19.01.2024
Literature
eye 53

Война. Ден 673

Война. Ден 673. Khrystia Vengryniuk

Khrystia Vengryniuk

29.12
Изминалата нощ беше една от най-страшните за последните шест месеца.
Цяла нощ виеха аларми, летяха дронове, ракети... Горяха къщи. Хора умираха.
Най-мащабната атака от въздуха: унищожени 114 от 158 въздушни цели
Първоначално окупаторите атакуваха традиционно с „шахиди“ от север и югоизток, с по-нататъшно движение в западна посока. Регистрирани са общо 36 ударни БЛА "Шахед-136/131".
Около 03.00 ч. противникът вдигна във въздуха стратегически самолети - бомбардировачи Ту-95МС. Общо 18 самолета, които влязоха в стартовата линия около 6:00 сутринта и изстреляха най-малко 90 крилати ракети с въздушно базиране Х-101/Х-555/Х-55.
От района на Курск около 05:00 противникът използва далечни бомбардировачи Ту-22М3, които изстреляха осем крилати ракети Х-22/Х-32 в посока на северните и централните райони.
В същото време нашествениците удариха Харков със зенитни управляеми ракети С-300. Общо врагът е изстрелял най-малко 14 балистични ракети - С-300/С-400/Искандер-М от окупирания Крим, Курска и Белгородска област на руската федерация.
В 6:30 сутринта е регистрирано излитането на пет изтребителя МиГ-31К, които са изстреляли пет аеробалистични ракети Х-47М2 "Кинджал" от района на Астрахан.
Също така от тактическия самолет Су-35 са използвани 4 противорадарни ракети Х-31П и една Х-59.
Родилна болница, учебни заведения, търговски център, многоетажни сгради и частни къщи, търговски склад, паркинг
Киев, Лвов, Одеса, Днепър, Харков, Запорожие и други наши градове
„Със сигурност ще отговорим на терористите за техните удари. И ще се борим, за да гарантираме безопасността на нашата страна, на всеки град, на всички наши хора. руският терор трябва да загуби – и точно така ще бъде“, написа украинският президент.
Иска ми се тези звуци от експлозии в Украйна да се чуят навсякъде по света, - шефът на МВнР
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба остро призова онези, които са „уморени“ от войната и насърчават „преговори“ с руската федерация след масираната ракетна атака от руската федерация на 29 декември.
„Бих искал тези звуци от експлозии в Украйна да се чуят по целия свят. Във всички големи столици, щабове и парламенти, които в момента обсъждат по-нататъшна подкрепа за Украйна. Във всички редакции, които пишат за „умора“ или предполагаема готовност на русия на "преговори", пише Кулеба.
руснаците трупаха ракети от много месеци, за да ударят Украйна, те могат да продължат атаките с оглед на резервите, - Умеров
"руснаците убиха и раниха наши граждани, унищожиха инфраструктурата. Отново и отново русия демонстрира на целия свят, че няма друга цел освен терор, освен убийство, освен геноцид над украинците", написа министърът на отбраната на Украйна във Фейсбук .
Към 19:30 часа е известно, че 30 души са убити и над 160 са ранени в резултат на сутрешната масова атака на руската федерация на територията на Украйна
53 души са спасени от Държавната служба за извънредни ситуации. 8 от спасените са извадени изпод развалините, съобщиха от МВР.

Read also


up