«Коли ти вступиш у зовсім доросле життя, усе вже вляжеться» Як вчителям у російських школах пропонують відповідати на питання дітей про війну в Україні

​«Коли ти вступиш у зовсім доросле життя, усе вже вляжеться»

3 березня з ініціативи Міністерства освіти у школах пройде всеросійський урок про війну в Україні. Під час уроку, йдеться в анонсі, школярам розкажуть, чому визвольна місія в Україні — це необхідність. За даними джерела «Медузи», близького до спільноти викладачів, ще до оголошення всеросійського уроку вчителям шкіл з різних регіонів керівництво запропонувало терміново провести класні години на цю тему (деякі вже прозвітували про них у соцмережах). А на допомогу педагогам дали презентації, відеоматеріали та методички (джерело надало їх редакції 1 березня), в яких пояснюється, чим російська «спеціальна миротворча операція» в Україні відрізняється від війни.

Рекомендований формат проведення класної години про війну, відповідно до однієї з таких методик, — саме діалог із учнями. При цьому вчителям необхідно звернути увагу школярів на те, що їхні дії та пропозиції повинні відповідати законам РФ. У методичках є також поради, як відповідати на питання, що виникають у дітей. Ці документи складені у форматі запитань та відповідей і раніше не публікувалися. «Медуза» публікує їх із незначними скороченнями, зберігаючи авторську орфографію.

Неформальна розмова для закладів додаткової освіти

Питання та відповіді

1. Чому визнали ДНР та ЛНР незалежними? Чи це не є втручанням у справи іншої держави?

Насамперед незалежними ДНР та ЛНР визнали самі мешканці цих республік — ще у 2014 році. Це сталося після того, як в Україні стався збройний державний переворот, а нова влада просто не захотіла прислухатися до думки Донецької та Луганської областей. Навпаки — відразу проголосили курс на знищення російської мови та порушення прав російськомовних громадян. Люди такої влади підкорятися відмовилися, провели референдум і більшість жителів висловилися за незалежність від України. У відповідь на це українська влада оточила території цих регіонів, стала влаштовувати обстріл мирних жителів. Так у ДНР та ЛНР з'явилося ополчення, щоб захищати людей.

Вісім років Росія намагалася переконати українську владу сісти за стіл переговорів з представниками ДНР та ЛНР та припинити обстріли, зупинити загибель мирного населення. <…>

Тепер стало зрозуміло, що українська влада й надалі не має наміру виконувати угоди. Про це, власне, безпосередньо заявив [президент України] Володимир Зеленський. Але ми не могли спокійно дивитися на винищення російськомовного населення, це треба було зупинити.

Щоб розпочати операцію зі звільнення ДНР та ЛНР, за міжнародними правилами їх спочатку треба було визнати незалежними державами. І це зробила Росія. Після визнання з ДНР та ЛНР було підписано договір про дружбу. Тобто, вони офіційно стали союзниками Росії. А за Статутом ООН Росія має повне право захищати своїх союзників.

ДНР та ЛНР офіційно попросили Росію про допомогу. Тому в даному випадку ми не втручаємося у справи інших держав, а реагуємо на їхнє прохання допомогти відстояти своє право на життя та мирне майбутнє.

2. Чому ввели війська на територію ДНР та ЛНР? Невже не можна домовитись за допомогою дипломатів?

Саме на цьому й наполягала Росія останні 8 років, коли вмовляла українську владу зупинити обстріли та вбивства жителів ДНР та ЛНР та сісти з ними за стіл переговорів. У 2017 році вони зобов'язалися це зробити, підписавши Мінські угоди у присутності лідерів Росії, Німеччини та Франції. Але всі обіцянки та зобов'язання були Україною порушені. Провокації на кордоні продовжилися, мирні населені пункти знову стали обстрілювати, люди, як і раніше, гинули і жили в страху. Близько 14000 людей, які загинули за 8 років, — це страшна цифра.

Тому, виявилося, що домовитися за допомогою дипломатів не можна. Може, тому що з боку України та Заходу ніхто не збирався домовлятися?

3. Чи правда, що російські військові вийшли за межі ДНР та ЛНР? Це ж вторгнення на територію України, чому було ухвалено таке рішення?

