03.10.2023
Здоров'я та краса
eye 949

Як розпізнати целіакію?

Хліб. Глютен

У сьогоднішній статті ми постараємося дати відповідь на питання, що таке целіакія і як з нею боротися, а почнемо, мабуть, із визначення.

Отже, целіакія – це серйозне хронічне вроджене захворювання, при якому ушкоджується слизова оболонка тонкого кишечника. Це відбувається через те, що організм з незрозумілих причин не може перетравити звичайний білок – глютен. Глютен входить до складу хлібобулочних виробів, його багато в пшениці, житі, ячмені. При цьому захворюванні пошкоджуються ворсинки тонкого кишечника, а як ми знаємо, саме в ньому відбувається всмоктування більшості поживних речовин. Виходить так, що наша імунна система реагує на появу глютена (вважає його чужорідним білком), а заразом вирішує атакувати і клітини, які його всмоктують (ворсинки тонкого кишечника) – це приклад аутоімунного характеру хвороби, тобто організм атакує власні клітини. Також вже точно відомо, що целіакія передається від бітьків. Насправді, не можна сказати, що це захворювання часто зустрічається, скоріше навіть навпаки. Прийнято вважати, що їм страждає 1% всього населення, але точної статистики немає, тому що немає і 100% діагностики, тому стежте за своїм здоров'ям, можливо у вас починаються проблеми зі шлунково-кишковим трактом після вживання продуктів багатих на глютен.

Які симптоми у захворювання целіакія?

Почнемо з того, що найчастіше целіакію діагностують у дітей, яким починають давати прикорм у вигляді манної каші, хліба, пшеничної каші та інші зернові продукти. Так як вона може проявитися не відразу, це приблизно перший-другий рік життя. Але целіакію розпізнають і в дорослих людей, які вважали себе здоровими. Можливо, вона проявляється після пережитого стресу, хірургічної операції або після пологів (необов'язково перших, може проявитися після народження другої дитини). Цікаво те, що люди можуть навіть не знати про свій недуг, вважати себе абсолютно здоровими (ну з деякими періодичними розладами, з ким не буває), проте вони хворі на целіакію і більшою мірою схильні до розвитку злоякісних утворень кишечника.

Підсумовуючи, можна сказати, що для розвитку та прояву целіакії потрібні три фактори:

  1. невдала спадковість,
  2. наявність у продуктах глютена,
  3. подія, яка запускає весь процес.

До перерахованих вище факторів ще хочеться додати вірусну інфекцію.

Тепер безпосередньо про симптоми. Окремо розглянемо дітей до 2-х років, після 2-х років та дорослих.

Діти до 2-х років стають млявими, їм нецікаво спілкуватися, вони замикаються в собі, виявляють апатію, навіть депресію. А також страждають на розлади шлунково-кишкового тракту у вигляді метеоризму, діареї, блювання і нудоти, оскільки порушена функція всмоктування, то діти не набирають вагу, сильно худнуть (може дійти справу навіть до 3-го ступеня), волосся зовсім тоненьке і слабеньке, можуть зустрічатися судоми . Також на тлі анорексії виділяється надувшийся живіт, і в тяжкому випадку навіть безбілкові набряки («пухнуть з голоду»).

Діти після 2-х років також страждають на діарею, у них розвивається анемія, тому вони слабкі, мляві, мають поганий апетит, мало їдять, те, що з'їдають, погано засвоюється, і діти погано набирають як вагу, так і зріст. Через погану засвоюваність білка страждають кістки, і починає розвиватися остеопороз. Також у хворих на целіакію дітей можна відзначити алергічні реакції у вигляді діатезу, висипань та інше.

Плавно переходимо до дорослих. Серед симптомів виділяють біль у животі, диспепсію (хоча цей термін і збірний, але все ж таки більше відноситься до нестачі травних ферментів), схуднення, депресію, пригнічений психо-емоційний стан, різні невропатії спільно з міопатіями, прояв імунодефіциту, загальну слабкість організму на тлі анемії, остеопороз, переломи кісток, навіть цукровий діабет 1-го типу.

Може також спостерігатися здуття живота, але, якщо воно супроводжується порушенням випорожненя у вигляді запорів, діареї, то спочатку зверніться до проктолога. Можливо, проблема зовсім в іншому.

Це не весь список. Якщо у вас виникли якісь підозри, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем без самолікування та самодіагностики.

Діагностувати целіакію можна лише комплексно, не в один момент. Для цього здають аналізи крові, дивляться слизову оболонку кишечника і проводять багато інших процедур.

Лікування целіакії

Декілька слів з приводу лікування. У жодному разі не займайтеся самолікуванням! В даний момент практично все лікування засноване на аглютеновій дієті, тобто хворому категорично забороняється вживати продукти, які містять глютен. Це не просто не їсти пшеничну та манну кашу, але також і кетчупи, борщ, у підливку якого старанні господині додали муки, жодного іменинного торта в гостях тощо. Складіть собі повний список і чітко його дотримуйтесь, тому що не має великої різниці, яка кількість з'їденого продукту, тут найважливіша якість.

Плюс у тому, що в супермаркетах продають поряд із продуктами для діабетиків і безглютенові товари. Мінус у тому, що вони значно дорожчі.

Також до лікування можна віднести прийом вітамінів, мікро-, макроелементів, які не засвоювалися в гострий період захворювання. Усі діти лікуються на стаціонарі.

Насправді дуже багато ще хочеться написати, оскільки виникає почуття недосказанності, але загальна концепція зрозуміла, а за більш детальною інформацією звертайтеся до лікарів та медичної літератури.

Читати також


up