Основні поради щодо догляду за цуценятами

Основні поради щодо догляду за цуценятами

Новий компаньйон у сім'ї: 6 порад для догляду за цуценям

Цуценята потребують особливої уваги та турботи з перших днів життя. Від того, як доглядати за собакою у малому віці, залежить формування його здоров’я та характеру протягом життя. Фахівці Waltham Petcare Science Institute, який є науково дослідницьким центром компанії Mars, розповіли, про що треба подбати в перші етапи розвитку цуценяти. Тож якщо ви плануєте завести собі компаньйона, зверніть увагу на ці поради.

  1. Подбайте про повноцінне і збалансоване харчування та пиття

Цуценята потребують спеціального раціону, який відрізняється від харчування дорослих собак. Ці потреби залежать від породи, віку та чи кастроване цуценя. Протягом перших кількох місяців життя пухнасті улюбленці активно ростуть. Їм необхідний повноцінний і збалансований раціон, який забезпечить їх усіма необхідними поживними речовинами до досягнення дорослого віку: амінокислотами, білками, мінералами, жирами та вітамінами. Занадто ранній перехід на дорослий раціон може уповільнити розвиток і мати негативні довгострокові наслідки.

Цуценята мають менший шлунок, ніж дорослі собаки, і потребують раціону з високим вмістом калорій для здорового росту. Тому годуйте цуценя частіше і меншими порціями. Наприклад, собаку віком від восьми тижнів до чотирьох місяців слід годувати кожні 4 години, а перше годування має бути рано вранці. Потім частоту годування можна поступово зменшувати з чотирьох до трьох разів на день. А у віці чотирьох - шести місяців переходити до дворазового харчування.

Цуценята отримують необхідну воду з молоком матері, а після відлучення їм слід надавати доступ до свіжої питної води у спеціальній мисці, що відповідає розміру тварини.

  1. Стежте за здоровим розвитком цуценяти

Слідкуйте, аби ваше цуценя росло та набирало вагу у межах визначених норм. Оцінка стану тіла допоможе визначити, чи має ваш улюбленець правильну вагу. Один зі способів це зробити – перевірити, чи відчуваєте ви ребра собаки без натискання. У тварини також повинні бути помітними талія та ребра, однак вони не мають бути чітко видимими.

Ожиріння стає все більш розповсюдженою проблемою серед тварин – від 39 до 59 відсотків собак в європейських країнах, Австралії та США страждають від нього. Тому важливо дотримуватися рекомендацій щодо збалансованого харчування та враховувати індивідуальні потреби улюбленця, щоб підтримувати його здорову вагу.

  1. Подбайте про перші етапи соціалізації

Інший важливий аспект розвитку – знайомство зі світом. Період соціалізації особливо впливає на характер та темперамент собаки. Під час цього періоду цуценята охоче пізнають нові ситуації та середовища. Соціалізація та знайомство з новими враженнями у віці від 3 до 12 тижнів допоможуть тварині краще адаптуватися та запобігти появі соціальних та поведінкових проблем у дорослому віці. Ось із чим варто познайомити ваше цуценя:

  • знайомства з різними людьми та дітьми;
  • відвідування ветеринарних клінік, маніпуляції та медичні процедури (наприклад, чищення вух і чищення зубів);
  • зустріч з іншими тваринами – собаками та котами;
  • жваві вулиці, пішохідні переходи, подорожі на авто та у транспорті;
  • ходьба по різних поверхнях, як-от по слизькій підлозі, гравію, вологій траві, сходах тощо;
  • шуми, які зазвичай можна зустріти вдома та поза ним: автомобіль, пральна машина, фен, пилотяг тощо;
  • різні аксесуари: нашийники, повідці, ремені, ящики, ремені безпеки, намордник та одяг, якщо тварина потребуватиме одягу під час холодної погоди.
  1. Заохочуйте хорошу поведінку

Розпочніть тренування вашого цуценяти з перших днів життя разом. Хороше навчання починається з винагороди за хорошу поведінку та ігнорування небажаної поведінки. Більшість собак жадають уваги, і навіть негативна увага, як-от лайка чи крик, може бути винагородою та спонукати до подальшої небажаної поведінки. Деякі з основних команд, які кожна собака повинна вивчити: сісти, вниз, стояти, підійти, ні.

Якщо у вашого цуценяти виникають проблеми з поведінкою, порадьтеся з ветеринарним лікарем: він зможе дати відповідні поради, або направити до спеціаліста з поведінки.

  1. Забезпечте фізичну активність

Фізична активність є хорошим способом задовольнити цю потребу, це актуально для всіх цуценят, й особливо для дуже активних та службових порід. Зважайте: що цуценятам великих порід потрібно більше часу для розвитку, і тому вони можуть страждати від проблем із суглобами. Варто порадитися з ветеринаром щодо тривалості вправ для вашого улюбленця.

  1. Подбайте про регулярний ветеринарний догляд

Маленькі цуценята – вразливі, тому до 2 місяців після народження їх краще утримувати вдома без прогулянок на вулиці. Прогулянки варто розпочинати тільки після  дегельмінтизації та комплексної вакцинації від інфекційних хвороб. Зверніться до ветеринарного лікаря, аби скласти календар щеплень, і дотримуйтесь рекомендацій та термінів щеплень надалі. А вже після другої комплексної вакцини собаку можна починати виводити на прогулянку та знайомити з іншими собаками.

Щоб ваше цуценя виросло здоровим та сильним, важливо отримати консультацію ветеринара щодо контролю ваги, харчування, вакцинації, боротьби з паразитами, стерилізації тощо. Всебічний та своєчасний ветеринарний догляд забезпечить вашому собаці здорове та щасливе життя.


Читати також