8 порад, як правильно сушити білизну після прання

як правильно сушити білизну

Поява автоматичних пральних машин значно спростила нам догляд за речами. Тепер чи не найскладніше завдання в цьому процесі — не забути чисту білизну в барабані й акуратно її розвісити. Проте тут також є нюанси. Якщо сушити речі неправильно, вони можуть м'ятися, втрачати форму, колір і свіжість. Що запобігти цьому, скористайтеся нашими рекомендаціями.

1. Додавайте кондиціонер під час прання

кондиціонер під час прання

Хочете, щоб речі швидше сохли та менше зминалися? Та ще й приємно пахли? Тоді використовуйте під час прання кондиціонер для білизни.

По-перше, засіб надає речам стійкого приємного аромату. Тому ваша постіль буде пахнути весняною свіжістю, спокусливими нотами квітів або морськими мінералами навіть після того, як тиждень пролежить у шафі.

По-друге, кондиціонер робить речі м'якшими та ніжнішими до тіла. Водночас він розгладжує тканину, зменшує кількість складок і заломів. Крім того, поверхнево-активні речовини в складі ополіскувача прискорюють висихання білизни та усувають електростатику.

2. Дотримуйтеся рекомендацій з догляду, вказаних виробником

прання рекомендацій з догляду

Кожна тканина має свої вимоги щодо догляду, зокрема щодо сушіння. Зазвичай виробники вказують необхідну інформацію на етикетці виробу або ж кладуть у пакунок з річчю спеціальну пам'ятку. Виконуйте ці рекомендації, щоб речі служили вам довше та не втрачали привабливого вигляду.

3. Не сушіть кольоровий і делікатний одяг на сонці

Багато хто полюбляє влітку сушити речі на балконі або надворі під прямими сонячними променями. Так білизна сохне дуже швидко та добре провітрюється. На додачу під УФ-випромінюванням гинуть різні грибки й мікроорганізми.

Проте внаслідок тривалого перебування на сонці матеріал:

  • швидко пересихає;
  • стає жорсткішим;
  • втрачає міцність;
  • втрачає колір.

Тож такий спосіб добре підходить лише для нефарбованих і білих міцних тканин. Делікатні та кольорові вироби краще сушити в затінку або ж на сушарці в кімнаті.

4. Не вішайте речі на опалювальні прилади

Тривалий вплив високих температур пересушує тканину та руйнує еластичні волокна, внаслідок чого речі швидко деформуються та розтягуються. Тому не варто сушити одяг на батареях, гарячих трубах та сушках для рушників.

5. Струшуйте речі перед розвішуванням

Щоб білизна висохла рівнішою, обов'язково струсіть її, а вже потім акуратно вішайте на сушарку. Таким чином можна значно спростити подальше прасування або навіть відмовитися від нього.

6. Використовуйте вішаки

Сорочки, блузки та сукні з нееластичних тканин, а також верхній одяг краще сушити на вішаках. Так речі сохнуть швидше, майже не деформуються та займають менше місця на сушарці.

7. Не сушіть делікатний трикотаж вертикально

В’язані та трикотажні вироби зазвичай дуже легко розтягуються та втрачають форму. Тому їх варто сушити горизонтально.

Для цього покладіть на рівну поверхню шматок тканини, що добре вбирає вологу (наприклад, рушник чи складене простирадло). Краще не беріть кольорові, щоб раптом не лишилося відбитків на світлому одязі. Потім акуратно розкладіть на підготованій тканині трикотажні речі в один шар.

8. Слідкуйте за вологістю

сушіння білизни

Під час сушіння речей дуже важливий рівень вологості у приміщенні. Якщо “води” забагато, одяг довго залишається мокрим, що своєю чергою спричиняє появу неприємного запаху та навіть плісняви.

Щоб покращити мікроклімат:

  • більше провітрюйте приміщення, особливо в ясну та суху погоду;
  • частіше вмикайте вентиляцію;
  • в особливо складних випадках можна застосовувати вологопоглиначі та осушувачі повітря.

Отже, сушити речі правильно не менш важливо, ніж правильно їх прати. Візьміть до уваги головні тонкощі цього процесу, щоб ваші улюблені светри чи сукні мали гарний вигляд навіть після багаторазового прання та сушіння.


Читайте также