Догляд і миття бетонної бруківки: корисні поради та рекомендації

Догляд і миття бетонної бруківки

Бруківка, як і будь-яке інше покриття, може псуватися та втрачати привабливий зовнішній вигляд. Щоб позбутися майбутнього розчарування та зайвого клопоту, необхідно вміти доглядати та чистити бруківку. Своєчасний догляд дозволяє довго зберігати естетичний вигляд покриття. До того ж якісні властивості тротуарної плитки також залежать від догляду та умов експлуатації. Миття бруківки - це процес, який дозволяє позбутись пилюки, дорожнього пилу, бруду, рослинності тощо. 

Як доглядати за бетонною бруківкою?

Думка, що доглядати за бруківкою варто лише тоді, коли вона тьмяніє, вкривається брудом чи засмічується, є хибною. Таке бачення може стати причиною поганого стану покриття. Важливо періодично очищати його належним способом, використовуючи спеціальні хімічні речовини та необхідні інструменти. 

Найкращим рішенням є проведення комплексного догляду, який зазвичай здійснюється раз у 6 місяців. Так можна не просто підтримувати бруківку у гарному стані, але й суттєво продовжити термін її служби. Рекомендований час для чистки покриття - весна, коли вже немає снігу і можна промити камені та шви між ними. 

Догляд за бетонною бруківкою можна поділити на три основні групи:

  • хімічна чистка;
  • механічна чистка;
  • суха та волога чистка. 

Хімічна чистка бруківки 

Для догляду використовуються хімічні засоби, які призначені для ефективного очищення бруківки. Хімічна чистка має певні етапи:

  1. Підбір необхідного засобу, зважаючи на тип бруківки.
  2. Чистка поверхні хімічними засобами.
  3. Змиття речовини та бруду апаратом з водою під тиском.

Важливо підібрати засіб, який призначений для певного типу плитки та виду проблеми. 

Механічна чистка бруківки

Такий вид догляду за бруківкою корисний для зимової пори, коли існує потреба видалити полій, сніг або намерзле сміття з поверхні. Для цього використовуються різні зручні інструменти: скребки, шліфувальні апарати, шпателі, лопатки тощо. Механічна чистка не є складним методом обслуговування бруківки, однак і тут необхідно мати певні навички. Будь-який невдалий рух - і бруківка може зіпсуватись. 

Суха або волога чистка

Це основний метод догляду за бруківкою, який використовується при засміченні поверхні. Передбачається використання полімерних щіток і регулярне миття. Миття бруківки проводиться спеціальним апаратом з подачею води. Однак не рекомендується використовувати апарати, які мають сильний напір подачі води, оскільки це може стати причиною появи тріщин на поверхні. 

Особливості догляду за бетонною бруківкою

Ефективний догляд за бруківкою можна забезпечити в тому випадку, коли знайомий з видами забруднень. Від видів забруднення залежить спосіб їх усунення та догляд:

  • Плями цементу. Такі плями вивести досить важко, є високий ризик пошкодження поверхні. Якщо цемент ще не застиг, очистити бруківку можна напором води. Щоб позбутись великих фрагментів цементу, варто використати зубило та молоток (слабкі удари).
  • Машинне мастило та бензин. Позбутись їх можна завдяки хімічним засобам, що допоможуть вивести такі плями. Якщо на бруківку потрапив бензин, при догляді рекомендується додати пісок у шви покриття. 
  • Фарба. Плями фарби легко видаляються за допомогою поєднання спеціальних скребків та щіток і хімічних засобів, які для цього призначені.
  • Жувальна гумка. Позбутись гумки можна як завдяки професійним хімічним засобам, так і простим способом - зчистити більшу частину гумки спеціальною щіткою.
  • Сліди від шини. Якщо бруківка стійка до високих температур, можна використати гарячу пару. В іншому випадку рекомендується поєднання хімічних засобів і гарячої води.
  • Плями іржі. Позбутись їх можна, використовуючи спеціальні речовини, у складі яких є соляна кислота.
  • Бур`ян і трава. Позбутися трави, моху та бур'яну можна в кілька способів. Видалення трави з коренем можливе, якщо залити окропом місця з'єднання покриття. Також можна систематично промивати шви сильним напором води, яка змиє насіння та виключить можливість появи трави.

У більшості випадків догляд за бетонною бруківкою не є складним завданням. Миття бруківки здійснюється без особливих зусиль і великих матеріальних витрат. Варто пам'ятати - регулярний догляд за бруківкою суттєво продовжує їй життя та дарує естетичний вигляд. 

Як не варто доглядати за бруківкою?

Неправильний догляд за бруківкою суттєво зменшує терміни експлуатації. Є певні речі, які категорично заборонено робити. 

Треба слідкувати, щоб на бруківку не потрапив цемент. Він залишає плями, які дуже складно змити, не пошкодивши поверхню. Якщо біля бруківки відбуваються ремонтні роботи, рекомендується накривати її плівкою.

В ожеледицю бруківку варто посипати винятково піском. Суворо заборонено використовувати сіль чи хімічні речовини. Вони здатні руйнувати поверхню. Також в холодну пору року не варто застосовувати жорсткі та гострі предмети, лопати. Вони негативно впливають на стан бруківки, оскільки поверхня при низьких температурах є вразливою. Замість цього доречно використовувати дерев'яні чи пластмасові інструменти.

А замовити нову бруківку завжди можна у виробника “Мій двір” на сайті https://miidvir.ua/. Працюємо на заході України, надаємо гарантію 25 років на весь модельний ряд.


Читайте также