06.04.2023
Розваги
eye 348

Приховані скарби 2022 року: 10 фільмів та серіалів, які ви могли пропустити

Приховані скарби 2022 року: 10 фільмів та серіалів, які ви могли пропустити

Найчастіше підсумкові списки зосереджені на двох крайностях — найкращих та найгірших за рік. Жодної уваги не приділяють тому, що не підходить під суворі критерії. Ми вирішили виправити цю несправедливість і з величезної кількості проектів, що залишилися за периметром підсумкових списків, виділили 10 гідних фільмів та серіалів.

Погані сестри (сериал, 2022-...) / Bad Sisters

Погані Сестри (сериал, 2022-...) / Bad Sisters

2022-й - рік, коли стрімінгова платформа Apple TV+ почала хизуватися м'язами. Витрачені на контент мільярди (!) доларів почали приносити плоди — на малих екранах відбулася прем'єра кількох класних новинок: наукова фантастика «Поділ», шпигунський трилер «Повільні коні», тюремний детектив «Чорний птах» тощо. Не дивно, що своєї хвилини слави не отримав ірландський комедійний трилер «Погані сестри» від Шерон Горган — творця комедії «Катастрофа» про незаплановану вагітність. Серіал розповість про п'ятьох сестер, які втомилися терпіти чоловіка однієї з них, Джона Пола (Клас Банг): чи то завжди був таким, чи в якийсь момент перетворився на абсолютне зло, але тепер він псує життя всім. Дія розгортається у двох періодах: тепер — після похорону чоловіка страхові інспектори починають розслідувати загадкову смерть; і в минулому - коли сестри тільки вирішили позбутися антагоніста. Головна інтрига шоу: а чи винні сестри в тому, що сталося, і як взагалі Джон Пол помер?

Перезапуск (серіал, 2022-...) / Reboot

Перезапуск (серіал, 2022-...) Reboot

У наші похмурі часи, коли ребути, сіквели та переосмислення класики стали нормою, питанням часу залишалося про створення сатири на голлівудську кризу ідей. За серіал з назвою «Перезапуск» відповідає Стівен Левітан — автор «Американської сімейки», одного з головних ситкомів XXI століття. Новинка присвячена амбітному плану молодої інді-постановниці, яка приходить на стрімінгову платформу Hulu з пропозицією воскресити ситком двадцятирічної давнини про дивну родину: жінку, її сина, залицяльника та колишнього, який відмовляється з'їжджати з дому. Актори так нічого і не досягли в житті, тому загоряються ідеєю переосмислити серіал і зробити його реалістичнішим і чеснішим. Проте в плани втручається автор оригіналу, який не дозволяє воскресати дітище без образливих жартів. «Перезапуск» — не тільки злободенна комедія про виворот знімального процесу з блискучим акторським складом (Кіген-Майкл Кі, Джонні Ноксвіл, Рейчел Блум та багато інших), а й зворушлива драмеді про те, що кожному потрібен імпульс, щоб почати все наново.

Надзвичайна адвокатка У (серіал, 2022-...) / Extraordinary Attorney Woo

Надзвичайна адвокатка У (серіал, 2022-...) / Extraordinary Attorney Woo

Корейські серіали продовжують захоплювати світ. Після успіху «Ігри в кальмара» ставку на дарами зробив Netflix та збільшив інвестиції у місцеве виробництво. Одним із головних національних хітів платформи у 2022 році став юридичний процедурал «Надзвичайна адвокатка У». Серіал розповість про У — дівчину з розладом аутистичного спектру, яка влаштовується адвокатом-стажеркою у велику сеульську фірму. Героїні важко даються звичайні людські комунікації, проте незручна і дивакова У має неймовірний інтелект і фотографічну пам'ять, які допомагають вигравати одну справу за іншою. «Надзвичайна адвокатка» — ідеальний серіал, щоб відволіктися від повсякденної метушні: це добра історія про наївну дівчину, яка завдяки щирості та працьовитості досягає успіхів і обставляє лицемірних заздрісників.