Російська військова операція справді проходить не лише на території ДНР та ЛНР, а й за її межами. Метою операції є захист населення Донбасу, а щоб по-справжньому захистити людей, потрібно раз і назавжди зупинити джерело погроз. Інакше все повторюватиметься знову і знову. Знову і знову гинуть люди.

Крім того, вся країна бачила, як Україна роками накопичувала озброєння, туди ешелонами постачалася техніка та зброя із країн НАТО. Навіть якби сьогодні російські військові просто зупинилися б на кордонах ДНР і ЛНР, це ніяк не гарантувало б мир: ні Донбасу, ні нам. Рано чи пізно розпочалася б страшна війна. Її необхідно заздалегідь запобігти. Ти знаєш, наприклад, що сучасні ракети долетіли б з України до центру Росії лише за 5-10 хвилин? А як ми можемо бути впевнені, що не будемо під обстрілами, якщо вони 8 років поспіль обстрілювали мирне населення Донбасу?

Ну і зовсім неприйнятною була заява української влади про готовність виробляти власну ядерну зброю. Це вже є пряма загроза Росії. Як сказав Президент Росії, нам створили такі зовнішні ризики, що інакше відреагувати ми вже просто не могли.

4. Що означає «знищені військові стратегічні об'єкти»? Мирне населення України справді у безпеці?

У цьому є суть терміну «демілітаризація»: нейтралізувати військову загрозу української влади. Починаючи з 2014 року, Україну активно накачували зброєю, бойовою технікою, ракетами, які використовувалися проти мирного населення Донбасу, а рано чи пізно могло бути використане і проти Росії.

Щоб цього не сталося, Президент Росії поставив за мету військової операції демілітаризацію, роззброєння київської влади, яка складається з відвертих націоналістів. Військові стратегічні об'єкти, що сьогодні нейтралізуються в Україні, це комплекси зенітних знарядь, системи залпового вогню, військові аеродроми, важка бойова техніка.

Ударів по цивільних об'єктах, по житлових будинках та мирному населенню Росія не наносить і не завдаватиме. Жертви нікому не потрібні. Але дивись, як підло вчиняють українські націоналісти: вони розміщують свої ракетні комплекси серед житлових будинків, щоб викликати вогонь у відповідь по них. Тобто просто прикриваються мирними жителями. Це військовий злочин, так чинять лише терористи та фанатики.

5. Як довго ще триватимуть воєнні дії? Яка мета держави?

Повір, всі сподіваються, що операція пройде швидко і ефективно. У нас дуже хороша, грамотна, професійна армія, яка вміє ефективно працювати та захищати людей. Дуже правильно та гуманно, що українським військовим запропоновано спокійно здати зброю та повернутися до своїх родин. <…>

6. Наскільки небезпечно зараз перебувати у прикордонних регіонах РФ? Чому на Ростовську область вже впало понад 10 снарядів?

Тому що Ростовська область межує з Україною, і ті снаряди, які озброєні українські націоналістичні об'єднання спрямовують на Донбас, можуть долетіти до кордонів. Не виключено, що мають місце і провокації.

Звісно, треба бути обережним. Але все-таки ми маємо досить потужні та сучасні системи протиповітряної оборони, щоб убезпечити себе від серйозних загроз. Бомбити Ростовську область, як і будь-який інший регіон Росії, ніхто не дозволить. <…>

8. Європа та Америка накладає на нас санкції, це позначиться на моєму житті?

Коли ти вступиш у зовсім доросле життя, все вже вляжеться. Навіть якщо залишаться якісь санкції, ми навчимося жити і з ними. Не просто жити, а й спокійно розвиватися, досягати нових досягнень, підвищувати якість свого життя.

Це ж не перші санкції, і щоразу вони призводили до результату, зворотного до того, на який очікували ініціатори санкцій. Санкції, це виклик, це челендж, який полягає в тому, щоб самому навчитися робити те, що нам забороняють продавати. Ну і чудово! Буде чим і вам зайнятися: винаходити свою високотехнологічну техніку, розробляти своє програмне забезпечення, робити конкурентоспроможну продукцію. Якщо санкції якось позначаться на твоєму житті, то тільки в цьому, позитивному ключі.

