5 практичних порад нетворкінгу від Людмили Калабух

5 практичних порад нетворкінгу від Людмили Калабух

Мистецтво нетворкінгу є невід'ємною складовою успішної кар'єри та розвитку бізнесу. Незалежно від того, чи ви шукаєте нових клієнтів, партнерів або просто бажаєте розширити свої контакти, ефективне встановлення зв'язків може стати вирішальним фактором у досягненні ваших цілей. І саме тому хочемо поділитися з вами п'ятьма практичними порадами нетворкінгу від Людмили Калабух, які допоможуть вам зробити враження, збудувати взаємовигідні стосунки та досягти успіху у вашій професійній сфері.

Доречність

Ви полюєтете за клієнтом, надзвонюєте йому, закидаєте листами та повідомленнями і випадково зустрічаєте його на касі в супермаркеті, на прогулянці в центрі чи на пробіжці в парку.

 "А-а-а, ось ти мені попався! Нарешті ти беззахісний, без секретарів і охоронців, зараз я все тобі нарешті детально розкажу і продам!"

Це найкращий спосіб остаточно знищити свої продажі і ділову репутацію серйозної людини!

Що робити?

Краще просто сказати "Вітаю! Радий зустрічі, бажаю вдалого дня!"

Правила великих гравців: випадкові зустрічі поза роботою - місце для світських привітань і розмов про погоду, а не вирішення ділових питань.

Ваша тактовність та професійність дасть свої плоди - люди оцінять повагу до їх приватного життя і ви побачите, що наступна ваша ділова зустріч або дзвінок будуть набагато результативніші, ніж попередні.

Допомога

Хочете стати бажаним гостем на всіх вечірках та світських заходах? Уявіть: хтось в компанії щось розказує і раптом підходить офіціант прийняти замовлення, падає на підлогу тарілка чи з’являється нова людина в кімнаті.

Що роблять люди? Перемикаються на нову подію, а історія та оповідач, залишаються без уваги.

Що потрібно зробити?

Почекайте, поки присутні зроблять замовлення, зберуть розбитий посуд чи привітаються з тим, хто прийшов. Та зверніться до людини, чию розповідь несподівано перервали:

- Будь ласка, розкажіть, що було далі?
- Так що ж відбулося після того, як [...]?

Ось вам таке просте і дієве правило нетворкінгу. Робіть невеличкі послуги людям.

Не скупіться на слова

Припиніть відповідати одним словом на запитання. Мало того, що співрозмовник напружується, коли потрібно з вас витягти інформацію, так йому немає за що зачепитися, щоб зав’язати світську розмову на вечірці.

Згадаємо типовий діалог:

- Чим ви займаєтеся?
- Лікар.
- Де працюєте?
- В лікарні.
- Де живете?
- Львів.

Таким чином ви вбили цілих три спроби іншої людини бути вам корисною і зав’язати потрібний діловий або особистий контакт!

Що робити?

Підготувати розгорнуте речення, щоб іншій людині було за що схопитися і продовжити спілкування з вами. Кілька цікавих фактів, які ви додасте одразу допоможуть іншим підтримати бесіду.

Оживіть процедуру знайомства

Ви господар події або до вас підійшли люди, між собою не знайомі, певна річ, їх треба познайомити.

Як це зазвичай відбувається:

- Це Петро. А це Василь. Познайомтеся.

І ось Петро і Василь стоять і дивляться по боках, тому що знову питати чергове “Чим займаєтеся?” і “Де працюєте?” просто нема ні бажання, ні здоров’я.

Що робити?

Допоможіть їм почати спілкування! Оживіть процедуру знайомства! Надайте їм мінімальну інформацію один про одного.

"Я підслухав і це добре!"

Ви в новому товаристві. Склалося так, що ви нікого тут не знаєте. Зовсім нікого.

Не варто підпирати стінку і починати гортати стрічку новин у своєму телефоні.

Що робити?

Ось правильний порядок дій:

Заходячи на вечірку, постійте кілька секунд біля входу в основне приміщення і пройдіться по ньому поглядом.

Підійдіть до групи, яка спілкується між собою, зупиніться біля них, послухайте кілька секунд, і коли один з оповідачів зробить паузу, скажіть:

- Я випадково підслухав, що ви говорили про [...], я дуже цікавлюся цією темою!

Ось ви вже і в товаристві.

Збудуйте ефективні стосунки для успішної кар'єри

Необхідність вміння ефективно спілкуватися стає все важливішою в сучасному світі, де взаємодія та спілкування визначають успіх у багатьох сферах життя. Пам'ятайте, що встановлення сильних зв'язків з іншими людьми не тільки допоможе вам досягти ваших цілей, але і збагатить вашу особистість та професійний досвід. Використовуйте поради Людмили Калабух і відкрийте для себе нові можливості у нетворкінгу. Пам'ятайте про ввічливість, уважність та зацікавленість до інших людей, і ви зможете побудувати міцні стосунки, які принесуть вам успіх у вашій професійній діяльності.


Читати також