Основні етапи буріння свердловини для водозабезпечення

Основні етапи буріння свердловини для водозабезпечення

Сьогодні буріння свердловини на воду є чи не єдиним правильним рішенням для людей, яким потрібен власний водозабір. Цей спосіб отримання води є набагато швидшим порівняно з класичним копанням криниці, і водночас дозволяє досягти глибших водоносних шарів, що призводить до більшої кількості та кращої якості води. Буріння свердловини слід довірити лише досвідченій спеціалізованій бригаді. У Києві та Київській області таку послугу можна замовити на сайті https://www.burinnya-sverdlovyn.com.ua/. З нашої статті ви дізнаєтесь, як крок за кроком відбувається процес буріння свердловини.

Крок 1: вибір місця буріння

Це дуже важливий етап, який вимагає врахування практичних моментів. Якщо свердловина буде знаходитися поза будівлею, неодмінним є спорудження спеціального наземного або підземного приміщення (кесона). Це може дещо змінити вигляд та обмежити функціональність присадибної ділянки. Саме тому багато замовників вирішують бурити свердловину в кутку ділянки.

Якщо обрані вами спеціалісти вже виконували буріння свердловин на воду у даному регіоні, у них не повинно виникнути проблем з визначенням приблизної глибини водяної жили. Місце під свердловину професіонали визначають на основі свого досвіду та попереднього геодезичного дослідження.

Якщо ж бригада ще не бурила жодної свердловини у вашому регіоні, можна скористатися гідрологічними картами даної території. Традиційним методом визначення місця буріння, який дійшов до нас від предків, є лозоходіння.

Крок 2: вибір відповідного шнека

Після визначення місцябуріння бригада повинна узгодити з замовником діаметр свердловини. Це важливо, оскільки діаметр вплине на можливість використання конкретної глибинної помпи. Якщо свердловина призначена для водозабезпечення будинку та системи поливу саду, рекомендується бурити свердловину діаметром 160 мм. Вона єнайбільшуніверсальною (може вміститинавіть 4-дюймову помпу). Абсолютним мінімумом вважається свердловина діаметром 125 мм.

Ціни на буріння свердловин залежать від діаметра шнека, а також від глибини буріння. Переважну більшість домашніх свердловин глибиною близько 25-30 метрів можна пробурити за один день.

Крок 3: буріння та закріплення свердловини

Професійна бригада з буріння свердловин використовує шнек з механічним приводом, що значно прискорює роботу та гарантує стабільність розмірів свердловини. Після досягнення водоносного горизонту, бригада припиняє буріння й розміщує у свердловині обсадну трубу з фільтром. Завдяки цьому відсутній ризик зсувів та забруднення свердловини землею, піском, гравієм тощо.

Необхідно звернути увагу на тип обсадної труби, яку використовує підрядник, і наполягати на тому, щоб це була синя труба, сертифікована для контакту з питною водою. Багато недобросовісних виконавців задля економії використовують звичайні каналізаційні труби.

Крок 4: промивка свердловини

Співробітники компанії, яка пробурила свердловину повинні розмістити в ній власну занурювальну помпу або використовувати гідрофорну помпу (у випадку неглибокої свердловини). Це робиться для ретельної промивки свердловини від будь-яких органічних забруднень та залишків ґрунту.


Читати також