Лікування діареї у дорослих та дітей

Лікування діареї у дорослих та дітей

Смекталія – препарат, який використовується для лікування діареї та захворювань, пов'язаних з травною системою. Препарат відпускається без рецепта у формі пероральної суспензії.

Як діє Смекталія?

Препарат містить, серед іншого, діосмектит, ксантанову камедь, лимонну й аскорбінову кислоту. Діосмектит – природний подвійний силікат алюмінію та магнію, що характеризується в’язкою консистенцією, завдяки чому покриває слизову оболонку травної системи. Препарат вступає в реакцію з глікопротеїнами, які містяться у слизу, що сприяє підвищенню захисту слизової оболонки травної системи від негативного впливу подразнювальних факторів. Крім того, Смекталія знижує кількість води в калових масах, тому сприяє зменшенню діареї, одночасно скорочуючи кількість випорожнень.

Рекомендації щодо застосування

Препарат використовується для лікування захворювань і розладів травної системи. Показаннями до застосування є:

  • гостра діарея у дорослих та дітей віком від 15 років;
  • хронічна функціональна діарея у дорослих.

Препарат не можна застосовувати пацієнтам з підвищеною чутливістю до будь-якого з його компонентів.

Дозування та спосіб застосування препарату

Дозування препарату залежить від віку пацієнта та причини застосування. Рекомендована доза Смекталії для дорослих та дітей віком від 15 років становить 1 пакетик (3 грами) з подальшим прийманням ще 1 пакетика після кожного несформованого калу. Максимальна рекомендована доза становить 6 пакетиків на добу.

Перед застосуванням розімніть вміст пакетика в руках, довівши його до рідкого стану. Препарат можна ковтати нерозведеним або змішувати з невеликою кількістю води.

Препарат не можна застосовувати довше 2-3 днів. Якщо протягом цього часу симптоми не зникають або якщо, крім діареї та блювоти, з’являються нові симптоми, наприклад лихоманка, слід звернутися до лікаря.

Особливі групи пацієнтів

Відповідно до інформації, що міститься в інструкції, слід бути обережними у призначенні препарату пацієнтам зі зневодненням. У такому випадку рекомендується розглянути питання про застосування рідин для пероральної регідратації або розпочати альтернативні методи гідратації (наприклад внутрішньовенну гідратацію).

Передозування

Не приймайте більшу дозу препарату Смекталія, ніж рекомендовано. Передозування може спровокувати закрепи. Найчастіше вони зникають після завершення лікування або зниження дози препарату.

УВАГА!!! Перед застосуванням того чи іншого препарату обов'язково проконсультуйтеся з лікарем!


Читати також