19.01.2024
Literature
eye 52

Война. Ден 681

Война. Ден 681. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

05.01.
21 от 29 "шахеда" са унищожени през нощта от силите за противовъздушна отбрана
"В нощта на 5 януари 2023 г. противникът атакува с ударни БПЛА тип "Шахед". Ударът продължи на две вълни от района на примоско-ахтарск - руската федерация и нос Чауда - Крим. Общо 29 "Шахеда" тип 136/131“са били изстреляни – отбелязаха от ВВС.
Противовъздушната отбрана свали 21 от 29 атакуващи БЛА в Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Черкаска, Кировоградска и Хмелницка области. Противникът насочи част от безпилотните самолети по фронтовата зона на Херсонска и Николаевска области.
руските войски обстреляха Днепърския квартал на Херсон
Ударът е уцелил жилищна сграда, а вследствие на удара е възникнал пожар в склада, където се съхраняват хуманитарни помощи
Пострадала е 69-годишна жена. Отказала е хоспитализация.
В болница са постъпили трима души от Херсон на 22, 23 и 46 години. В момента лекарите извършват прегледи и оказват помощ на пострадалите.
*Непал спря издаването на разрешителни за работа в русия поради набиране на свои граждани за война*
Директорът на отдела за работа в чужбина Кабирадж Упрети каза, че решението за временно спиране на издаването на разрешителни за работа в русия и Украйна има за цел да сведе до минимум човешките жертви и ще остане в сила до второ нареждане.
По официални данни през последните две години над 800 непалци са получили разрешение за невоенна работа в русия.
Непалското правителство каза, че се смята, че до 200 непалски граждани служат в руската армия, а около 100 непалци са изчезнали.
путин издаде заповед за даване на руско гражданство на украински деца
В заповедта се посочва, че сираци и деца, останали без родителска грижа, които са граждани на Украйна, могат да получат гражданство на руската федерация по лично решение на путин, без да се вземат предвид всички или отделни изисквания на федералното законодателство.
Заявление за такова гражданство могат да подадат ръководители на руски организации, в които детето е поставено под надзор.
„Смятам, че предоставянето на руско гражданство на деца се прави, за да може депортираните украински деца „законно“ остават на тяхна територия“.
„Ние разбираме ужасните последици от подобни действия, защото следващата стъпка след получаването на „гражданство“ на руската федерация ще бъде осиновяването на децата като руснаци, а след това – промяната на личните им данни. По този начин в един момент в руската федерация няма да остане нито едно украинско дете, защото всички те могат да станат руснаци в следващите 3 месеца“.
руснаците проверяват детските празници, които се провеждат временно окупираната територия за наличие на украински символи, - Съпротива
Всеки празник, организиран за деца във временно окупираните територии, се посещава от представител на „следствената комисия“, който следи за „правилното му провеждане“.
"Служителите на "Следствения комитет" са предимно "гестаповци", внесени от руската федерация, които отговарят за репресиите срещу цивилното население. На детски представления в учебни заведения те проверяват присъствието на деца и родители и програмата на събитието“.

Read also


up