12.05.2024
Новини в Україні
eye 346

Коли буде фестиваль «Протасів Яр» 2024

Коли буде фестиваль «Протасів Яр» 2024

У Києві вдруге відбудеться фестиваль «Протасів Яр» пам’яті громадського активіста і розвідника 93-ї бригади «Холодний яр» Романа Ратушного

Цьогоріч Форум видавців став співорганізатором Фестивалю. Наша програмна директорка й культурна менеджерка Софія Челяк відтепер виконавча директорка події.

Софія розповідає: «Фестиваль "Протасів яр" пам'яті Романа Ратушного — це унікальна подія, яка повертає пам'ять. З одного боку, для нас дуже важливо підтримувати діяльність громади Протасового Яру, ставати нараторами його історії, а з цієї оповіді переходити до історії українського Києва та історій інших громад з усієї України, яка творить наш спільний міф нації. З іншого боку, ми гуртуватимемо людей довкола шани пам'яті Романа Ратушного, який загинув 9 червня 2022 року. Адже в плеканні діяння творців — найкращий, найвідданіший спосіб святкувати життя. Ми всі в межах фестивалю працюватимемо над "поверненням свого": пам'яті, історії, віри та любові».

Цьогоріч фестиваль відкриється 15 червня і триватиме до вересня. Протягом цього періоду на галявині Протасу відбудуться чотири дні фестивалю, дати яких оголосять пізніше.

Фестиваль засновано торік громадською організацією «Захистимо Протасів Яр» і громадою Протасового яру за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Другий фестиваль «Протасів Яр» продовжуватиме основну мету заходу – популяризацію сучасного і традиційного мистецтва, української історії, правозахисних ініціатив і вшанування пам’яті про Романа Ратушного, справа якого триває й після його смерті. Саме започатковані Романом візії переросли у великий фестиваль, який уже вдруге відбудеться на Протасовому Ярі під гаслом «Ніколи нічого не бійтеся».

Фестиваль традиційно включатиме в себе кілька напрямків:

  • Мистецький (концерти, поетичні читання)
  • Демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази і обговорення документальних фільмів)
  • Історичний (лекції, екскурсії)
  • Під час усіх фестивальних днів діятиме також дитяча програма.

Стежте за соцмережами фестивалю, щоби бути в курсі останніх новин: Instagram, Facebook.

Організаційні партнери фестивалю «Протасів Яр» пам’яті Романа Ратушного: Український ПЕН, Форум видавців, Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара».

Читати також


up