20-03-2015 Архив 1504

Рік Ігоря Білозіра

Прес-конференція «Рік Ігоря Білозіра»

Сьогодні журналісти порталу Експеримент відвідали прес-конференцію з нагоди концертів до 60-річчя від дня народження Ігоря Білозіра.

Прес-конференція «Рік Ігоря Білозіра»

Зустріч віддбулася в готелі Асторія. З журналістами спілкувалися:

Володимир Сивохіп – генеральний директор Львівської обласної філармонії, диригентпроекту

Оксана Білозір – народна артистка України

Юрій Кедринський директор Благодійного фонду сприяння розвитку українського мистецтва імені Ігоря Білозіра

Василь Гладкий - Заступник начальника управління культури ЛОДА

Михайло Хвойницький – в. о. генерального директора «ТРК-Львів», один із авторів фільмів про «Ватру»

Далі розповімо про що ми дізналися з цієї зустрічі.

ПРО МУЗИКАНТА

Ігор Білозір. Автор естрадних пісень, камерно-інструментальних композицій, творів для оркестру, музики для театральних вистав. Серед творів пісні:

«Пшеничне перевесло», «Мамина світлиця», «Весільний марш» — на слова Б. Стельмаха;
«Ніби вчора, моя мамо», «Коханий» — на слова П. Запотічного;
«Голубий сніг», «Лицарі» — на слова Анни Канич.
Його творчість здобула визнання у США, Канаді, Німеччині, Польщі, Росії. В 1997 році йому присвоєне звання Народного артиста України.

2015 рік на Львівщині оголошено роком народного артиста України, композитора, керівника «ВІА Ватри» Ігоря Білозіра.

ПРО КОНЦЕРТИ

У концертах братимуть участь в основному «ватрівчани», ті, хто працював з Ігорем Білозіром. В основному зберуться перші виконавці його пісень. Це «Ватра 80-х», і теперішня «Ватра» під керівництвом Андрія Кучерепи. Із «Ватри 80-х» у концерті візьмуть участь – Марта Лозинська, Ігор Курач, Олексій Сердюк, Іван Огар, Андрій Береза, Олег Кульчицький, Юрій Кедринський.

Серед солістів «ватрівчан» – Оксана Білозір, Мар’ян Шуневич, перший виконавець пісні композитора «Не сип мила скла» Ігор Богдан, скрипаль Олег Кульчицький, перший виконавець «Світлиці» Володимир Прасоленко та багато інших.

Майже весь концерт скомпоновано із пісень Ігоря Білозіра, окрім того прозвучать кілька народних пісень в його обробці.

Вперше у фактурному музичному викладі залучено до концерту симфонічний оркестр з ритмічною групою «19-й клас». Академічний молодіжний симфонічний оркестр «ІNSO-Львів» виступить під батутою Володимира Сивохіпа.

Слово про Ігоря Білозіра виголосять поет-пісняр Богдана Стельмах та народний артист України Федір Стригун. Концертна програма триватиме близько двох годин.

У фойє Львівської обласної філармонії експонуватиметься фотовиставка Володимира Дубаса, який ще з перших років у «Ватрі» був власкором. У фойє філармонії транслюватимуться фільми про «Ватру», які також супроводжуватимуть концерт на сцені.

КОЛИ І ДЕ

У рамках вшанування 60-річчя від дня народження композитора 22 та 23 березня у Львівській обласній філармонії відбудеться музичний проект, лейтмотивом якого стала пісня Ігоря Білозіра «Пшеничне перевесло». Свого часу ця пісня стала візитівкою «Ватри».

концерт



Читайте также