Триноги для фотоапаратів: особливості конструкції та критерії вибору

Триноги для фотоапаратів

Сучасна цифрова фототехніка дозволяє виконувати фотографування в найскладніших погодних умовах, при будь-якому освітленні та отримувати якісне зображення. Але для цього доводиться використовувати штативи фотоапаратів, оскільки довго тримати камеру нерухомою не завжди вдається, і кадр може бути змащеним. Те саме відбувається при зніманні довгофокусним об'єктивом типу суперзум.

Чим більша відстань до об'єкта фотографування, тим більше шансів, що знімок вийде невдалим. У таких випадках може допомогти штатив для фотоапарата. Ця конструкція призначена для стійкого закріплення фотокамери. Тринога дозволяє забезпечити стійкість фотографічного обладнання та усунути ефект змазаного зображення.

Особливості конструкції

Штатив із трьома розсувними опорами підходить для будь-яких умов фотографування. Він складається з наступних частин:

  • розсувних опор;
  • центральної штанги;
  • хрестовини;
  • головки для встановлення фотокамери.

Опори являють собою телескопічну конструкцію з декількох секцій. Їхня кількість варіюється від 2 до 5. Кожну секцію можна закріпити в будь-якому положенні, використовуючи різьбовий фіксатор. Центральна штанга триноги призначена для переміщення головки у вертикальній площині. На нижній частині штанги може бути гачок для сумки з фотографічним обладнанням. Зазвичай штатив має три опори, але бувають конструкції з чотирма або п'ятьма «ногами».

Хрестовина – це вузол, до якого кріпляться опори та головка для встановлення фотоапарата. Від її якості залежить, наскільки міцно триматимуться опори. Тому хрестовина має бути виготовлена з металу.

Головка фотоштатива – це пристрій, який дозволяє змінювати положення фотоапарата в просторі, не переміщуючи триногу. Головки бувають наступного конструктивного виконання:

  • двопозиційні;
  • трипозиційні;
  • з кульовим фіксатором;
  • панорамного типу.

Перший варіант забезпечує переміщення фотоапарата у двох осях – горизонтально та вертикально. Трипозиційна головка, або 3D, дозволяє повертати фотокамеру в трьох площинах. На ній знаходиться більша кількість ручок та фіксаторів. Професійні триноги можуть бути обладнані спеціальним приводом, що дає можливість із великою точністю позиціювати фотоапарат. Більшість штативів для фотокамер обладнано бульбашковим рівнем, який дозволяє встановити конструкцію на будь-яку поверхню або під певним кутом до горизонту.

Яким критеріям слідувати при виборі штатива

Вибираючи триноги для фотоапаратів, їх параметри можна розставити в порядку пріоритетів. Список буде виглядати так:

  • вага конструкції;
  • робоча висота;
  • розміри в зібраному стані;
  • число секцій;
  • матеріал.

Допустиму вагу триноги, вказану в паспорті, для надійності варто розділити на два. Наприклад, якщо вона становить 8 кг, то більше ніж 4 кг штатив краще не навантажувати. Висота пристосування має відповідати росту фотографа. Варто враховувати, що центральна штанга підвищує робочу висоту. Розміри в складеному стані, як і вага штатива, мають значення при тривалих подорожах та роботі в складних умовах. Кількість секцій визначає стійкість конструкції. Чим їх менше, тим стійкість вища. Важка металева тринога краще тримає фотоапарат. Карбонові вироби набагато легші, хоча коштують дорожче.

фотограф на пляжі
Застосування триноги для фотоапарата

Тринога стане в пригоді при фотографуванні на природі. З її допомогою ви зможете робити знімки з більшої відстані та з кращою перспективою. Також штатив дає можливість знімати краєвиди, портрети та натюрморти. При фотографуванні на вулиці така конструкція дозволяє зробити якісніше фото в умовах поганого освітлення. Але треба пам'ятати, що тільки якісний штатив дозволить отримати чіткі зображення, гарантує легке кадрування та корекцію знімка.

Читайте также


up