9. Які наслідки у майбутньому можуть бути від санкцій, накладених на Росію сьогодні?

А тут за відповіддю далеко й не треба ходити. Це ж не перші санкції. І ти знаєш, щоразу вони приводили до зворотнього результату: нас у чомусь хотіли обмежити та стримати, а ми саме в цьому й розвивалися. Якщо в Росію щось забороняють продавати, то який у Росії вихід? Ну звичайно зробити своє таке саме! Це те, що називається імпортозаміщенням — навчитися робити те, що раніше ми купували в інших країн.

Тобто це додатковий стимул для науки, промисловості, АйТі Росії. Такий складний, але здійсненний челендж. Знаєш приказку «немає лиха без добра»? Ну ось і тут так само.

10. Я справді не зможу розплачуватися телефоном? ЕплПей та інші послуги припинять свою роботу в Росії?

Поки що це залежить від того банку, яким ти користуєшся. Якихось масових проблем з використанням ЕплПей немає. Ну і потім - ну не зможеш ти платити телефоном. Будеш карту прикладати. Невелика проблема.

Послухай, ЕплПей з'явився лише 8 років тому — 2014 року. У Росії він почав працювати ще пізніше. І нічого – чудово обходилися і без нього. Так, зручно. Але ні, не життєво потрібно.

Те саме і з іншими сервісами - або швидко звикнемо обходиться без них, або придумаємо свої, тому що санкції - це стимул для розвитку власних технологій і сервісів.

11. Курс долара та євро різко виріс – це надовго? До чого це призведе?

Якийсь час це, звичайно, триватиме. Приведе це все одно до того, що економіка навчиться розвиватись у нових умовах. Це ж не перший різкий стрибок долара та євро. Ще 5 років тому долар коштував близько 30 рублів. Тоді теж здавалося, що зростання курсу призведе до катастрофічних наслідків, що все впаде, зупиниться. Не звалилося і не зупинилося. Навпаки, економіка за ці п'ять років зросла.

Курс валют може позначитися насамперед на зростанні вартості тих товарів, що купуємо за кордоном. Що ж, значить треба виробляти свої товари, підвищувати їхню якість, робити більш конкурентоспроможними. Впораємося.

Звичайно, на якийсь час ціни можуть зрости. Але за ними почне зростати і заробітна плата, соціальна допомога, яка чітко прив'язана до мінімального розміру оплати праці, а той у свою чергу — до прожиткового мінімуму.

12. Чи не будується навколо нас нова залізна завіса? Я зможу безперешкодно мандрувати з батьками світом?

Особисто я впевнений, що рано чи пізно все поновиться.

І потім, світ – він великий. Навіть якщо якісь країни не захочуть бачити нас — є інші країни, де нам завжди раді. І є, нарешті, найбільша у світі країна — Росія — де неймовірна кількість найцікавіших місць, природних пам'яток, різних культур, різних природних умов.

Якщо ви з сім'єю любите подорожувати, вам завжди знайдеться куди з'їздити.

13. Держава надто серйозно стежить за інформацією в мережі на цю тему, чи це не цензура? Чому це необхідний захід?

Хіба можна бути «надто серйозним», коли йдеться про життя людей? Немає нічого важливішого та серйознішого, хіба не так?

Але держава стежить не за інформацією на цю тему, а за дезінформацією. Припиняє поширення фейків, вигадок, підробок — того, що не відповідає дійсності і що може серйозно нашкодити самим людям. А таких фейків багато: і старі світлини видають за нові, і українську військову техніку видають за нашу.

Цензура – це коли забороняють висловлювати свою думку. Але ж думка має ґрунтуватися на фактах, а не на брехні. Інакше це вже не думка, а також брехня. Ми з тобою бачимо, що в Інтернеті багато різних думок: дуже багато хто підтримує російську операцію, багато хто виступає за якнайшвидший мир, а хтось критикує рішення про проведення операції. Була б цензура — ми бачили б лише один погляд.

Дуже важливо сьогодні самому не ставати розповсюджувачем фейків. Це той випадок, коли краще чесно зізнатися, що нічого не знаєш, ніж транслювати те, що вигадали інші.

