15.10.2023
Популярна наука
eye 662

Останні новини у світі високих технологій. 15.10.2023

Останні новини у світі високих технологій. 15.10.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Вчені відкрили ще одну таємницю створення картини "Мона Ліза"

Мона Ліза

У фарбі виявили рідкісну складову.

Дослідники виявили рідкісний інгредієнт у складі фарби, якою Леонардо да Вінчі писав картину "Мона Ліза" у XVI столітті. Це продукт оксиду свинцю – плюмбонакріт.

Відкриття вперше підтвердило теорію про те, що Леонардо використовував порошок оксиду свинцю, щоб фарба була густішою і швидше висихала. Щоб дізнатися хімічний склад фарби, дослідники взяли фрагмент розміром трохи більше людського волосся з верхнього правого краю картини. Потім проаналізували за допомогою рентгенівського випромінювання синхротрона. Ця установка прискорює частки майже до швидкості світла.

Штучний інтелект зробив неможливе: розшифрував перше слово стародавнього сувоя, спаленого Везувієм

Дослідники використовують штучний інтелект, щоб прочитати слова на стародавньому свитку. Він сьогодні належить колекції Інституту Франції в Парижі, а колись був власністю тестя самого Цезаря, і горів при виверженні вулкана Везувія в 79 році нашої ери. Тому, хто прочитає обгорілий папірус, навіть пообіцяли винагороду від інвесторів із Силіконової долини. Така мотивація дала поштовх до активної роботи.

Знавці ШІ з університету Кентуккі почали читати спалені сувої у березні цього року. Вчені вже зробили тисячі тривимірних рентгенівських зображень двох згорнутих сувоїв та трьох фрагментів папірусу.

Вони також випустили програму штучного інтелекту, яку навчили читати літери в сувоях на основі тонких змін, внесених давнім чорнилом до структури папірусу. Комп'ютерні інженери знайшли в одному з сувоїв давньогрецьке слово: πορφύραc, що означає пурпурний, повідомляє The Guardian.

На давньогрецьке слово в одному з сувоїв натрапили двоє вчених, буквально його переклали як «фіолетовий». Вчений, який першим знайшов слово, отримає $40 тисяч доларів, а його помічник — $10 тисяч.

Папіролог із Неаполітанського університету зазначає, що прочитати можна вже три рядки сувоя — це принаймні чотири стовпці тексту. Очікується, що їх буде більше. Зараз триває змагання, хто першим прочитає текст навкола. Вже відомо, що в цьому уривку тексту йдеться про дослідження процесу виготовлення пурпуру з молюсків.

«Що обговорює цей конкретний сувій, поки що невідомо, але віримо, що незабаром це буде розкрито. Це історія, яка починається для нас із «фіолетового», – поділилися дослідники. Вони зізнаються, що читати ці сувої - це все одно, що ступати на Місяць.

Також наголошується, що більшість текстів написані давньогрецькою мовою, але деякі з них можуть бути латинськими. Крім того, дослідники сподіваються відкрити нові п'єси Софокла, вірші Сапфо, аннали Еннія, втрачені книги Лівія тощо.

«Було б добре знайти і так звані документальні папіруси: листи чи ділові папери. Це була б справжня скарбниця для істориків», – резюмували вони.

Asteroid Mining Corp. представила робота SCAR-E для освоєння астероїдів і кинула виклик «чотирьохногим» з Boston Dynamics

Британська компанія Asteroid Mining Corp. представила робота SCAR-E на дослідження астероїдів. Організація планує використовувати цього робота в космічних місіях, включаючи місячні дослідження та видобуток ресурсів на астероїдах.

Британська компанія Asteroid Mining Corp. представила робота SCAR-E. Незважаючи на назву Asteroid Mining Corp. не розраховує на те, що ринок космічних ресурсів незабаром повністю реалізується.

«Ми є компанією-розробником роботів з амбіціями з видобутку астероїдів. Космічні ресурси - дуже цікава промисловість. Але, будемо чесними, вона поки що не повністю сформувалася», - сказав CEO і засновник Asteroid Mining Corp. Мітч Гантер-Скалліон.

У найближчій перспективі цей стартап з Лондона запропонує послуги за допомогою робота SCAR-E (Space Capable Asteroid Robotic-Explorer), вагою 20 кг і шістью ногами.

«Ми можемо кинути виклик Boston Dynamics. У нас шість ніг, тоді як у них лише чотири. Наша стратегія — зайняти ринок промислової інспекції та проникнути у місця, які недоступні для чотирьохногих роботів», — заявив Гантер-Скалліон.

Коли до його ніг будуть прикріплені захвати, SCAR-E зможе повзти по стінах та здійснювати перевірку корпусів апаратів та виконувати інші інженерні завдання. Йому будуть під силу дослідження астероїдів та місячних кратерів – механічні та електронні компоненти SCAR-E будуть ретельно ізольовані від місячного пилу.

Колісні ровери довели свою корисність на Місяці чи Марсі, але можуть мати проблеми на крутих схилах.

У кратер Шеклтона на Місяці не доїхати колесами.

