01.01.2024
Literature
eye 189

Война. Ден 654

Война. Ден 654. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

10.12
През нощта окупаторите обстрелваха Никопол с тежка артилерия
През нощта противникът обстрелва Никопол с артилерия. Мина без разрушения и жертви, а вечерта в района на Кривориз нашето ППО свали вражеска ракета. Отломките и нанесоха щети на помещенията на едно предприятие. Част от отломките попаднаха и върху 2 камиона.
руснаците използват ракети-примамки, за да износят украинския ППО
В неотдавнашен доклад на Института за изследване на войната (ISW) се отбелязва, че един от руските военни блогъри съобщи на 9 декември, че руската армия използва крилати ракети X-55, които са много подобни на модернизираната версия на ракетата Х-101.
Анализаторите на ISW добавят, че целта на изстрелването на ракетата е била да заблуди украинската противовъздушна отбрана, но този опит не е бил успешен.
руснаците нападнаха Херсон. Има ранени.
През деня врагът атакува града. Под обстрела попадна жилищна сграда. 37-годишен мъж е получил охлузни рани на главата, както и взривна травма.
По време на руската атака човекът се е намирал в помещение в сградата. В момента той е хоспитализиран в болница.
Володимир Зеленски пристигна в Аржентина, където присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Хавиер Майли и се срещна с лидерите на Парагвай, Уругвай и Еквадор*
Зеленски покани президентите да посетят Украйна и да дойдат на следващия кръг от преговори относно украинската формула за мир в Швейцария през януари 2024 г.
В Аржентина Зеленски разговаря по телефона с френския лидер Еманюел Макрон. Той разказа на Макрон за развитието на събитията на фронта. Президентите обсъдиха и следващия отбранителен пакет от Франция, който трябва да засили огневата мощ на Украйна.

Read also


up