14. Ми бачимо, що надається велика допомога біженцям. Чи матимуть школярі-біженці пільги при вступі до російських вишів, як це було у 2014 році? Фактично це зменшує шанси російських випускників на безкоштовну вищу освіту.

Не зменшує, тому що у Росії за рішенням Президента щороку збільшується кількість бюджетних місць. Тож шанси на безкоштовну вищу освіту у вас не зменшуються, а тільки зростають.

Рішення щодо будь-яких пільг для школярів із ДНР та ЛНР поки не прийнято, але думаю, що держава піде шляхом збільшення кількості бюджетних місць для всіх.

Треба розуміти, що дуже багато людей, які евакуювалися з ДНР та ЛНР, — це громадяни Росії. У них такі ж права, як і в інших громадян. Слава Богу, у Росії не ділять людей на перший та другий сорт, як це відбувалося в Україні.

Дуже погано, якщо хтось уже зараз намагається настроїти вас один проти одного. Куди краще бути разом та допомагати. Ми ж усі люди.

15. Безліч міжнародних заходів, проведення яких планувалося біля Росії, зараз скасувалися. Чи це надовго? Чи зможемо ми знову проводити змагання міжнародного рівня в Росії?

Рано чи пізно, але неодмінно зможемо і будемо. Все заспокоїться, і світ схаменеться. Хоча, звичайно, багатьом дуже вигідно викреслити Росію з міжнародного спорту, але не тому, що ми якось не так повелися, а з більш банальної і корисливої причини — наші спортсмени стають все сильнішими, з ними все складніше конкурувати. І погодься, що до нас у світі давно поводяться не по-спортивному. Взяти, наприклад, Камілу Валієву, яку так зацькували на Олімпіаді. Адже їй лише 15 років, вона така сама школярка. Хіба це було чесно та справедливо?

Є ще одна причина, через яку Захід тисне на наших спортсменів, забороняє змагання. Вони провокують спортсменів висловлення невдоволення, на виступи проти своєї країни. Хтось піддається на ці провокації, але більшість спортсменів сильні не лише тілом, а й духом. От і нам треба бути такими.

Час міжнародних змагань за нашою участю обов'язково повернеться. Ну а поки що — із задоволенням слідкуватимемо за російськими чемпіонатами. До речі, це добрий стимул для того, щоб ще більше розвивати спорт у нашій країні, проводити більше чемпіонатів у різних регіонах. У всьому є свої переваги.

16. Як ситуація, що склалася, позначиться в цілому на економіці держави? Які проблеми на нас чекають?

<…> Російська промисловість, бізнес дуже креативні та професійні. Вони обов'язково знайдуть вихід — звісно за допомогою держави, Уряду.

Тому я пропоную тобі просто замінити слово "труднощі" на "виклик", "завдання", "квест".

Що ще важливо розуміти про економіку Росії. За останні 20 років у країні створено колосальну «подушку безпеки»: золото-валютні резерви, фонд національного добробуту. Бюджет у нас профіцитний, тобто прибутки перевищують витрати. І ще: незважаючи на те, що Росія поступово звільняється від нафтогазової залежності своєї економіки, доходи від нафти та газу, як і раніше, займають велике місце в структурі загальних доходів держави. А ціни на нафту та газ на світових ринках зростають.

17. А чи не стануть дії влади у питанні про ДНР та ЛНР, а також із ситуацією в Україні початком кінця для Росії? Адже проти нашої країни були введені певні санкції, багато російських компаній втратили в ціні, а рубль сильно і різко впав у ціні по відношенню до долара. А це означає, що більшість товарів у магазинах стануть ще дорожчими (а як відомо, їх ціна і так ніби за експонентом зростає). А заробітні плати рости не збираються, виходить, що бідні (на 2021 рік 11% населення Росії) стануть ще біднішими, і навіть тієї зарплати, що була раніше, вже не вистачить на таке ж комфортне життя. Крім того, російські люди багато в чому залежать від західних пристроїв, додатків, сайтів і багатьох інших, вже звичних нам зручностей, багато хто заробляє в соцмережах, і живе на це, але у зв'язку з ситуацією все це можуть заблокувати. Так ось питання, чи не стануть люди бунтувати, мітингувати, і врешті-решт це не стане початком громадянської війни в Росії?