Приватна компанія Asteroid Mining Corp., заснована у 2016 році, називає себе першою британською космічною компанією з видобутку корисних копалин на астероїдах. Крім лондонського офісу, компанія має дослідницьку лабораторію в японській префектурі Сендай та підрозділ в Атланті.

Після презентації SCAR-E, Asteroid Mining Corp. планує розробляти супутник для обробки добутих матеріалів Alchemist-1.

«Ми розглядаємо можливості використання цього робота на Міжнародній космічній станції та на Місяці вже у 2026-2027 роках. А до кінця цього десятиліття, якщо не раніше ніж у 2030-х роках, ми плануємо доставити цього робота або його спадкоємця на астероїди для початку розробки ресурсів».

Рентгенівський аналіз допоможе вибрати шлях у вивченні міжзоряних об'єктів

Дослідники пропонують використовувати рентгенівське випромінювання для вивчення міжзоряних об'єктів та розкриття їх складу та походження.

Дослідницька група з університету Єль пропонує раду щодо найближчої зустрічі з блукаючим міжзоряним об'єктом: вивчити його рентгенівське випромінювання. З того часу, як у 2017 році було виявлено міжзоряний об'єкт «Омуамуа», що проходив через сонячну систему, вчені все частіше відзначають ймовірність відвідування міжзоряними об'єктами Сонячної системи.

Проте немає згоди щодо складу та походження цих об'єктів. Особливий інтерес для астрономів становить питання, чи прискорюються міжзоряні об'єкти при виході із сонячної системи, подібно до «Омуамуа». Таке саме аномальне прискорення відбувається, коли міжзоряна комета нагрівається Сонцем. Це змусило деяких астрономів припустити, що Омуамуа та інші космічні об'єкти складаються з екзотичного льоду.

Але виникає проблема: якщо міжзоряні об'єкти прискорюються через те, що вони складаються з льоду і починають плавитися, коли вони знаходяться близько до Сонця, за ними має залишатися газовий шлейф (наприклад, водяна пара або вуглекислий газ). Проте передові телескопи, такі як космічний телескоп «Габбл» та спектрометр «Спітцер», не виявили газів навколо «Омуамуа».

Це загадка, яка розділила наукову спільноту на дві думки. Деякі вчені вважають, що «Омуамуа» складалася з екзотичної форми льоду, яку не видно більшості телескопів у газовому стані, тоді як інші припускають, що це був надзвичайно легкий об'єкт, що дозволило йому трохи зрушити під тиском сонячного світла.

Нове дослідження, проведене доктором астрономії з Єльського університету, Семюєлем Каботом, пропонує можливість отримати деякі відповіді. Кабот та його колеги стверджують, що рентгенівське випромінювання може стати ключем до розуміння міжзоряних об'єктів.

«Рентгенівські телескопи будуть особливо важливими, коли міжзоряний об'єкт знову наблизиться до нас. Якщо ми виявимо рентгенівське випромінювання, це означатиме, що навколо об'єкта є хмара газу, і аномальне прискорення, мабуть, пов'язане з процесом сублімації. Якщо ми не побачимо рентгенівського випромінювання, тоді, можливо, тут працює інша фізика», — сказав Кабот.

Теорія заснована на сонячному вітрі, відповідальному за полярне сяйво Землі. «Вітер» є швидким потоком іонізованих частинок. Коли ці іони потрапляють у холодний газ, вони захоплюють електрони, випромінюючи рентгенівські промені та фотони під час переходу цих електронів на нижчий енергетичний рівень. Цей процес відбувається з різними видами газів, навіть із тими, які невидимі в оптичному чи інфрачервоному діапазонах.

«Зазвичай рентгенівські промені служать для діагностики найекстремальніших навколишніх умов, таких як гарячі гази навколо чорних дір. Однак вони також можуть бути використані для дослідження планет та потенційно міжзоряних об'єктів», - сказав Денієл Ванг, співавтор дослідження. Наприклад, комети та планети, такі як Венера, Марс та Юпітер, випромінюють рентгенівське випромінювання — не прямо, але через зіткнення сонячного вітру з їхніми атмосферами.

Кабот та його співавтори мають намір перевірити свою теорію, спостерігаючи нові міжзоряні об'єкти за допомогою телескопа LSST.

«Майбутній огляд LSST дасть нам підвищену чутливість для виявлення цих об'єктів, що в рази збільшить можливості та допоможе охоплювати практично всю південну півсферу щоночі. Ми очікуємо, що LSST виявлятиме кілька міжзоряних лиходіїв щороку», — сказав співавтор цього дослідження Деріл Селігман.

Після більш ніж двох з половиною років шляху, марсохід Perseverance наближається до довгоочікуваного пункту призначення: карбонатного шару. Він може розповісти про минулу атмосферу та життя на Марсі

Вчені з нетерпінням очікують можливості вивчення карбонатних порід на Марсі та розкриття їх таємниць.

На цьому тижні вчені Місії Mars 2020 переповнені захопленням, оскільки «Персеверанс» наближається до особливого геологічного шару, який відіграв важливу роль у виборі місця посадки для досліджень у районі кратера Езеро. Цей шар знаходиться у вузькій смузі вздовж внутрішнього краю західного обода кратера і має виражені особливості карбонатного мінералу.

