19.07.2022
Розваги
eye 1841

8 чудових фільмів, які тривають не більше 90 хвилин

8 фільмів, які тривають не більше 90 хвилин

Погодьтеся, не завжди є можливість подивитися епічний блокбастер чи тригодинний артхаусний фільм. На щастя, безліч чудових картин мають тривалість не більше півтори години. Зібрали вам ідеальну колекцію, коли часу для кіно не так багато.

Крихітка Шива (2020) / Shiva Baby

драма, комедія
Режисер: Емма Селігман
У ролях: Рейчел Сеннотт, Денні Деферрарі, Фред Меламед, Поллі Дрейпер, Моллі Гордон

Крихітка Шива (2020) / Shiva Baby

Попрощавшись із ранку зі своїм папіком, Даніель (Рейчел Сеннотт) разом із батьками вирушає на єврейські поминки. Рівень незручності тут перевищує скорботу та почуття втрати, адже цікаві родичі поспішають уточнити у юної студентки про навчання, кавалерів та плани на життя. Втім, це лише півбіди: на горизонті маячить колишня дівчина і той нинішній коханець із бездоганною дружиною та немовлям. Залишається тільки шукати втіху в келихах вина і чекати на закінчення божевільного заходу. Стрічка Еми Селігман — це одночасно і блискуча комедія, і клаустрофобний трилер, просочений відчуттям нервового зриву, що наближається. Трохи недооцінений, але абсолютно точно один із найкращих дебютів останніх років, який не дозволяє глядачеві відвести погляд від екрану.

Френсіс Ха (2012) Frances Ha

драма, комедія, мелодрама
Режисер: Ноа Баумбах
У ролях: Ґрета Ґервіґ, Мікі Самнер, Майкл Еспер, Адам Драйвер, Майкл Зеґен
Прем'єра: 19 вересня 2013 року

Френсіс Ха (2012) Frances Ha

До того, як Ноа Баумбах змусив людство плакати через ілюстрацію краху сім'ї в «Шлюбній історії», режисер подарував світу зліпок 27-річної несвідомої мешканки Нью-Йорка. Френсіс балансує між безтурботністю та розпачем. Вона танцівниця без особливого таланту та чітких цілей на життя. Поворотним для дівчини стає момент, коли її найкраща подруга Софі (Мікі Самнер) та за сумісництвом сусідка по квартирі вирішує з'їхати. Далі починається одіссея пошуку Френсіс: себе, квартири, заробітку, звичайного щастя. Героїня Ґрети Ґервіґ - розпатлана, незграбна і незмінно приваблива - спотикається об трампліни суворої реальності, але продовжує жити з властивою їй витонченістю. У цьому й криється краса стрічки: Баумбах, за всіма правилами мамблкору, зображує портрет недосконалих 20-30-річних — тих, хто намагається подорослішати і не знає, ким стане, коли виросте.

Зависнути в Палм-Спрінгс (2020) / Palm Springs

детектив, комедія, мелодрама, фентезі
Режисер: Макс Барбаков
У ролях: Енді Семберг, Крістін Міліоті, Дж.К. Сіммонс, Пітер Галлагер, Мередіт Гагнер

Зависнути в Палм-Спрінгс (2020) / Palm Springs

Герої Енді Семберга та Крістін Міліоті — двоє незнайомців, які виявились гостями на одному весіллі. Молоді люди потрапляють у пастку нескінченної петлі часу, через що одруження знову і знову починається з вихідної точки. Після численних спроб боротьби з часом парочка вирішує просто насолоджуватися своїм становищем. Свято ніколи не закінчується, завтра вже не настане, а життя стало справді безглуздим. Незважаючи на знайому концепцію, сюжет «Зависнути в Палм-Спрінгс» не видається заїждженим. Навпаки, маємо цікаву романтичну комедію, де фантастичні елементи якнайкраще розкривають вічний тезис про те, що людині потрібна людина.

Середина 90-х (2018) / Mid90s

драма, комедія
Режисер: Джона Гілл
У ролях: Санні Салджик, Кетрін Вотерстон, Лукас Геджес, На-Кел Сміт, Олан Пренатт
Прем'єра: 14 березня 2019 року

Середина 90-х (2018) / Mid90s

Під палючим каліфорнійським сонцем хлопчик на ім'я Стіві (Санні Салджик) вступає на стежину дорослішання. На подвір'ї 90-ті, молодь слухає аудіокасети та катається на скейті. Хлопчик втомився від того, що всі довкола вважають його дитиною і ніхто не сприймає всерйоз. Все перевертається з ніг на голову, коли герой стає частиною компанії дорослих скейтбордистів. Тепер дитинство дійсно позаду, а попереду низка вчинків один божевільніший за інший і спроби довести оточуючим, що ти досить крутий для тусовки. У своєму режисерському дебюті Джона Гілл дотримується негласного правила багатьох кінематографістів-початківців і переміщує глядача у власне минуле. Кожна деталь фільму перейнята нотками ностальгії, а через використання формату 4:3 та 16-мм плівки і зовсім здається, що нам включили забуту касету з припиленої полиці батьків.

