Виставка «Де-Терміно». Галерея Зелена канапа

​Василь Бажай.  Проект/ Де-Терміно / «антитеза». Галерея Зелена канапа. Афіша Львів 2019

 

 

Василь Бажай. ПРОЕКТ/ ДЕ-ТЕРМІНО / «антитеза»

…в сучасному живописі уникання бруду так само несправедливе і одностороннє, як вчорашній страх перед «чистою» фарбою. Не треба однак забувати, що всі засоби чисті, якщо виникають у зв’язку з внутрішньою необхідністю. В цьому випадку зовнішнє брудне – внутрішнє чисте. В іншому випадку зовнішнє чисте буде внутрішньо брудним.

Живопис є мистецтво, а мистецтво в цілому не є безсенсовним народженням творів, які розпливаються в пустоті, це цілеспрямована сила; вона покликана служити розвиткові і вдосконаленню людської душі… живопис – мова яка характерними саме їй формами і властивостями говорить нашій душі про її хліб насущний; і цей хліб може бути представлений душі саме таким, а не якимось іншим способом.

В. Кандінський. «Про духовне в мистецтві» (1911)

Художник Василь Бажай є визнаним класиком мистецтва інсталяції і перфомансу в Україні.

В живописі обрав для себе шлях продовжувача традицій авангарду. Невипадковим є його цитування Василя Кандиського – одного з перших абстракціоністів, видатного теоретика мистецтва.

Абстрактне Мистецтво Василя Бажая зрозуміти водночас і складно і просто. Для його сприйняття потрібне інтуїтивне знання певного коду, абетки прочитання духовної синергії створеної під час Бажаєвого «перфоменсу наодинці з фарбами і полотном».

Автор не дає назви своїм творам, тому що дати назву – означає обмежити абстрактне мислення глядача, загнати почуття у рамки. Василь Бажай слугує «передавачем», а глядач «приймачем» сигналу «згори», якого не можливо і не потрібно пояснювати.

Мистецтво на переконання Василя Бажая має бути алогічним. Бо там де є логіка мистецтва вже немає.

Цикл творів ДЕ-ТЕРМІНО Василь Бажай розпочав ще 1996 року. Одна з робіт на виставці, монументального розміру (2х3 м), що буде представлена датована 1997 роком.

7.05 - 2.06.2019

Біографічна довідка:

Василь Бажай народився 4 жовтня 1950 року біля Львова. У 1979 закінчив Львівський державний інститут декоративного і прикладного мистецтва. З 1991 року є членом Львівської спілки художників України, а з 1996 року – членом її правління. З 1998 року очолив секцію концептуального мистецтва Львівської спілки художників, засновником котрої став безпосередньо сам. Живе і працює у Львові.

Нагороди: 1996 – Почесний приз «Salon Internationale D'ART Contemporain». Лауреат премії «Золотий перетин» (1-й приз). 1997 – Гран-прі Міжнародного фестивалю мистецтва «Золотий перетин», Україна. Звання «Художник року» в області живопису. 2000 – Грант за кращий художній проект року від ЦСМ Сороса, Україна. 2001 – Лауреат премії ім. Івана Труша за активну творчу діяльність в області живопису.

Картини Василя Бажая знаходяться в збірках Національних музеїв Львова та Києва, Хмельницького художнього музею, а також в галереях і приватних колекціях України, Бельгії, США.

Відкриття виставки відбудеться у вівторок 7 травня о 17.00


Читайте также