22.05.2023
Розваги
eye 209

7 вражаючих фільмів, які ви не наважитеся повторно переглядати

7 вражаючих фільмів, які ви не наважитеся повторно переглядати

Нерідко якість картини визначають за тим, чи хочеться до неї повертатися. Але це працює не завжди. У цій статті ми зібрали 7 визнаних фільмів від культових режисерів, які не особливо хочеться переглядати повторно.

Антихрист / Antichrist

Антихрист Antichrist

Після трагічної смерті дитини чоловік (Віллем Дефо) та дружина (Шарлотта Генсбур) їдуть до заміського будинку до глухого лісу, щоб спробувати налагодити стосунки. Виходить, щоправда, протилежне: пара стрімко втрачає свідомість. Похмуру драму Ларса фон Трієра (яку він чи то щиро, чи то з глузуванням присвятив пам'яті Тарковського) і вперше винести не так просто — справа навіть не в жорстоких сценах фізичного насильства, а в безперервному психологічному тиску. Герої зводять з розуму одне одного, ліс їх обох, а фільм — глядача. Один раз спуститися у страшний світ Трієра варто. А ось повторювати трюк бажання немає.

Незворотність / Irreversible

Незворотність Irreversible

Ім'я Ґаспара Ное часто спливає поряд зі згадками про Ларса фон Трієра, і не дуже справедливо — адже два режисери дуже різні. Але одна спільна риса у них є. Обидва не бояться епатувати глядача та показувати на екрані пекло на землі. «Незворотність», мабуть, фізично нестерпна робота Ное, але вона ж і найвитонченіша. Розказана від кінця до початку жахлива історія про згвалтування та помсту, що відкривається глядачеві поступово, крок за кроком, постійно змінюючи сприйняття історії.

Кінопроба / Ôdishon

Кінопроба Ôdishon

Режисер ніяк не може знайти собі дівчину і за порадою приятеля вирішує влаштувати фальшиві кінопроби для актрис, а там знайти собі пару. Ось тільки найкраща кандидатка виявляється психопаткою-вбивцею, і замість побачення героя чекають страшні тортури. Такасі Міїке любить дивувати глядача літрами крові та крупними планами людських нутрощів, але в «Кінопробі» він демонструє ще й талант лякати тонкими методами. Наприклад, некомфортним монтажем чи дивним ракурсом. Хоча й крові тут також вистачає.

Звільнення / Deliverance

Звільнення Deliverance

Четверо героїв вирушають на сплав річкою в диких Аппалачах. Вони планують спокійно відпочити, але стають метою місцевих жителів-садистів. «Звільнення» Джона Бурмена — незаслужено забута класика трилерів із трьома номінаціями на «Оскар» (у тому числі на «кращий фільм») та зірковим складом: у картині грають Берт Рейнольдс, Джон Войт та Нед Бітті. Важким для перегляду фільм робить його жорстокість до головних героїв — тут є, наприклад, дуже нестерпна сцена зґвалтування. Квентін Тарантіно якось розповідав, що подивився фільм у дитинстві з матір'ю. І подивіться, яким він виріс.

Пожежі / Incendies

Пожежі Incendies

Двійнята, Жанна та Симон, після смерті матері вирішують виконати її передсмертне прохання: розшукати батька та брата на їхній історичній батьківщині, охопленій війною країні на Близькому Сході. Ось тільки під час подорожі вони дізнаються про батьків шокуючу правду. «Пожежі» — недооцінений фільм Дені Вільнева, автора «Дюни» та «Полонянки». Похмура драма про травму та пам'ять, чий ефект багато в чому тримається на несподіваних поворотах. Тому під час перегляду фільм може чіпати не так сильно. Втім, може бути й інша причина не повертатися до «Пожеж» — вони дуже сильно розбивають серце.

Неграновані коштовності / Uncut Gems

Неграновані коштовності / Uncut Gems

Власник ювелірної крамниці Говард Ратнер (Адам Сендлер) любить вплутуватися в авантюри, а ще він дуже азартний. Зірка клубу НБА "Бостон Селтікс" Кевін Гарнетт (в ролі самого себе) просить героя позичити йому на один день приголомшливої краси опал і залишає як запоруку чемпіонське кільце. Говард закладає його і ставить усі гроші на «Селтікс», вірячи, що опал принесе успіх команді. Ось тільки сам ювелір винен велику суму не тим людям, і тепер його життя залежить від результатів баскетбольної гри.

Адреналіновий трилер братів Сефді складно дивитися не через жорстокі сцени або похмурий тон — нічого такого тут немає. Просто це настільки енергійне кіно, що від нього легко зловити запаморочення. Перегляд «Негранованих коштовностей» схожий на поїздку найбільшою американською гіркою в луна-парку: дуже захоплююче, але вдруге вже не хочеться.

Апокаліпсис / Apocalypto

Апокаліпсис Apocalypto

Мел Гібсон — ще один режисер, який буває особливо жорстоким до глядача: навіть історія Христа у його виконанні перетворилася на кривавий фільм жахів. «Апокаліпсис», мабуть, вершина його стилю. Гранично реалістичний і тому дуже жорстокий фільм про життя племені майя до приходу європейських колонізаторів. З людськими жертвоприношеннями, смертельними іграми та трагічною історією хлопця, який втратив своє плем'я.

Читати також


up