Джаз у Львові. PlayForUA

Джаз у Львові. PlayForUA
Арт-рух Експеримент і театр Слово і Голос запрошують на новий благодійний концерт із циклу #PlayForUA.
Цього разу ми слухатимемо культові джазові композиції! У програмі вечора джазові стандарти, а також українські народні та естрадні пісні у джазовій обробці.
 
У концерті братимуть участь:
Марія Верб'яна,
Марія Дусяк,
Fiji Band.
 

Кілька слів про виконавців та програму вечора

Марія Дусяк - піаністка, вокалістка та аранжувальниця.
 
Марія Дусяк
Марія любить фольклор та джаз. Тому вона поєнднує любов до цих жанрів у своїх аранжуваннях.
У програмі ви почуєте аранжування на вже улюблені нами українські народні та естрадні пісні, ну і, звісно, джазові стандарти!
 
FIJI - це якісно новий Львівський folk & jazz бенд.
 
Гурт FIJI
Колектив формує власний стиль як мікс народної, естрадної, джазової та ретро музики.
Цьому сприяє неординарний склад колективу: гітара - Володимир Парацій, акордеон - Павло Гільченко, контрабас - Тарас Біжецький, перкусія - Василь Паращук та вокал - Христина Бобер.
Всі учасники бенду - вихідці з Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка, а тому кожен з виконавців є професіоналом свого інструменту, що надає кавер бенду неповторного звучання.
Сьогодні FIJI - знаний львів'янами гурт. Неодноразово благодійними концертами хлопці долучалися до збору коштів на допомогу ЗСУ, а також для допомоги постраждалим від війни.
В репертуарі гурту відомі мелодії Франції, запальні ритми танго та, звісно, наша щира українська пісня у неперевершеному виконанні FIJI Band.

1. Історія француза, одного з найтитулованіших джазових акордеоністів світу, Рішара Гальяно та України почалася в 2004 році виступом у Національній філармонії. А його крайній виступ відбувся у Львові на «Альфа Джаз Фест 2017». Музикант часто концертує із колективом "Танґарія квартет", куди входять одні із кращих джазових музикантів Європи. Їхня музика - це синтез різних стилів: танго, свінг, шансон та, звичайно, джазові імпровізації.
На концерті звучатиме твір Рішара Гальяно "Пісня для Джо" в аранжуванні FIJI Band. 

2. Джазовий стандарт. Таку відповідь дає інтернет на запит "Autumn Leaves". Та ще додає, що це -  популярна пісня. Це дійсно так, бо, щоб перерахувати усіх його виконавців, нам знадобиться дуже багато рук. Свого часу це були Доріс Дей, Френк Сінатра, Дюк Еллінгтон, Роджер Вільямс та багато, багато інших.
Цікавим фактом є те, що пісня здобула більшого визнання англійською мовою, хоча оригінал звучить французькою. А вперше відомий хіт прозвучав як саундтрек до фільму "Брама ночі". 
Музика Жозефа Косми  - "Autumn Leaves " у виконанні FIJI Band.

3. Слово "джаз" одразу викликає думки про Америку, минуле століття та затишну атмосферу. Якщо із двома останніми пунктами ми погоджуємось завжди, то стосовно першого можемо посперечатися.
Чому? Бо джаз - це не про географію. Український композитор Віктор Власов це точно доводить. Його творчість не має жанрових обмежень: від мініатюр до концертів, оркестрової та оперної музики. А у виконанні гурту "FIJI" -  його прогулянка по звуках джазу, твір "Кроки".

4. Пісні одного із найвідоміших українських бардів Анатолія Горчинського визнані справжніми шлягерами 20 ст. 
Горчинський - це визначна і працьовита постать в українській культурі. Режисер, автор музики до вистав та творець більш, як 350 пісень, що ясніють різноманітністю жанрів. 
Історія наступної пісні настільки щемлива, наскільки й проста. 
На львівському вокзалі стояли двоє: розлючена дівчина жбурнула букет троянд у розгубленого хлопця і ті розлетілися по перону. Неквапливі перехожі навіть не звертали на них увагу і байдуже їх топтали. Згодом, випадково Горчинський натрапив на вірш Олександра Богачука, який мовби написаний з тієї самої картини на вокзалі. 
Тож FIJI Band пропонує вашій увазі варіант пісні "Троянди на пероні" у стилі твіст.

 
 
Вечірній джазовий концерт подарує вам незабутні приємні емоції, і допоможе швидше зібрати кошти на закупівлю техніки для ЗСУ.
Тому беріть із собою друзів та близьких, адже мистецтво не зупинять ані кулі, ані гармати. Воно вічне. Ба більше - культура в певному сенсі і є наше укриття.
Чекаємо на вас!

20 листопада, 18:00
Театр «Слово і Голос» (вул. Городоцька, 38)
Довідки за телефоном: 066 16 70 488 (Герман)
 
Джаз у Львові. PlayForUA. Благодійний концер

Читати також