Як стежити за здоров'ям під час війни

Як стежити за здоров'ям під час війни

Попри війну важливо стежити за станом свого здоров’я та вчасно звертатися до лікаря. Якщо ви в безпеці, піклуйтеся про себе та не відкладайте лікування на потім.

МОЗ інформує, як зробити ультразвукову діагностику (УЗД) безоплатно в умовах воєнного стану.

  • Необхідність проведення УЗД визначає сімейний або ваш лікуючий лікар. За потреби він створить електронне або паперове направлення на обстеження.
  • Якщо ви змінили місце проживання, можете звернутися до лікаря первинної медичної допомоги у лікарні за вашим теперішнім місцем проживання і отримати допомогу та, за потреби, — направлення на УЗД.
  • З направленням УЗД можна зробити безоплатно у будь-якому закладі, який має договір з НСЗУ за відповідним пакетом, а також обладнання та фахівця.
  • Дізнатися адресу та контакти найближчого закладу можна у лікаря, який виписує направлення, або за номером телефону контакт-центру НСЗУ 16-77.
  • Перед тим, як відвідати медзаклад, варто зателефонувати та уточнити, чи є УЗД-апарат та лікар, який проводить таку діагностику. Якщо є — записатись.
  • Якщо людина перебуває у невідкладному стані, то в лікарні УЗД роблять безоплатно і без направлення.

Під час лікування в стаціонарі призначене лікарем ультразвукове дослідження роблять безоплатно. Як і решта необхідних обстежень, ультразвукове дослідження входить до відповідного пакету послуг. Тож зробити обстеження можна відразу в тій самій лікарні, де лікується пацієнт.


Читати також