А ти непогано розумієшся на економіці. Я в твої роки, щиро кажучи, нічого не знав про інвестиції.

<…>

Чи буде зростання цін? Напевно, так. Але потім неминуче підтягнеться і зарплата, і соціальна допомога. Так завжди! І відсоток бідного населення в країні все ж таки поступово знижується. Ось ти говориш про 11%. Але в тому ж 2015 році людей з доходами нижче за прожитковий мінімум було 13,4%, у 2005-му — 17,8%, а в 2000 — і зовсім 29%.

Що важливо? За останні два роки в Росії створено, можна сказати, унікальну систему підтримки сімей з дітьми, що зіткнулися з матеріальними труднощами. Надається фінансова допомога з розрахунку на кожну дитину, щоб дотягнути сім'ю до виходу зі стану бідності. Думаю, що ця система підтримки розширюватиметься й надалі.

До того ж у Росії відновилася зайнятість, рівень безробіття сьогодні навіть нижчий, ніж був до пандемії. Це ж найголовніше — щоб люди мали роботу.

Тепер про гаджети та соцмережі. Напевно, і тут можуть бути якісь проблеми на першому етапі. Але з боку світових айті-гігантів це було б недалекоглядним вчинком, бо Росія — це велика аудиторія. З іншого боку, ті ж російські блогери — адже вони заробляють не на закордонних, а на наших передплатниках. Ну, значить, перейдуть на вітчизняні платформи та сервіси, зароблятимуть там.

Дивись, наприклад, як «вистрілив» свого часу китайський Тік-Ток? Адже теж і санкції були, і обмеження. А наш ВК? У Росії він значно популярніший, ніж, наприклад, Фейсбук.

Щодо мітингів. Справді, у низці міст були невеликі мітинги проти військової операції. Абсолютно впевнений, що більшість їх учасників просто хочуть, щоб усе було як раніше, — щоб усі жили мирно. Але річ у тому, що якби все залишалося «як раніше», це призвело б до справжньої війни, значно масштабнішої за нинішню операцію.

Мітинги мають право на існування, якщо вони проводяться відповідно до закону: подається заява на проведення, правоохоронні органи забезпечують безпеку учасників, роблять так, щоб мітинг не завадив звичайному життю міст і людей, що живуть у них. Я не дуже розумію, чому ініціатори мітингів навіть не намагалися їх узгодити. Навіщо? Щоб зробити картинку затримань? Щоб поламати долі людей?

Ніякої громадянської війни у Росії нічого очікувати, ми вже друг з одним навоевались у ХХ столітті. І ми дуже добре бачимо, до чого така громадянська війна призвела до України.

І, звичайно, ні про який початок кінця Росії не може бути й мови. Повір, це найскладніше випробування, з якою Росії доводилося зіштовхуватися за свою 1000-літню історію.

18. Мене непокоїть стан моїх рідних, що живуть в Україні, а також ймовірність нападу у відповідь. Запитання: що ж трапилося насправді? У всіх джерелах багато різних версій хочеться просто знати правду. І чому все не вирішилося мирно, дипломатичним шляхом?

Так, нас усіх, звісно, непокоїть стан мирних жителів України. Адже серед них багато людей, які й самі не раді, що їх вісім років змушували ненавидіти росіян, відмовлятися від російської мови, спостерігати за ходами нацистів. Дуже сподіваюся, що з твоїми рідними все гаразд. Має бути так, тому що російська операція не націлена на мирне населення. Ображати когось наші солдати не хочуть і не будуть.

Щоб знати правду, потрібно занурюватися в історію. Президент Росії невипадково зробив два дуже великі звернення до громадян, все в них пояснив, нагадав важливі історичні факти. До речі, раджу почитати: самому, повністю, без підказок та коментарів, щоби скласти власну думку. Текст складний, але правда цікавий.

<…>

19. Зараз російський народ відчуває ненависть із боку інших країн, нерідкі образи і навіть побажання смерті. Що робити у таких ситуаціях, як протистояти?

