19.01.2024
Literature
eye 54

Война. Ден 678

Война. Ден 678. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

03.01
В Киев броят на убитите в резултат на руската терористична атака на 29 декември нарасна на 30
Други 29 души са ранени, съобщи KMВA.
В Харков броят на ранените от обстрела вчера сутринта нарасна на 62
Една жена почина. В момента в лечебни заведения се намират 28 души, 4 от тях са деца. Двама възрастни са в тежко състояние
Китай увеличи доставките на металорежещи машини за военната индустрия на русия 10 пъти
Според вестник Financial Times, ако през февруари 2022 г. Китай е представлявал 12% от руския внос на такива машини ($6,5 млн.), то през юли 2023 г. – 57% ($68 млн.).
Според Александър Габуев, директор на Берлинския център Карнеги за изследване на русия и Евразия, предишните санкции на САЩ и експортните ограничения на китайски военни изпълнители са довели до факта, че много китайски компании просто пренебрегват потенциалните рискове от американските санкции.
Извършен е най-големият обмен на военнопленници по време на пълномащабната инвазия: 230 украински мъже и жени бяха освободени
Сред тях има 130 представители на Въоръжените сили на Украйна (включително 14 на Въоръжените сили на Украйна, 14 на ВМС), 55 на Националната гвардия, 38 на Държавната гранична служба, 1 на Националната полиция и шестима цивилни, които са били незаконно лишени от свобода.
Сред върнатите бяха онези, които имаха официален статут на военнопленник, потвърден от Международния комитет на Червения кръст (182 души), както и онези украински военнослужещи, които се смятаха за изчезнали и имаха статут на „издирвано лице“ ( 48).
Повечето от освободените са мъже (225), пет са жени. 213 души са редници и сержанти, единадесет от тях са офицери, съобщиха от Координационния щаб за лечение на военнопленниците.
Тази нощ руснаците изстреляха с ракети С-300 Снигуровка в Николаевска област, има жертви и разрушения
От взривната вълна са пострадали съседни къщи в покрайнините на града, в резултат на което са пострадали жена, двама мъже и 15-годишно момиче. Детето е в тежко състояние, транспортира се в Николаевската болница.

Read also


up