Як звичка регулярно читати може змінити ваш життєвий та професійний шлях?

Як звичка регулярно читати може змінити ваш життєвий та професійний шлях?

Вечори стають довшими, вихідні — холоднішими, відтак все більше і більше часу ми проводимо вдома. Проте ми знаємо, як зробити цей період затишним і насолодитися дощами та туманами під теплою ковдрою з гарною книжкою. До того ж читання — це не лише приємне проведення часу, користь від нього не варто недооцінювати. Якщо ви ніяк не можете зібратися з силами, щоб зробити читання своєю звичкою, то зараз настав ідеальний момент.

Усі ніби й знають, що читати корисно, але чому саме — відомо мало кому. Читання не лише розширює кругозір і дозволяє краще розуміти світ, але й відкриває перед нами безмежні можливості для особистого та професійного зростання. Завдяки читанню ми отримуємо можливість вчитися, здобувати нові знання, що стає ключем до розуміння власної ролі у світі та розвитку особистості.

У чому користь від регулярного читання?

  • Розвивається впевненість у собі. У начитаних людей покращуються розумові процеси, вони можуть підтримувати розмову на будь-яку тему, навіть тоді, коли не знають відповідь на питання, можуть знайти її завдяки асоціативним звʼязкам.
  • Покращується концентрація уваги. Ви більше не будете відволікатися на все навколо під час виконання важливого завдання. Адже регулярне читання вчить концентруватися на одній справі. Завдяки читанню ви зможете забути про прокрастинацію.
  • Покращується памʼять. Під час прочитання художньої книжки вам потрібно запамʼятовувати героїв, сюжетну лінію та ключові події. Це все тренує памʼять, і ви більше не будете забувати, що пообіцяли начальнику.

Як почати читати більше?

Читайте улюблене

Не потрібно заради кількості читати любовні романи, якщо ви зовсім їх не любите, але подруга порадила. Обирайте ті жанри художніх книг, які відгукуються, які вас захоплюють, за прочитанням яких ви не помічаєте, як проходить час. Окрім того, експериментуйте з різноманітністю літературних жанрів. Вам може сподобатися вибір науково-популярних творів, філософських есе чи пригодницьких романів. Розширення своєї літературної палітри дозволить не лише збагатити вас новими ідеями та перспективами, але й зробить читання ще цікавішим і більш пізнавальним. Знайти свій улюблений жанр — це крок до насолоди від книг та постійного бажання занурюватися у світ літератури.

Ставте виклики

Напишіть список книг, які хочете прочитати протягом осені / року, та поділіться планами з колегами чи друзями. Це дасть вам стимул дотриматися свого слова, а також буде спонукати до додаткової  мотивації. Спільні читацькі виклики чи книжкові клуби з колегами дозволяють не лише обговорювати прочитані твори, а й обмінюватися рекомендаціями та враженнями. Цей підхід не лише зробить ваш читацький досвід більш соціальним, але й сприятиме взаємному навчанню та обміну ідеями. Крім того, обговорення книг у групі може розкрити різні тлумачення та погляди на твір, розширюючи ваше розуміння інших поглядів і заглиблюючи вас у світ літератури.

Починайте з невеликих за обсягом книг

Іноді від читання вас може відлякувати великий обсяг книжок. Тож починайте свій шлях читача з невеликих книжок (обсягом до 300 сторінок). Так вам буде легше їх дочитати, а завершені справи мотивують починати нові. Невеликі книжки часто не тільки швидше читаються, але й відкривають світ нових ідей та жанрів. Після завершення кожного такого твору ви будете відчувати власний успіх і впевненість, що зможете подолати більш складні книжкові виклики. Такий підхід стане кроком до формування стійкої звички читання та розширення вашого кругозору, і великі твори вже не будуть викликом, а захоплюючою подорожжю у світ літератури.


Читати також