У Львові розпочався 29-й міжнародний BookForum

BookForum 2022. Новини культури. Форум Видавців

Митці, письменники, журналісти, історики та діячі, що гостро відчувають актуальні події сьогодення, відкрили 29-й міжнародний Lviv BookForum, який має на меті стати майданчиком для об’єднання України з культурною світовою спільнотою. 7 жовтня розпочинаються дискусійні панелі, мета яких – порушити незручні та болісні для нашого суспільства питання.

Ідея цьогорічного Lviv BookForum продиктована новими реаліями, в яких опинився світ після 24 лютого 2022 року. Тож теми розмови спікерів будуть невід’ємно пов'язані з війною, яку веде росія проти нашої держави. А саме: майбутній європейський устрій після перемоги України, роль пропаганди у сучасній війні та покарання російських пропагандистів на рівні з військовими злочинцями, організація майбутнього трибуналу для всіх винуватців, що вчиняють геноцид українського народу.

За словами одного з організаторів Lviv BookForum 2022, британського журналіста, письменника, фахівця з медіа та пропаганди Пітера Померанцева, ключове повідомлення, яке кожен має зрозуміти після Форуму, – геноцид має на меті знищення культурної ідентичності.

«Софія Челяк, Луї Брук та я створили ідею цьогорічного Lviv BookForum і хочемо зробити його міжнародним. Впевнений: культура є метою геноциду. Однак культура є також тим, що ми даємо у відповідь», – вважає Пітер Померанцев.

Американський біограф і репортер-розслідувач Джон Лі Андерсон, який братиме участь у дискусійних панелях «Журналісти та письменники на війні» та «Імперіалізм та ідентичність», вважає, що місія цьогорічного Lviv BookForum – стати платформою демократії, що кидає виклик несправедливості, автократії та неволі.

«Я дуже радий, що можу підтримати BookForum, партнером якого цього року є Hay Festival. Львівський BookForum, якому вже 29 років, є важливою культурною подією, не лише для українців, а й для всіх нас. Зрештою, літературний фестиваль – це свято свободи слова та демократії. Це правильно та доречно, що упродовж кількох жовтневих днів Львів запропонує себе як маяк надії перед обличчям тиранії», – каже Джон Лі Андерсон.

У цьогорічному Lviv BookForum братимуть участь шановані іноземні та українські спікери: з Великої Британії – Філіп Сендс, Пітер Померанцев, Кетрін Белтон, Олівер Було, Емма Вінберг, Ніл Гейман, Емма Грехем-Харрісон, Абдулразак Гурна, Рейчер Кларк, Генрі Марш, з Австрії – Міша Гленні, з США – Джанін Ді Джованні, Майкл Катакіс, Джон Лі Андерсон, Франція/США – Джонатан Літель, Україна/США – Сергій Плохій, з Канади – Маргарет Макміллан, Маргарет Етвуд, з Мексики – Лідія Качо, з Португалії – Бруно Масаєш, з Чехії – Ігор Померанцев, з Ізраїля – Ювал Ной Харарі, з Туреччини – Еліф Шафак, з України – культурні діячі та діячки-воїни: Олександр Михед, Артем Полежака, Дмитро Крапивенко, Масі Найєм, Ярина Чорногуз, Ірина Цибух, Максим Скубенко, Павло Казарін, а також Севгіль Мусаєва, Володимир Єрмоленко, Діана Берг, Ярослав Грицак, Олена Стяжкіна, Станіслав Асєєв, Катерина Калитко, Наталя Гуменюк, Люба Цибульська, Андрій Куликов, Вадим Карп’як, Тетяна Огаркова, Остап Сливинський, Вікторія Амеліна, Алім Алієв, Юрій Прохасько, Андрій Шаповалов, Сашко Дерманський, Мар’яна Савка, Тетяна Терен, Євген Клімакін, Володимир Рафаєнко, Володимир Шейко, Андрій Мизак.

Для мене, як ректора Інституту гуманітарних наук, велика честь брати участь у цьогорічному Львівському BookForum, який проводиться спільно з Hay Festival. IWM Vienna має одну з найбільших академічних дослідницьких програм з України за межами самої країни, тому ми без вагань пропонуємо нашу повну підтримку цій чудовій події. Ми надзвичайно раді бути партнерами заходу на тему «Ідея Європи» та з нетерпінням чекаємо на важливі дискусії в центрі Lviv BookForum», – коментує британський журналіст Міша Глені.


Львівський BookForum 2022 відбудеться з 6 по 9 жовтня у гібридному форматі: закриті офлайн події з трансляцією на весь світ. Події Форуму можна буде дивитися на офіційному сайті bookforum, Facebook сторінці і YouTube-каналі BookForum, або на YouTube-каналі медіапартнера «Еспресо».

Організатор заходу – громадська організація «Форум видавців».
Львівський міжнародний BookForum відбудеться за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Open society foundation. Фестиваль відбувається у межах «Сезону культури Британія/Україна», організованому Британською Радою та Українським інститутом.

Digital партнер заходу HAY Festival.

«Завдяки нашим онлайн-подіям ми представлятимемо Україну світові, пропонуючи ширшій аудиторії ці важливі історії, водночас сприяючи обміну новими ідеями з їх міжнародними сучасниками. Ця програма є актом непокори, викликом тим, хто хоче обмежити свободу слова та толерантний обмін думками, а також каталізатором глобальних змін», – коментує події BookForum міжнародна директорка HAY Festival Крістіна Фуентес Ла Рош.

BookForum — книжковий ярмарок і Львівський міжнародний літературний фестиваль. З 1994 року відбувається щоосені у Львові, Україна. Організатор — ГО «Форум видавців». За останні 23 роки фестиваль охопив понад 2500 унікальних авторів із 43 країн, а також 15 000 фахівців книжкової галузі.

Щороку фестиваль формулює фокусну тему, довкола якої вибудовує програму. Це сотні подій у багатьох локаціях Львова. У різні роки почесними гостями фестивалю були Оксана Забужко, Зигмунт Бауман, Петер Вайдгаас, Роман Віктюк, Юстейн Ґордер, Ерленд Лу, ДіБіСі П’єр, Фредерік Беґбеде, Марсі Шор, Енн Епплбом та інші.

2018 року Форум видавців у Львові змінив назву на BookForum і під оновленим іменем утвердився в статусі головного культурного фестивалю країни та одного з найбільших літературних фестивалів у Центрально-Східній Європі.
Hay Festival — щорічний літературний фестиваль, який відбувається влітку в місті Хей-он-Вай, що в Уельсі. Фестиваль був заснований у 1988 році Норманом, Родою та Пітером Флоренсами. Зараз ним керує Hay Festival Foundation Ltd — благодійна організація, що об’єднує читачів і письменників із метою обміну історіями та ідеями наживо та онлайн. Мета фестивалю — надихати, давати нові знання й розважати. Організатори пропонують учасникам уявити світ таким, яким він є і яким він може бути.

Лауреати Нобелівської премії, романісти, науковці та політики, історики, екологи та музиканти беруть участь у глобальній дискусії фестивалю, ділячись з небайдужою аудиторією думками щодо мистецтва та науки. Зараз організація щороку охоплює глобальну мільйонну аудиторію та продовжує розвиватися і впроваджувати інновації, створюючи партнерства та спільні ініціативи разом із провідними організаціями в галузі мистецтва та ЗМІ.


Читати також