Як почати говорити українською? Корисні поради

українська мова. мова солов'їна

Якщо ви читаєте цю статтю, значить ви вирішили вивчити українську мову. Це дуже крута ідея і ми спробуємо вам із цим допомогти. Ось кілька порад, які можуть допомогти вам

1. Мотивація

Слід виробити для себе стійку й переконливу мотивацію вивчення української мови. Це може бути як чітка громадянська позиція, збереження традицій роду, так і умова кар’єрного зростання, виховання дітей в україномовному середовищі.

2. Оточити себе українською

Якщо ми чутимемо українську мову зовні, то комфортніше буде і самим говорити цією мовою.

  • налаштувати гаджети, додатки та комп’ютери на українську;
  • слухати українське радіо;
  • дивитися україномовне телебачення, YouTube-канали;
  • спілкуватися з носіями української.

Це допоможе вам підвищити рівень розуміння мови та поліпшити вимову. Користуйтесь українськомовними версіями сайтів, шукайте українською в пошукових системах.

3. Лексика

Почніть з простого. Почніть з навчання тих слів і фраз, які вам необхідні у повсякденному житті. Потренуйтеся в аудіюванні. На допомогу прийде мистецтво. Варто

  • слухати українські пісні;
  • дивитися українські художні фільми та зарубіжні з україномовним дубляжем. До речі, українська школа дубляжу дуже високого рівня;
  • відвідувати театр.

Щоб вивчати нові слова та практикувати вимову, читайте історії людей, яким це вже вдалося. Корисним також буде завести нотатник для нових цікавих слів, фразеологізмів, крилатих висловів. Постійно збагачуйте свій словник новими словами та фразами, а потім намагайтеся використовувати їх на практиці.

4. Українська література

Якщо хочете говорити рідною мовою красиво, але не маєте бажання проводити час за правописом, читайте цікаві книги, які покращать ваші знання з української. Це поліпшить ваш словниковий запас та навчить красиво формулювати свої думки.

5. Соціальні мережі

Перейти на українську в соціальних мережах: підписатися на україномовні спільноти, створювати дописи українською.

Якщо всерйоз взялися за те, щоб повністю перейти на українську мову в повсякденному житті, можна навіть створити блог, у якому щодня чи щотижня ділитися своїми успіхами. Тут подвійна користь: по-перше, у вас буде додаткова мотивація (для цього придумайте собі чіткий графік: одна публікація на два-три дні, наприклад). А по-друге – підтримка у коментарях! До того ж, не виключено, що ви своїм прикладом надихатимете інших.

До того ж, для блогу зараз нічого і створювати не потрібно – просто робіть регулярні дописи у будь-якій соцмережі.

Підключайтеся до вже існуючих мовних спільнот. Приєднуйтесь до мовних груп і спільнот в соціальних мережах або в реальному житті. Це може допомогти вам швидко знайти однодумців.

6. Долаємо мовний бар'єр

Щоб подолати мовний бар’єр, спочатку перейдіть на українську з людьми, які не знають вас і те, що ви російськомовна людина. Інакше кажучи, зіграйте, як у театрі, себе україномовного.

Спершу малознайомі люди звикнуть до вас україномовного, потім і ви, тоді – ваші друзі та знайомі. Також обов'язково говоріть українською в магазині, таксі, кав’ярні.

7. Поділіться зі всіма оточуючими

Виходячи зі сказаного – повідомте родину, друзів та колег про ваше рішення перейти на українську й попросити підтримки.

8. Українська мова за розкладом

Для початку, у родині чи на роботі влаштовуйте дні (години) україномовного спілкування. Запропонуйте долучитися тим, хто вас оточує. Можна навіть ввести "штрафи" за москальські слівця.

9. Мовні курси

Удосконалюйте свою українську: знайдіть навчальні курси онлайн чи на безкоштовних навчальних платформах, домовтеся із приватним викладачем.

10. Не очікуйте швидких результатів

Пам’ятайте, артикуляційний апарат, який звик до російської, має звикнути і до української – навіть якщо ви нею послуговувались до того. Інакше, аніж щоденною практикою, перейти на українську неможливо.

Не бійтесь говорити, не бійтесь помилятись, не бійтесь заглядати у словник! І все у вас обовяково вийде!


Читати також