Найуспішніша виставка у Львові

Леонора Янко та Лера Літвінова відкриють найуспішнішу виставку у Львові. Новини культури. Афіша Львів 2019

LERA LITVINOVA GALLERY

Леонора Янко і Лера Літвінова представлять «Золотий улов» Дарії Іващенко у Львові

З 14 червня по 9 липня в Art gallery of Madam Palmgren у Львові відбудеться персональна виставка Дарії Іващенко «Золотий улов», що організовується за ініціативи Lera Litvinova Gallery.

Нагадаємо, що в лютому поточного року арт-простір Lera Litvinova Gallery представив персональну виставку молодої художниці Дарії Іващенко під назвою «Золотий улов» в Києві.

Леонора Янко, куратор проекту, мистецтвознавець, арт-менеджер і директор Lera Litvinova Gallery, зазначає: «Дар’я стрімко увійшла на український арт-ринок. Виставку, що з великим успіхом пройшла в Києві, ми раді показати у Львові. Зараз художниця пише нові картини до виставки, так як багато робіт були придбані для приватних зібрань та колекцій. Успіх виставки можна пояснити прагненням сучасного поціновувача до певної естетики, суто класичні або виключно концептуальні роботи не завжди задовольняють глядача, якій прагне водночас і майстерності техніки, що притаманна класичному живопису і певної динаміки та багато змістовності, притаманної сучасному мистецтву».

Авторка виставки «Золотий улов», Дар’я Іващенко, відповідає на ряд питань, щодо свого творчого шляху і художніх пошуків.

Кожен художник, так чи інакше, знаходить свій шлях до творчості. Що спонукало Вас взяти в руки пензлі? Чому Ви вирішили пов'язати своє життя з мистецтвом?

Дар’я Іващенко: Напевно, як і багатьом іншим, мені пощастило мати уважних батьків. Ще в 4 роки вони відвели мене на гурток малювання, а в 7 - відправили в художню студію. Мені здається, кожна людина може знайти свій шлях, якщо зустріне правильного вчителя і наставника. Мені пощастило. Також моя бабуся була художником-аматором, вона писала маслом, не маючи ніякої освіти, але отримуючи від процесу велике задоволення. Від неї мені навіть дісталися мої перші олійні фарби. Так і почався мій шлях.

Ваша техніка досить незвичайна, адже часто Ви застосовуєте для роботи поталь. Що приваблює Вас у використанні такого матеріалу?

Дар’я Іващенко: Поталь - дуже незвичайний матеріал для роботи художника, і мало хто використовує її як основу для живопису. Це важкий і делікатний матеріал. Потрібно знати все про поталь, щоб картини були довговічні і виглядали добре. Мене приваблює мінливість цього матеріалу, його незвичайний вид.

Як відомо, творчості не існує без натхнення. І щоб почати творити, необхідно знайти в серці ті почуття, якими захочеться поділитися. Що служить для Вас джерелом емоцій, які пробуджують дію творчих сил?

Дар’я Іващенко: Не можна працювати тільки тоді, коли приходить натхнення. Робота художника вимагає постійної практики, тому потрібно навчитися розвивати в собі творчий настрій. Мені допомагає хороша музика і правильний режим, у мене є робочі дні, коли ніхто не заважає процесу, і дні відпочинку. Натхнення - це не все, важливий також внутрішній баланс, спокій і гармонія.

Для багатьох художників робота над своїми творами - це спосіб позбутися від негативу і депресивних думок. Ви зазвичай звертаєтеся до творчості під час кризових моментів чи у піднесеному настрої?

Дар’я Іващенко: Коли у мене немає стабільності в світовідчутті, мені важко сконцентруватися на роботі, думки сплутані і немає настрою братися за пензель. Цей час я проводжу за наведенням порядку в архівах, бібліотеці, матеріалах, прибираю майстерню.

Пошуки власного стилю - це частина творчого шляху художника. Чи легко було знайти той стиль, в якому Вам комфортно працювати?

Дар’я Іващенко: Думаю, стиль формується особистістю художника. Мені подобається порядок, деталізація, але в той же час є місце для емоцій і яскравих акцентів. Саме тому за час навчання та практики я перепробувала багато стилів і напрямків у живописі. Був і Pop- Up портрет, і пуантилізм, і голландський натюрморт, й інші. Я люблю деталізувати роботи, але не прагну до гіперреалізму.

Продовжуючи тему власного стилю, цікаво дізнатися про Ваші творчі експерименти. Чи відкриті Ви для новизни і експериментів у мистецтві?

Дар’я Іващенко: Я ніколи не зупиняюся в пошуку нових напрямків, ідей і матеріалів для роботи. Якщо я не за мольбертом, то за книгами і за комп'ютером.

У чому, на Вашу думку, полягає феномен художника?

Дар’я Іващенко: Феномен полягає в тому, що художник допомагає глядачеві задуматися про важливе, знайти красу або правду. Іноді це дуже суб'єктивна думка, але це кут зору, з якого художник пропонує подивитися на життєві аспекти. Художник ставить запитання, піднімає теми для обговорення, запрошує до дії.

Директорка Art gallery of Madam Palmgren Вікторія Рибак зазначає: «Наша мистецька площадка вже 7 років об'єднує митців та поціновувачів мистецтва. За ці роки було проведено безліч персональних та колективних виставок, сформовано багато приватних колекцій, організовано сотні цікавих зустрічей та вечірок. Наша галерея завжди відкрита до співпраці з українськими та міжнародними галереями. З Lera Litvinova Gallery ми знайомі з перших днів їхнього старту. Це молоді, амбітні, завзяті, знаючі куди йдуть люди! Ми вели перемовини, шукали проекти для співпраці і зараз готові презентувати результати. Дар’я Іващенко - це молода «золота рибка», яка своєю творчістю зачаровує з першого погляду. Саме з проекту Lera Litvinova Gallery «Золотий улов» Дар’я Іващенко вже в червні цього року і розпочнеться наша співпраця! Слідкуйте за новинами.»

В Києві Lera Litvinova Gallery можна відвідати: 12.00 - 19.00, вихідні: неділя, понеділок. Адреса: м. Київ, вул. Набережно-Рибальська, 3. ЖК Rybalsky.

Вхід вільний.

тел. +38 050 033 33 17


Читайте также