Чому не холодить кондиціонер

Чому не холодить кондиціонер

Можна довго сперечатися про те, чи реальне глобальне потепління, чи ні, але емпіричний досвід жителів України чітко показує, що кожне наступне літо стає більш спекотними за попереднє. І переносити його без допомоги хоча б простих вентиляторів стає все складніше навіть фізично міцним і витривалим людям. Іншим же залишається сподіватися тільки на хороше кліматичне обладнання. Але проблема в тому, що зберегти його працездатність не завжди допомагають навіть своєчасне чищення та заправка кондиціонерів. Київ, Одеса, Львів – не важливо, де ви живете, адже пристрій може просто перестати холодити. Отже, пояснимо вам причини несправностей і що потрібно робити в такому разі.

Головні причини, чому не холодить кондиціонер

Їх умовно можна розділити на функціональні та механічні. З функціональними практично завжди можна впоратися самотужки, з механічними – ні. Щодо перших, то до них відносяться:

  • Нестача потужності. Тобто кондиціонер працює на межі можливостей, але майже не охолоджує приміщення. Це помилка ще на моменті його вибору, оскільки емпіричним шляхом було встановлено, що 1кВт потужності вистачає для нормального охолодження 10 квадратних метрів. Виходячи з цього, потрібно підбирати потужність кліматичного обладнання.
  • Брак часу. Більшість кондиціонерів не одразу виходять на вказану робочу потужність. Потрібен деякий час, щоб «розігнати» фреон та почати нормально працювати. Якщо кондиціонер не холодить одразу після включення, варто трохи почекати - все може виправитися без вашого втручання.
  • Неправильні установки. Найчастіше це неправильно виставлена температура. Рідше – випадкове перемикання в режим «вентилятора», коли пристрій просто ганяє повітря, не охолоджуючи його.
  • Перешкоди для повітряного потоку. Ними можуть бути навіть звичайні штори, не кажучи про більш серйозні проблеми, на кшталт стулок, що заклинили. Що перше, що друге можна визначити візуально. На відміну від забитих фільтрів, які теж є перешкодами для повітряного потоку.
  • Режим безпеки. Тобто автоматичне вимкнення пристрою через перегрівання. Таке можливо. Потрібно почекати, доки пристрій не охолоне до безпечних для роботи температур.

До механічних причин того, що кондиціонер не охолоджує повітря, належать:

  • Нестача фреону. Через витік, природне випаровування чи будь-яку іншу причину. Або, навпаки, його надлишок. І перше, і друге заважають вийти кондиціонеру на робочий тиск, щоб нормально охолоджувати повітря.
  • Несправність електроніки. Як внутрішнього, так і зовнішнього блока. Діагностувати її дуже складно – тут потрібен відповідний досвід.
  • Перешкоди на шляху циркуляції фреону. Варіантів багато – масляні пробки, бруд, звуження через неправильне згинання трубок тощо.
  • Проблеми з компресором. Якщо зовнішній блок не працює нормально, то внутрішній нічого не зможе зробити, навіть якщо з ним усе добре. Найдорожчий вид ремонту.
  • Проблеми з вентилятором. Розбалансовані лопаті, неправильна швидкість роботи чи щось подібне. Тобто повітря охолоджується, але поширюється недостатньо швидко, звідси й відчуття, що кондиціонер не холодить.

побутовий кондиціонер

Що ж робити?

Для початку варто спробувати розібратися з проблемою самостійно, адже може виявитися так, що кондиціонер не холодить тому, що ви щось неправильно в ньому налаштували. Тому від вас потрібні такі дії:

  • Перевірити налаштування. Може навіть скинути їх до базових, якщо це можливо. Після цього спробувати наново вибрати режим охолодження та виставити потрібну температуру. Спочатку якнайнижче, щоб точно переконатися, що пристрій працює.
  • Переконатися, що нічого не заважає нормальному розподілу повітряного потоку, що вікна зачинені та що стулки кондиціонера можуть рухатися вільно.
  • Виглянути на вулицю та перевірити, чи взагалі працює зовнішній блок. Якщо ні – це свідчить про серйозні проблеми.
  • Прочистити фільтри. З внутрішнім блоком це досить просто, із зовнішнім – значно складніше. Може навіть потрібно замовити послугу «чистка кондиціонера». Втім, це не дуже дорого, плюс у процесі фахівці можуть визначити, у чому причина того, що пристрій не холодить. Щоправда, така діагностика зазвичай йде за окрему плату.

Висновок

Якщо ваші дії нічого не змінили, залишається тільки одне – викликати фахівців. Бажано таких, які і працюють швидко, і проблему можуть діагностувати чітко. Саме такі люди працюють у компанії SCU, причому їхня кваліфікація підтверджена не одним сертифікатом міжнародного рівня. Крім того, у нас прозора та зрозуміла цінова політика, а самі ціни перебувають на пристойному, за мірками України, рівні. Отже, якщо ваш кондиціонер не холодить або зовсім перестав працювати, ви знаєте, до кого звертатися. Чекаємо на Вас!

Джерело: https://scu.com.ua/ua/articles/chomu-ne-kholodyt-kondytsioner/


Читати також