Веселі друзяки (серіал, 2020-...) / Smiling Friends 

Веселі друзяки (серіал, 2020-...) / Smiling Friends

Якщо ви втомилися від одноманітних пригод «Ріка та Морті» і скучили за дикою дорослою анімацією, яку соромно порекомендувати приятелям, то придивіться до «Веселі друзяки». Мультсеріал вийшов на культовому каналі Adult Swim і примудрився зібрати фан-базу, завдяки якій проект продовжили на другий сезон. Головні герої шоу, песиміст Чарлі та оптиміст Пім, працюють у компанії, яка має веселити клієнтів. Кожен виклик завдає дуету безліч неприємностей і змушує проходити через безглузді і шалені пригоди. Творці «Веселих друзяк» зізналися, що надихалися «Сайнфелдом» та «Південним парком» — можливо, двома найцинічнішими чорними комедіями на американському телебаченні. У найкращих епізодах авторам вдається навіть перевершити кумирів — завдяки навмисне мерзенній анімації, яка підвищує і без того безмежний рівень абсурду.

САС: Невідомі герої (серіал, 2022-...) / SAS Rogue Heroes

САС: Невідомі герої (серіал, 2022-...) / SAS Rogue Heroes

1941, Каїр. У розпал Другої світової війни ексцентричний офіцер британської армії пропонує створити Особливу повітряну службу для виконання спецоперацій та диверсій у тилу нацистів. Достатньо подивитись на прізвища творців чи акторів британського міні-серіалу «САС: Невідомі герої», щоб без зайвих роздумів додати проект до свого списку фільмів. Головні ролі виконали Коннор Свінделлс («Сексуальна освіта»), Джек О'Коннелл («Північні води»), Софія Бутелла («Екстаз»), Алфі Аллен («Гра престолів») та Домінік Вест («Прослуховування»). За сценарій відповідав Стівен Найт («гострі козирки»), а режисером виступив Том Шенкленд («Знедолені»). Тим не менш, гучних імен міні-серіалу вистачило лише для того, щоб непогано показати себе в британському ефірі. За межами країни «САС: Невідомі герої» за іронією повністю відповідає назві, хоча проект може похвалитися добре поставленим екшеном, що захоплює реальною історією та запальним саундтреком із піснями Judas Priest та AC/DC.

Jeen-yuhs: Трилогія Канье (серіал, 2022-2022) / Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy

Jeen-yuhs: Трилогія Канье (серіал, 2022-2022) / Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy українською

Головним розчаруванням 2022 року у поп-культурі став впливовий хіп-хоп-артист та дизайнер одягу Канье Вест, який цілеспрямовано знищує власну спадщину антисемітськими та нацистськими висловлюваннями. А ще рік тому все було чудово: Вест випустив успішний альбом Donda, присвячений померлій матері, провів благодійний концерт із репером Дрейком і помітно розширив армію шанувальників завдяки документальному проекту «Jeen-yuhs: трилогія Каньє». Вест, який у багатьох асоціювався з безглуздими скандалами, по-новому розкрився завдяки трьом півторагодинним фільмам.

Основний хронометраж сфокусований на архівних кадрах та матеріалах із запису дебютного альбому артиста в період з 2002 по 2004 рік. Канье тоді вже був відомий як талановитий бітмейкер, але мріяв бути репером, хоч і не вписувався в образ гангста, що домінував у ті часи. Неодноразові відмови не зламали артиста, як і страшна аварія, в якій він зламав щелепу: більше того, Канье записав з дротом, що скріпляє зламану щелепу, сингл, який допоміг йому прославитися. На початку року Jeen-yuhs виглядав як надихаючий проект, що ніколи не варто опускати руки і здаватися. Зараз як сумне нагадування про те, яким Канье був раніше.

