05-01-2022 Розваги 208

Телеведучий Джон Стюарт звинуватив Джоан Роулінг в антисемітизмі

Телеведучий Джон Стюарт звинуватив Джоан Роулінг в антисемітизмі

Відомий американський телеведучий Джон Стюарт звинуватив Джоан Роулінг у антисемітизмі.

За його словами, гобліни в «Гаррі Поттері» дуже схожі на персонажів з антиєврейських карикатур початку 20 століття: «Я просто показую людям цю карикатуру. І вони такі: "О, подивіться, це ж гоблін із “Гаррі Поттера”!" А я відповідаю: "Ні, це карикатура на єврея з антисемітської літератури". І Роулінг не придумала нічого кращого, як змусити цих хлопців керувати банком? У нас тут чарівний світ, в якому ви можете літати на драконі або володіти домашньою совою. Але хто має керувати довбаним підземним банком? Євреї!».

Що цікаво, у своїй промові Джон Стюарт, який сам є євреєм, кілька разів згадує Роулінг. Однак у книгах письменниці гобліни описані як невисокі істоти з блідою шкірою, довгими пальцями на руках та ногах, великими головами, гострими носами та вухами. При цьому вони виконують роль банкірів і ковалів, що у інших фентезі-світах зазвичай приписують гномам. А єдиною алюзією в книгах є презирливе ставлення магів до гоблінів, яке чимось нагадує ставлення до євреїв у нацистській Німеччині.

Що цікаво, до режисера Кріса Коламбуса, а також до продюсерів із Warner Bros. Стюарт не має претензій — хоча саме вони відповідальні за зовнішній вигляд гоблінів у кінофраншизі.

Втім, зараз модно наїжджати саме на Роулінг.


Читати також