Неймовірна правда (1989) / The Unbelievable Truth

драма, комедія, мелодрама
Режисер: Гел Гартлі
У ролях: Едріенн Шеллі, Роберт Джон Берк, Кріс Кук, Джулія Макніл, Кетрін Мейфілд

Неймовірна правда (1989) / The Unbelievable Truth

Ще одна картина в нашому списку, котра підтверджує, що режисерські дебюти можуть бути стислі у викладі, але багаті у художньому плані. Новаторський фільм Гела Гартлі не удостоївся великої уваги публіки, але його вплив на інді-кіно 90-х очевидний. Сюжетна лінія тут досить проста. Одрі (Едріенн Шеллі), нудна юна леді, потопає в книгах і передчутті кінця світу, що насувається. Незабаром дівчина зустрічає таємничого механіка (Роберт Джон Берк), колишнього в'язня, який повернувся до рідного міста. Чоловік, одягнений завжди у чорне, є об'єктом місцевих пліток і стає спорідненою душею героїні. Вже в цій роботі вимальовується фірмовий стиль Гартлі, який зіштовхує звичайне з дивним і підкреслює хиткість цього світу.

Вічне світло (2019) / Lux Æterna

драма, трилер
Режисер: Гаспар Ное
У ролях: Шарлотта Генсбур, Беатріс Даль, Міка Арганараз, Яннік Боно, Луп Бранкович
Прем'єра: 19 листопада 2020 року

Вічне світло (2019) / Lux Æterna

Найкоротший фільм у нашому топі і, мабуть, найбільш збентежливий зняв не хто інший, як Гаспар Ное. Від суперечливого режисера і кумира мільйонів кіноманів очікується лише велика кількість експериментів і раніше небачені перформанси. «Вічне світло» не стало винятком. Картина, яка триває лише 51 хвилину, вражає своєю динамікою. Шарлотта Генсбур та Беатріс Даль у ролях самих себе працюють над фільмом про відьом. Якщо перша грає головну роль, то друга виступає режисеркою, чим викликає невдоволення більшої частини знімальної групи. Хвилина за хвилиною фільм усередині фільму починає занурюватися у справжній хаос, демонструючи роздуми про процес кіновиробництва. Довгі кадри, поділ екрану, психоделічні мотиви та інтенсивне заключне світлошоу — французький постановник знову розлютив, злякав і підкорив публіку.

Відьма (2015) / The Witch

драма, історичний, фентезі
Режисер: Роберт Еґґерс
У ролях: Аня Тейлор-Джой, Ральф Айнесон, Кейт Дікі, Гарві Скрімшо, Еллі Грейнджер

Відьма (2015) / The Witch

Дія картини Роберта Еґґерса розгортається у Новій Англії XVII століття. Після вигнання із громади сімейство влаштовується на фермі біля лісу. Вільям (Ральф Айнесон) разом із дружиною Кетрін (Кейт Дікі), їхньою дочкою-підлітком Томасін (Аня Тейлор-Джой) та ще чотирма дітьми роблять усе можливе, щоб вижити у новому місці. Коли молодша дитина, котра ще зовсім немовля, безвісти зникає, починають відбуватися незрозумілі речі, а сім'я опиняється на межі розпаду. Фолк-горор від майстра автентичних психологічних фільмів досліджує саморуйнування осередку суспільства і до того ж є блискучим прикладом того, як можна налякати глядача без використання скримерів та усіляких буефектів.

Невидимий світ (2021) / Un monde

драма
Режисер: Лора Вандел
У ролях: Майя Вандербек, Гюнтер Дюре, Карім Леклу, Лаура Верлінден
Прем'єра: 16 червня 2022 року

Невидимий світ (2021) / Un monde

Нора (Майя Вандербек) стоїть біля школи, витирає очі від сліз і до останнього не відпускає батьківської руки (Карім Леклу). Дівчинці ось-ось доведеться пізнати всі принади та жахи початкової школи. Її старший брат Абель (Гюнтер Дюре) – незмінна опора героїні – не може знайти час, щоб пограти із сестричкою на перерві. У хлопчика проблеми серйозніші: однолітки вибрали його для знущань та глузувань. Нора намагається захистити брата, привернути увагу дорослих і зрештою зрозуміти, чому ці хлопці такі жорстокі. Проте все марно, і ситуація, на жаль, лише ускладнюється. Стрічка Лаури Вандель — бельгійської режисерки-початківця — нагадує документальний фільм: актори-діти ніби й не грають зовсім, а просто живуть на екрані, а камера, розташована на рівні облич героїв, повільно йде за їхніми рухами. Тонке, холодне і несамовите кіно, яке відверто і без жодного натяку на пафос говорить про речі, на які ніяк не можна заплющувати очі.

Сподіваємось, ви знайдете стрічку, яка варта вашого перегляду.

Читайте также


up