Я тобі чесно скажу, хоч ти цього не можеш знати. Образи російського народу почалися не зараз. І навіть не в цьому столітті. І не в минулому, і не в позаминулому. У цьому плані нічого нового немає.

Важливо пам'ятати, що русофобія (боязнь росіян) відбувалася і відбувається зовсім не через те, що ми якісь не такі, відсталі, вічно п'яні, що б'ються, як нас показують у серіалах і фільмах. Та ні, навпаки - ми тямущі, креативні, ми часто - попереду всієї планети, ми абсолютно безстрашні, горді, але при цьому - людинолюбні, добрі. У чомусь навіть прості, бо найчастіше з відкритою душею. Але коли плюють у душу — можемо відповісти. А ще ми не терпимо несправедливості. Ми не терпимо, коли гнітять когось, коли когось знищують. Заступатися за інших це теж наша риса.

Російський народ – не злісний. Але, на жаль, сам неодноразово стикався зі злом. Пережили стільки воєн, що іншим не снилося. І завжди зрештою прощали тих, хто йшов війною на нас. Прощали та забували. А вони, певне, ні.

Багатьом справді не подобається, що ми такі. Що нас ламають, а ми не ламаємось. Що залишаємось самими собою, не забуваємо історію, шануємо пам'ять про предків. Не подобається, що від традицій не відмовляємося.

Як протистояти? Послухай, ну головне — це мати внутрішній стрижень. Не обов'язково сперечатися, вступати в якісь суперечки. Просто треба жити з усвідомленням, з упевненістю в тому, що ти представник дійсно великого народу, яким можна і потрібно пишатися.

Не відповідай злом на зло. Будь вищим і сильнішим, як це завжди робив твій народ.

20. Звичайно ж непокоїть військова спецоперація Росії з демілітаризації Українських збройних сил. Але так чи інакше мої знайомі і я підтримуємо дії Росії у цій ситуації.

Ти зараз дуже добре озвучив те, що відчуває переважна більшість громадян Росії. Звісно, всіх це непокоїть. Усі хочуть миру. Але більшість — справді більшість — розуміє, що мир можливий лише якщо ми сьогодні звільнимо Україну від тих, хто переслідує та вбиває російськомовних, хто забороняє людям говорити рідною мовою, хто проповідує нацизм та фашизм.

Будь ласка, пам'ятай, що більшість населення Росії підтримує твою думку. Не давай себе переконати у протилежному.

<…>

22. Дорослі зараз поводяться егоїстично, «вбиваючи» екологію, економіку, відносини між країнами, культуру. Нашому поколінню намагаються заборонити висловлюватись, але ми зможемо взяти все під контроль. Ми дивимося на світ зовсім іншими очима, на відміну від дорослих і коли настане наш час, планета кардинально зміниться.

Здивуєшся, але я готовий підписатися під усім, що ти говориш про своє покоління. Ви обов'язково візьмете все під контроль, а як інакше? Ви дійсно дивитеся на світ зовсім іншими очима, і це дуже цікавий, незвичайний, креативний погляд. 100 відсотків настане ваш час і 100 відсотків планета кардинально зміниться. Сподіваюся і вірю, що зміниться на краще.

Але щоб ваше покоління змогло розпочати позитивні зміни, ми зобов'язані, по-перше, забезпечити вашу безпеку, а по-друге, створити максимум умов для того, щоб ви могли реалізувати себе. І якщо у тебе такий позитивний і діяльний настрій, я тобі пропоную не чекати, а вже сьогодні брати участь у тих проектах, які допомагають школярам розкритися: у конкурсі «Велика зміна», у волонтерських проектах РДШ, зокрема, до речі, екологічних. Ось ти кажеш, що хтось губить екологію. А ти знаєш, що минулого року вперше в історії в Росії за допомогою добровольців було висаджено рекордні 70 мільйонів дерев? Про економіку ти теж трохи помиляєшся — за підсумками 2021 року економіка Росії показала зростання, причому рекордне з 2008 року.

Щодо відносин між країнами, то погодься, що вони мають будуватися на рівних. Як і між людьми — усі мають бути рівними. А коли одна чи кілька країн намагаються диктувати всім свої умови — які це стосунки? Це якийсь аб'юз. <…>


Читати також