Міська бібліотека для дітей ЗК «Бориславська публічна бібліотека» шукає дарувальників

Міська бібліотека для дітей ЗК «Бориславська публічна бібліотека»

Міська бібліотека для дітей ЗК «Бориславська публічна бібліотека».

Заснована в 1948 році і знаходиться в приміщенні, збудованому ще в 1924 році. Тому колектив бібліотеки впродовж довготривалого часу старався і старається одночасно купляти нові книги та проводити ремонтні роботи. Кошти намагаємося знаходити всюди: насамперед – від збору макулатури. Оскільки місто невелике, про наші старання знають всі, і, відповідно, нам легше знаходити меценатів, а багато зголошуються й самі.

За 2016-2023 роки нам вдалося:

-  оновити бібліотечний фонд 2785 примірниками книг на суму 196 590 гривень;

- у 2017 році нам вдалося зробити заміну підлоги площею 20 квадратних метрів та придбати комплект ляльок для лялькового театру;

- у 2018 році зроблено капітальний ремонт даху вартістю 119,4 тис. гривень завдяки участі в обласному конкурсі проєктів місцевого розвитку (кошти громади – 20 тис. гривень);

- у 2019 році замінили 8 вікон загальною вартістю 32 тис. гривень та придбали 2 ноутбуки вартістю 22 тис. гривень;

- у 2021 році зроблено ремонт книгосховища; вартість матеріалів та робіт становила понад 16 тис. гривень;

- у 2022 році зроблено заміну електропроводки загальною вартістю 12 тис. гривень;

- у 2023 році зроблено капітальний ремонт читальної зали загальною вартістю 150 тис. гривень (з них лише 40 тис. гривень – бюджетні кошти).

Окремо хочу розповісти про волонтерську роботу бібліотеки протягом всього часу, відколи йде війна. Так, упродовж 2022 року колектив бібліотеки спільно з малими читачами зібрали 27 700 гривень, а впродовж 2023 року – 30 000 тис. гривень на потреби ЗСУ. Ми продавали м’які іграшки, саджанці фіалок, виготовлені власноруч патріотичні браслети та тризуби і навіть яблука із власних садів. Уже в 2024 році ми перерахували на придбання дронів 14 300 гривень. Крім того, впродовж зимового періоду 2022/2023 та 2023/2024 років ми виготовили величезну кількість окопних свічок. До цієї благородної справи ми залучали й внутрішньо переміщених осіб;  їх у 2022 році в нашому місті було багато, тому ми старалися залучити їх до всіх заходів, які відбувалися в бібліотеці. Про роботу з ВПО була навіть підготовлена та розміщена на сторінці бібліотеки в мережі Facebook відеопрезентація https://www.facebook.com/110211717025021/videos/1294940294246796 .

В цьому році читачів-ВПО у нас значно менше, але ми так само залучаємо їх до всіх заходів бібліотеки. Особливо їм подобаються майстеркласи: цьогоріч, як і минулого року, ми виготовляли різдвяного павука та розписували писанки до Великодня. Особливо тішимося з того, що читачі зі всієї України задоволені і навіть дивуються, наскільки якісним є книжковий фонд нашої бібліотеки.

Значна частина коштів, які бібліотека перерахувала на потреби ЗСУ, - це кошти, зібрані ляльковим театром, який діє при нашій бібліотеці. Ми готуємо лялькові та костюмовані вистави та виступаємо у закладах дошкільної освіти та школах міської територіальної громади. Особливо нашим гастролям радіють учні санаторної школи, навчально-реабілітаційного центру «Гармонія» та дитячого сиротинця «Оріана».

Міська бібліотека для дітей ЗК «Бориславська публічна бібліотека»

Працюємо креативно, не покладаючи рук. Вже з початку року ми побудували нову веранду, оскільки веранда, за словами мешканців Борислава, є візитівкою нашої бібліотеки. Цю веранду ми вистраждали впродовж трьох років: спочатку закупили деревину, потім довго її висушували, згодом майстри виготовляли всі дерев’яні конструкції та різьблені елементи – і, нарешті, наша нова веранда засяяла у всій красі. Але паралельно ми розпочали ще й ремонт абонементу площею 50 квадратних метрів: заміна підлоги, шпаклювання та побілка стін, встановлення натяжної стелі, заміна світильників і т. ін.

Але якою б красивою та затишною не була бібліотека, на наше тверде переконання, її основа – якісний бібліотечний фонд. Тому, скільки б не було книг, їх завжди замало, адже читачі отримують постійну інформацію про новинки з інтернету і, звичайно, відразу приходять до бібліотеки. Тому ми прагнемо задовольнити найрізноманітніші запити користувачів: стараємося придбати книги всіх сучасних українських та зарубіжних авторів, а для малечі ще й усілякі комікси. Звичайно, творчість автора повинна бути представлений у всій повноті. А на це нам не вистачає коштів, тому й звертаємося інколи до благодійних організацій. Наприклад, за останні декілька років ми тішилися подарунками від видавництв «Грані-Т», «Школа», «Апріорі», «Ранок». Крім книжкових дарунків, ми тішимося й будь-якими іншими дарунками. Так, у 2023 році ми отримали безцінний подарунок від Благодійного фонду "Хоуп череті" спільно з Child Adoption Associates, EPAM Ukraine а саме: 4 монітори "НР", 4 системні блоки "НР", 4 комп'ютерні клавіатури, 4 комп'ютерні миші, 4 комп'ютерні гарнітури (навушники), 1 проєктор "Benq" https://www.facebook.com/photo/?fbid=630717322378874&set=pcb.630717472378859 .

Бібліотека обслуговує більше 1800 користувачів. Книжковий фонд нараховує 20 500 документів – книги, брошури, журнали, газети. Навіть при тому, що ми збираємо макулатуру, якісна частина фонду – не більше 30-ти відсотків.

Будемо щиро вдячні всіляким книжковим дарункам виключно українською мовою, бо цінуємо та любимо книгу та своїх читачів понад усе!

Електронна пошта: pahutyak_l@ukr.net

Фейсбук-сторінка: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063218351831

Читати також


up