29.09.2024
Новини у світі
eye 525

Як у європейських країнах (не)підтримують виступи російських співаків

Як у європейських країнах (не)підтримують виступи російських співаків

Автор Ірина Голіздра

Виступи у країнах ЄС російських артистів або співаків, які підтримують президента рф, а відповідно війну проти України, зазвичай викликають акції протесту або скасування концертів. Але не завжди.

Мова йде про російську оперну співачку Анну Нетребко, яка є громадянкою рф. Якщо хто не в курсі, то ще у 2014 році вона пожертвувала 1 мільйон рублів оперному театру в Донецьку, який на той час був окупований. Співачка пояснила це тим, що "просто хоче підтримати мистецтво".

А після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, у лютому 2022 року, Нетребко зіткнулася з бойкотом своїх концертів на Заході. Зокрема, через це російську співачку в Метрополітен-опері замінила українка Людмила Монастирська, а її концерти скасували у Тайвані, Естонії та Чехії.

Згодом Нетребко намагалася виправдатися, мовляв, вона "не зрадниця своєї батьківщини і що не проти України", а з путіним бачилася лише кілька разів за своє життя.

Наразі ж, вона гастролює у країнах ЄС. Так, 1 вересня цього року Нетребко виступила з концертом у Бухаресті. Афіші з її обличчям по місту заздалегідь були розміщені дуже специфічно: не дуже привертаючи увагу, ніби щось приховуючи.

За годину до початку концертної програми, глядачі вже стали збиратися біля входу, виблискуючи сукнями з пайетками і вишуканими смокінгами. Здебільшого, це місцева публіка. Якщо і були серед глядачів росіяни або українці, то одиниці.

Головне - абсолютно ніяких акцій протесту або будь якого прояву проти виступу російської співачки не відбувалося. Як і ніякої реакції зі сторони Посольства України у Румунії. Разом з цим у жовтні у Бухаресті анонсовані концерти Валерія Меладзе і Бі-2.

Абсолютне ігнорування і заплющення очей на виступи подібних осіб, як Нетребко, у європейських країнах, з одного боку, свідчить про недостатність сплоченності української громади у Бухаресті. З іншого боку, фактично це "зелене світло" для інших зірок, які намагаються всидіти на двох стільцях, і бути "внє політики".

У інших європейських країнах ситуація з ії виступами неоднозначна. Наприклад, німецька опера у 2022 році опера скасувала виступи Нетребко, але у 2023 році внесла до програми. Тоді проти висловився посол України в Німеччині, МЗС та Український інститут. А організатори Міжнародного травневого фестивалю у Вісбадені (IMF) заявили, що попри відмову українських музикантів виступати у межах заходу з російською співачкою Анною Нетребко скасовувати її виступ не будуть.

Також Нетребко подала скаргу на Метрополітен-оперу через Американську гільдію музичних артистів — профспілку, що представляє інтереси оперних виконавців. У лютому 2023 року Метрополітен зобов'язали виплатити їй понад 200 000 доларів за 13 скасованих виступів через контрактну угоду, яка вимагає від установ платити виконавцям, навіть якщо вони згодом вирішили не залучати їх.

У травні 2023 року стало відомо, що знаменитий міланський театр "Ла Скала" повернув путіністку Нетребко на свою сцену. До речі, саме на грудень 2024 р заплановано її концерти у "Ла Скала".

А у січні 2025 р вона заявлена у опері "Тоска" Римської опери". НА це відреагувало Міністерство культури та інформаційної політики України, яке закликає мера Рима та керівника Римського оперного театру скасувати виступи Нетребко в Римській опері.

«Голос пропаганди» не має звучати у світі. Вважаємо недопустимою будь–яку співпрацю з носіями ворожих наративів, серед яких «почесне» місце займають російські діячі культури. Адже агресор використовує мистецтво як метод виправдання численних воєнних злочинів, серед яких вбивства цивільних українців, масовані та цілеспрямовані удари по житлових будинках, об’єктах інфраструктури, закладах та пам’ятках культури. Представникам культури країни-агресора не місце на провідних світових сценах. Намагання сприяти росії у розповсюдженні імперських наративів є спробою нівелювати жахіття війни, легітимізуючи російські злочини в Україні", - йдеться у заяві українського МЗС.

Також не проти Нетребко і у Німеччині. Зокрема, вона візьме участь в одній з восьми прем'єр наступного сезону Німецької державної опери у Берліні. Нетребко зіграє головну роль у "Набукко" Джузеппе Верді, прем'єра запланована на 6 жовтня 2024 року. А також разом із чоловіком Юсіфом Ейвазовим буде гостею в "Трубадурі" Верді 15 травня 2025 року.

Поступове пом'якшення і лояльна позиція до подібних осіб у європейських країнах можна сприймати, як прояв слабкості, а точніше домінування комерційної вигоди і недопрацювання представників українських дипломатичних установ.

Матеріал підготовлено за участі CFI, Французької агенції з розвитку медіа, в рамках проекту Hub Bucharest за підтримки Міністерства закордонних справ Франції.

Читати також


up