Як зібрати «тривожну валізку»

Як зібрати «тривожну валізку»

Всі ми завжди віримо в краще, але не зайвим буде підготуватися й до ситуацій, про які навіть не хочеться думати. На цей випадок доречна «тривожна валізка».

За цим поняттям ховається набір речей для екстрених випадків, який постійно зберігається в зібраному вигляді десь у ізольованому місці, щоб бути задіяним у ситуації, яка цього вимагає. «Тривожна валізка», що вперше з'явилася в роки Першої Світової війни, актуальна й у наші дні, і за своїм складом, до речі, практично не відрізняється від своєї праматері. Звичайно, із поправкою на розвиток технологій. Допомогти такий набір може в разі надзвичайних ситуацій чи воєнних дій.

Рюкзак

Основою набору, попри назву, є не валіза, а рюкзак, який простіше носити. Вибирайте для цього рюкзак об'ємом не менше 30 л з водонепроникним покриттям або як мінімум чохлом від дощу. І краще, щоб рюкзак не був кольору хакі. Для вашої ж безпеки.

Документи й гроші

Звичайно, необхідно мати з собою всі особисті документи, документи на автомобіль і квартиру, а також варто зробити ксерокопії й електронні копії всіх документів. Зберігати всі папери необхідно в пакеті, що не промокає, і класти їх у рюкзак або речі потрібно так, щоб завжди була можливість швидко дістати документи. Беріть із собою банківські картки й готівку, а також запасні набори ключів від квартири й автомобіля.

Електроніка

Із собою необхідно взяти не лише повсякденний смартфон, а й найпростіший мобільний телефон із зарядним пристроєм, кілька заряджених зовнішніх акумуляторів, ліхтарик і комплект батарейок для нього (або динамо-ліхтар). Не зайвим буде портативний радіоприймач.

Засоби навігації

Про всяк випадок варто взяти компас і звичайні паперові карти, а також список важливих об'єктів міської інфраструктури, куди в разі чого можна звернутися за допомогою. Карти й довідники бувають і в електронному вигляді, але «аналогові» варіанти добре доповнять цифрові.

Інструменти

Брати з собою величезний і важкий інструментальний ящик, звичайно, не варто, але мати в рюкзаку мультитул просто необхідно. Такий набір інструментів виручить у більшості ситуацій. А доповнити його логічно компактним швейним набором, який теж доречний. Не зайвими будуть мотузка, скотч, набір міцних поліетиленових пакетів для сміття, сірники й запальничка.

Аптечка

Без аптечки – нікуди. У ній обов'язково має бути набір перев'язувальних матеріалів, знеболювальні й інші ліки (жарознижувальні, протиалергійні, антибіотики, клей БФ). У жодному разі не забувайте про ті препарати, які ви й ваші близькі приймаєте на регулярній основі – такі ліки завжди повинні бути з вами. І захопіть презервативи, які можуть стати в нагоді не тільки за прямим призначенням.

Запасний одяг, гігієнічне приладдя й посуд

Як мінімум, мова йде про два комплекти нижньої білизни й дві пари шкарпеток, а також можна взяти запасну кофту, сорочку, штани. Не забувайте про зубну щітку й пасту, мило, рушник або серветки, туалетний папір. Розумно буде взяти набір туристичного чи армійського посуду.

Запас їжі

Їжа в «тривожній валізці» має бути компактною, легкою й калорійною. Можна вибрати як готові індивідуальні раціони харчування, так і зібрати їжу самостійно - віддавайте перевагу сухофруктам, шоколаду й галетам. Консерви не підійдуть — надто важкі й займають багато місця попри те, що їхня енергетична цінність не дуже велика.

Зібрану «тривожну валізку» треба періодично перевіряти на предмет закінчення терміну придатності ліків і продуктів, що входять до його складу, — зіпсоване необхідно замінювати на свіже. І, природно, не можна користуватися набором у звичайному житті — він має стояти недоторканим на випадок екстреної ситуації. Чудово, якщо «тривожна валізка» зовсім ніколи не буде задіяна.

Пам'ятайте, що описаний вище склад «тривожної валізки» не вичерпний — вище перерахований лише той мінімум, який обов'язково має бути в складі.


Читати також