Як говорити з тим, хто думає не так, як ти

Як говорити з тим, хто думає не так, як ти. Останні новини в Украні. Війна в Україні 2022

Часто через різні погляди нам важко говорити з колегами, друзями чи родичами. Тож як підготуватися до розмови та вести її, коли у вашого співрозмовника інші погляди на те, що відбувається.

Як підготуватися до розмови

1. Заспокойтесь

Коли емоції переповнюють, ви в їхній владі, а не навпаки, тому важливо зловити себе на точці кипіння. Коли спіймали, то найкраще акцентуватись на стабілізуючих справах: роботі, режимі дня, прибиранні квартири, розборі папок із фото. Коли рутина триває, організм відчуває, що все спокійно — це те, чим ми зазвичай займаємося.

До врівноваженого стану допоможуть повернутися і приємні речі. З'їжте торт, якщо відчуваєте, що це заспокоїть вас — про талію подбаєте пізніше. Гарно одягніться або зробіть макіяж — у міру сил та розуміння, що зараз правильно.

Якщо ж емоції взяли гору, то спробуйте заспокоїтися миттєво. Зробіть те, що може повернути вас до рівноваги просто зараз. Комусь для цього треба щось побити, комусь глибоко подихати.

2. Заздалегідь обговоріть, як ви вестимете діалог

Важливо на початок складного діалогу встановити правила гри. Наприклад, використовувати безоцінні та я-висловлювання: не «ми всі проти», а «я проти», або не «ти дурний і нічого не розумієш», а «я не можу пояснити». Правила допоможуть не перевести розмову у скандал. Щоправда, якщо всі сторони їх дотримуватимуться.

3. Пам'ятайте, що ви у будь яку мить можете припинити розмову

Можливість дистанціюватись є завжди. І іноді це єдине правильне рішення. Скажіть ввічливо: «Вибач, я не готова», «Дякую, я тебе зрозумів, але давай не будемо продовжувати розмову». Якщо вас не захочуть почути, ви маєте право розвернутися і піти.

Як будувати діалог

1. Говоріть про свої почуття та емоції

Людей поєднують почуття: страх, злість, тривога за майбутнє. Тому говорити про них безпечніше, ніж про політичні погляди. Ви не завжди зможете по вигляду людини оприділити її емоційний стан, краще запитати про це.

Не використовуйте образи, які часто ведуть до знецінення та маніпуляції на кшталт «ти психолог, ти маєш бути спокійним», а також узагальнення, наприклад, «завжди» та «ніколи» — вони лише провокують конфлікт.

2. Говоріть про нагальні проблеми

Щоб обговорити новину, не обов'язково говорити, що ви переживаєте через неї в емоційному плані або за кого ви вболіваєте. Можна поговорити про те, як платити за кредит або іпотеку, де подивитися кіно.

3. Не нав'язуйте свою точку зору

Бажання злитися та знайти свою зграю зрозуміле, але шукати близьких за духом людей треба у конструктивному діалозі. Нав'язування погляду порушує особисті межі співрозмовника, людина захищатиме їх.

4. Допоможіть співрозмовнику, якщо йому погано

Подбайте про співрозмовника, якщо він готовий прийняти турботу і ви на це також готові піти. Запитайте, як ви можете допомогти йому повернути рівновагу — кожен має свій спосіб прийти до неї.


Читати також