Особливості та характеристики сатину

характеристики сатину

З-поміж неймовірної кількості полотен, які представлені на ринку, сатинова тканина займає одну з провідних позицій. Чим вона примітна? По-перше, незвичною текстурою. По-друге, чудовими характеристиками та якістю. По-третє, широким вибором різновидів. Сатин використовують для пошиття постільної білизни, а також для створення одягу та інших текстильних виробів.  Сьогодні попит мають різні варіанти тканини: постільна білизна зі страйп-сатину, розкішні комплекти з мако-сатину, елегантні сукні з шовкового сатину тощо. Пропонуємо зануритися в сатиновий світ та дізнатись цікаві факти про цей матеріал!

сатин

Сатин: історія створення, технології виготовлення

В Європі сатин з’явився в ХІІ столітті, хоча матеріал був створений набагато раніше в одній із китайських провінцій. Звідти араби почали вивозити цю шикарну тканину. Та з самого початку волокно складалося із шовкових ниток, потім в нього додали бавовну, а потім повністю зробили бавовняне полотно, що дало змогу значно здешевити виробництво. Саме тут криється відповідь на головне питання: що таке сатин? Можна сказати, що це саме тип плетіння ниток.

Щоб дізнатися все про тканину сатин, необхідно трохи заглибитися в сучасний процес створення матеріалу. Часто полотно обробляють лужним розчином. Цей процес має назву мерсеризація від імені британського новатора Джона Мерсера, який винайшов метод у ХІХ столітті. Ця технологія додає тканині міцності та щільності, а також характерного блиску. Мерсеризація спрощує подальше фарбування, попереджає втрату кольору.

сатин

Тож сучасний сатин складається з натуральної бавовни, але іноді до складу додають синтетичні волокна. Особливістю матеріалу є плетіння ниток, яке створює неймовірно гладеньку та шовковисту зовнішню поверхню, а з внутрішнього боку тканина має шорстку та матову поверхню. Ця структура виділяє сатин з-поміж інших матеріалів. Але це далеко не повний перелік його властивостей.

Переваги сатину

Звичайно, ми будемо обговорювати лише сатин високої якості. Часто тканину порівнюють із шовком через його гладкість та глянцевий блиск. Але сатин вважається більш практичним та універсальним. Перерахуємо переваги матеріалу:

  • має високу міцність та щільність, які є основою довговічності та зносостійкості;
  • витримує до 300−400 циклів прання без втрати кольору та цілісності;
  • характеризується повітропроникністю та гігроскопічністю, які притаманні всім бавовняним тканинам;
  • майже не мнеться, тому не потребує прасування;
  • не має схильності до утворення катишків;
  • не електризується;
  • має незвичайну текстуру та вигляд;
  • має гарне співвідношення ціни та якості.

сатин

Види сатину

Завдяки сучасним технологіям з’явилося багато видів сатину. Тканина чудово трансформується та здатна вдосконалюватися завдяки інноваціям. Пропонуємо познайомитися з найцікавішими різновидами сатину.

  1. Сатин-жаккард. Має щільність переплетення ниток від 170 до 220 ниток на квадратний сантиметр. Поверхня матеріалу гладка та приємна на дотик, має характерний блиск. Така тканина належить до елітної групи завдяки розкішному та благородному вигляду.
  2. Страйп-сатин. Назва матеріалу походить від його візерунка, де чергуються матові та глянцеві смуги. В усьому іншому цей тип зберігає переваги сатину.
  3. Мако-сатин. Виготовляється з довговолокнистої єгипетської бавовни, яка має легку вагу та незрівнянну м’якість. Цей факт обумовлює те, що матеріал вважається дорогим та елітним.
  4. Твіл-сатин. Виготовляється за методом саржевого переплетення ниток, яке забезпечує високу щільність та міцність. При цьому матеріал зберігає м’якість та ніжність.

сатин

Як доглядати за сатином

Найбільшої популярності здобула постільна білизна сатин. Вона має довгий термін експлуатації, витримує регулярне прання без втрати насиченості кольорів. Проте важливо правильно доглядати за сатиновою тканиною. Дозволено прати в пральній машині з дотримання рекомендованого виробником режиму. Зазвичай сатин можна прати при температурі до 40ºС. Які пральні засоби дозволено використовувати? Все частіше рекомендують рідкі гелі для прання або капсули. Не варто використовувати агресивні плямовивідники, відбілювальні засоби.

сатин

Сатин можна прасувати, але необхідно вивертати виріб внутрішньою стороною. Тканина не потребує особливих умов зберігання. Чисту білизну чи одяг акуратно складаєте у сухе місце, захищене від прямих сонячних променів. Матеріал може зіпсуватися лише в приміщенні з високим рівнем вологи.

Сатин — це неймовірно міцна, щільна та зносостійка бавовняна тканина, яка вирізняється особливим типом плетіння ниток. З матеріалу можна шити постільну білизну, повсякденний та елегантний одяг (навіть весільні сукні!), білизну. Універсальні характеристики, невибагливість у догляді та очищенні, тривалий термін експлуатації — все це робить сатин одним із найкращих тканин для дому та побуту!


Читайте также