обема на новата помощ, като стойността на новите пакети възлиза на едва 2,11 милиарда евро, което е спад от 87% спрямо същия период на 2022 г. и най-ниското ниво от януари 2022 г. - до този извод са стигнали авторите на Ukraine Support Tracker от Института за световна икономика в Кил.
От 42-ма проследени донори само 20 са предоставили нови пакети с помощ през последните 3 месеца, което е най-ниският дял на активни донори от началото на войната. ЕС и САЩ също поеха няколко нови ангажимента.
лавров заплаши Молдова като "следваща жертва" на срещата на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие
„За съжаление, за руския министър стана лоша традиция да заплашва други държави, по време на тези заседания". Това споделиха от ОССЕ.
В Стокхолм това беше Украйна, а този път в Скопие беше Молдова, която лавров предупреди като „следващата жертва“, – каза постоянният представител на Украйна към международните организации във Виена Евгений Цимбалюк.

Read also


up