Вейпінг впливає на роботу клітин так само, як і звичайний тютюн

​Рідина для електронних сигарет впливає роботу клітин так само, як і звичайний тютюн: нове дослідження американських учених. Поради. Дослідження 2022

Рідина для електронних сигарет впливає роботу клітин так само, як і звичайний тютюн: нове дослідження американських учених

Не можете відмовитися від куріння зовсім - переходьте на більш безпечну альтернативу. Приблизно так у спрощеному варіанті виглядає сенс стратегії зниження ризиків і зменшення шкоди здоров'ю курців, до якої поступово схиляється весь цивілізований світ. Але дослідження впливу електронних сигарет на організм продовжуються.

Як вейпінг впливає на гени

Рідина для електронної сигарети утворює пару, в якій містяться такі ж токсиканти та канцерогени, що й у димі від звичайних сигарет, однак у набагато меншій кількості. Цей та інші факти дозволяють сприймати вейпінг як менше зло у порівнянні з традиційним курінням. Але зниження шкоди та наслідків для організму не означає їх повну відсутність.

Одним із таких наслідків є порушення роботи генів, пов'язаних з обміном речовин у клітинах легень. Такого висновку дійшли американські медики - професор Університету Південної Каліфорнії Ахмад Бесаратинія та його колеги. Для початку вони зібрали та порівняли зразки клітин легень та інших тканин організму у 80 дорослих курців та некурців.

Дослідники фіксували легкі зміни у двох груп піддослідних: тих, хто перейшов зі звичайного куріння на вейпінг, та тих, хто використовував лише електронні сигарети.

За результатами вивчення клітин вчені дійшли висновку: і електронні, і традиційні сигарети однаково негативно впливають на роботу генів, пов'язаних із функціонуванням мітохондрій – органел, у яких зберігається запас енергії для клітин. Також було помічено збої активності тих ділянок ДНК, які відповідали за роботу вродженого імунітету та вироблення молекул, пов'язаних із запаленнями.

Такі висновки дозволяють припустити, що вейпінг та куріння однаково негативно впливають на обмін речовин у клітинах легень. Але водночас учені визнають обмеження дослідження з погляду його репрезентативності для населення у цілому.


Читати також