Зізнавайтеся, Флетч (2022) / Confess, Fletch

Зізнавайтеся, Флетч (2022) / Confess, Fletch

В американській літературі повно книжкових серій про героїв, які розслідують загадкові вбивства чи каламутні афери. Одна з них присвячена журналісту Флетчу, який завжди встряє в неприємності. Романи Грегорі МакДональда екранізували у 1980-х — на великих екранах вийшла дилогія «Флетч» та «Флетч живий» із Чеві Чейзом у головній ролі. Практично через 40 років до персонажа повернувся Грег Моттола, режисер «Superперцев». «Зізнавайтеся, Флетч» — комедійний детектив про чоловіка, який мав допомогти знайти вкрадені картини батька нової пасії, але дивним чином потрапив на місце злочину і став головним підозрюваним у вбивстві. Відправлений прямо на стрімінг фільм не окупив бюджет, але став приємним нагадуванням про те, що в наш час можна знімати не тільки блокбастери чи копійчане інді, а й середньобюджетні дрібниці. Головний герой докучає кожному зустрічному, дотепно отримує по фізіономії — ідеальне кіно для фанатів старих процедуралів із вбивствами тижня на кшталт «Коломбо». До того ж завжди приємно подивитися на Джона Гемма, який останніми роками все рідше з'являється на екрані. Подвійно радісно побачити актора в одному кадрі з іншою зіркою «Божевільних», Джоном Слеттері.

Наслідки (2021) / The Fallout

Наслідки (2021) The Fallout

Навряд чи знайдуться не згодні з тим, що Дженну Ортегу варто назвати головним відкриттям 2022 року: актриса з'явилася в «Крику» та «Х», а ще зіграла головну роль у суперуспішній «Венздей», яка б'є рекорди Netflix з переглядів. На тлі хоррор-хітів легко пропустити скромну драму «Наслідки», після якої багато хто і був вражений акторськими здібностями Ортеги. Картина розповість про емоційні наслідки скулшутинга: Вада, яка сховалася під час нападу в туалеті, не знає, як впоратися з психологічною травмою. Дівчина уходить у себе і закривається від сім'ї та друзів, але все більше часу проводить з однокласницею, з якою в момент атаки перебувала в одній кабінці. «Наслідки» — злободенне кіно, яке актуальну (на жаль) тему розкриває не через смакування подробиць підготовки теракту чи вбивства підлітків. Вийшла емоційна драма про те, як життя може розділитися на до і після.

Аргентина, 1985 (2022) / Argentina, 1985

Аргентина, 1985 (2022) Argentina, 1985

10 років тому відбулася прем'єра політичної драми «Ні» про те, як наприкінці 1980-х чилійські рекламники з мінімумом можливостей змогли переконати громадян проголосувати негативно у референдумі щодо підтримки диктатора Аугусто Піночета. Новинка "Аргентина, 1985" - фільм-побратим, присвячений боротьбі з кривавим режимом у сусідній американській країні. У середині 1980-х після державного перевороту на лаві підсудних опиняються лідери хунти — військові, які керували країною останні сім років. Молодим юристам доручили скласти справу, щоб залучити вчорашню владу до правосуддя. Однак зробити це практично неможливо — громадяни все ще бояться репресій, тож неохоче розповідають правду. Крім того, у країні досі сильні корупція та спроби залякати чесних людей. «Аргентина, 1985» — синефільський хіт року, який відправили представляти країну на премії «Оскар»: це не тільки повний саспенса юридичний процедурал, а й кіно, що надихає, про те, що рано чи пізно закон переможе.

Люди, яким ти платиш, щоб вони були в шортах (2022) / The People You're Paying to Be in Shorts

Люди, яким ти платиш, щоб вони були в шортах (2022) The People You're Paying to Be in Shorts

Джон Бойс - спортивний оглядач і digital-документаліст, який створює пізнавальні, але не кінематографічні фільми. "Люди, яким ти платиш, щоб вони були в шортах" - один з них. Це значний аналіз на дві з половиною години, в якому камера під слова оповідача проноситься віртуальною дошкою, де створені різні графіки і таблиці, а також зібрані вирізки зі статей і фотографії. Постає питання, навіщо дивитися довгий аналітичний розбір про спорт? Тому що це смішно! Фільм Бойса присвячений баскетбольній команді «Шарлотт Бобкетс» та сезону NBA 2011-2012. Легендарний баскетболіст Майкл Джордан стає керуючим франшизи, але його визначні спортивні таланти анітрохи не допомагають у керівництві. Команда увійде в історію з найгіршим сезонним результатом — 7 перемог та 59 поразок. «Люди, яким ти платиш, щоб вони були в шортах» — хитромудрий епілог до документального хіту «Останній танець» про спадщину Джордана, а також цікава хроніка величезної кількості невдалих рішень, які призвели до величезного фіаско.

Читайте также


up