Що таке шеврони та як їх виготовляють

Що таке шеврони та як їх виготовляють

Шеврон (англ. і фр. chevron) — нашивка на рукаві або погоні уніформи у формі прямої або перевернутої літери «V», яка використовується в збройних силах та інших силових структурах багатьох країн світу, зазвичай для позначення звання, рідше стажу служби.

Сьогодні шеврони використовуються державними організаціями (включаючи уніформу екстрених служб та інших спеціалізованих працівників), спортивними командами та компаніями в приватному секторі економіки для позначення звання, роботи, конкретної посади або спеціалізованого підрозділу. Молодіжні групи, включаючи спортивні команди, скаутські організації та тематичні клуби, часто виготовляють шеврони на замовлення. Вони також використовуються космічними агентствами на уніформі астронавтів для позначення місії. Колекціонування нашивок та шевронів називається сигнуманістикою.

Існують різні способи кріплення шевронів та нашивок до поверхні тканини:

  • за допомогою шпильки,
  • за допомогою праски та клею, що активується під час висушування,
  • за допомогою липучки.

Виробництво шевронів та нашивок

Виготовлення вишитих шевронів є давньою традицією і виконувалося вручну. Ткацькі верстати та швейні машини, створені під час промислової революції 18-го та 19-го століть, змінили швейне виробництво та зробили тканини більш однорідними за якістю й значно підвищили ефективність праці. Поява високошвидкісних комп’ютеризованих вишивальних машин призвели до масового виробництва шевронів.

Спочатку тканинна підкладка вирізається за формою. Щоб запобігти зношуванню, краї підкладки підлягають термозварюванню. Потім нитки пришиваються у потрібних місцях. Деякі дизайни шевронів передбачають, що підкладка слугує фоном змісту нашивки, тоді як інші повністю покривають підкладку стібками.

Новітні технології дозволяють відтворити практично будь-який малюнок нитками на підкладці шеврона. Зображення, які раніше створювалися вручну в трудомісткому процесі, тепер можна швидко сканувати цифровим способом і за допомогою числового програмного керування перенести на шеврон, оскільки швейні машини з кількома головками використовують нитки кількох кольорів одночасно.

Інші сучасні методи створення нашивок включають застосування пластикової основи для покращення жорсткості та запобігання зморщування зображення або напису. Нитки з суміші поліестеру стійкі до вигорання на сонці та довговічніші в порівнянні з бавовняними нитками.


Читати також