На Землі, карбонати зазвичай утворюються на мілководді прісних або лужних озер. Гіпотеза полягає в тому, що карбонатний шар на Марсі міг утворитися таким самим шляхом — понад 3 мільярди років тому води озера в кратері Еезеро, можливо, набігали на його береги, відкладаючи цей шар карбонату. Альтернативна гіпотеза полягає в тому, що карбонати утворюються через карбонізацію мінералів, коли силікатні мінерали (наприклад, олівін) реагують з CO? і перетворюються на карбонати.

Карбонати викликають інтерес з кількох причин. По-перше, вони можуть дати уявлення про минулу атмосферу Марса. Ці мінерали утворюються внаслідок послідовності хімічних реакцій, що починаються з взаємодії вуглекислого газу з атмосфери з рідкою водою. Таким чином, вивчаючи кількість та ізотопний склад цих карбонатів, вчені зможуть робити висновки про минулу кількість CO? в атмосфері Марса та отримати уявлення про його кліматичну історію.

По-друге, карбонатні мінерали є чудовим середовищем для збереження слідів стародавнього життя, якщо воно існувало. Коли карбонати осідають на ранньому етапі формування гірських порід, вони можуть вловлювати середовище, що утворилося, включаючи ознаки мікробного життя.

На Землі було помічено, що карбонатні мінерали утворюються навколо мікробних клітин, замикаючи їх і швидко перетворюючи на викопні останки. Це особливо цінно, тому що мікроорганізм, який «запечатаний» до карбонату, може зберігатися дуже довгий час. Ще одним прикладом викопних карбонатів на Землі є строматоліти - шаруваті структури, створені мікробними колоніями, що ростуть в мінералонасичених водах. Строматоліти є одним із ранніх записів про життя Землі.

Хоча ми поки не знаємо точно, як утворилися гірські породи на кордоні та карбонати в них, команда з нетерпінням чекає на можливість проникнути в ці гірські породи та розкрити їхні таємниці.

Чи можуть пульсари знайти темну матерію?

Нове дослідження передбачає, що залишкове світіння аксіонів, гіпотетичних частинок темної матерії, може бути виявлено поряд з пульсарами. Проте, поточне дослідження не знайшло доказів існування аксіонів, обмеживши їх можливу масу.

Астрономи продовжують шукати та перевіряти нові ідеї джерел частки темної матерії. Один з таких підходів описаний у новій статті, опублікованій у журналі Physical Review Letters, він припускає, що якщо темна матерія складається з аксіонів, то ми могли б побачити ознаки їх розпаду біля пульсарів.

Хоча найпопулярнішими кандидатами для темної матерії є слабко взаємодіючі масивні частки (WIMPs), ще однією популярною опцією є гіпотетичний аксіон. Аксіони спочатку були запропоновані не для вирішення проблеми темної матерії, а для усунення деяких заплутаних тонкощів фізики часток. Відповідно до теорії, аксіони - це частки малої маси без заряду, які не сильно взаємодіють зі звичайною матерією або світлом, що робить їх ідеальним кандидатом для темної матерії. Аксіони можуть розпадатися на фотони, але світло, що виходить, буде настільки розрідженим і тьмяним, що ми не можемо його виявити.

У цьому дослідженні пропонувався спосіб виявлення залишкового світіння аксіонів: якщо вони існують, то можуть бути створені в надзвичайно сильних магнітних полях, таких як у нейтронних зірок та чорних дір. Найсильніші електромагнітні поля у пульсарів, тому це найкраще місце для пошуків. Пульсари – це нейтронні зірки, які генерують потужні потоки енергії від своїх магнітних полюсів. Полярні регіони також можуть створювати величезну кількість аксіонів, частина з яких розпадатиметься на фотони. Таким чином, теоретично, світло від пульсарів повинно містити сліди розпаду аксіонів.

Дослідники оцінили кількість та спектр світла, який буде створено розпадом аксіонів. Потім вони симулювали, як це проявиться в радіоспалахах потужних пульсарів. І порівняли свою модель зі спостереженнями 27 найближчих пульсарів, щоб виявити надлишок світла, яке б підтверджувало розпад аксіонів.

Команда не виявила доказів існування аксіонів. Але ґрунтуючись на своїх спостереженнях, вони змогли обмежити масу аксіонів. Згідно з даними, аксіони не можуть мати масу менше 10^-8 електрон-вольт і не можуть бути важчими 10^-5 електрон-вольта, що набагато менше, ніж навіть нейтрино.

Однією з переваг цього результату є те, що він не постулює, що аксіони є частками темної матерії, лише передбачає їх існування. Результат виявився важливішим для фізики часток, ніж космології, тому масове обмеження може бути корисним у майбутніх пошуках.

Однак частки темної матерії залишаються прихованими.

Адміністрація Байдена виділила 7 млрд доларів на будівництво в США семи центрів виробництва водню

Приватні інвестиції, як очікується, досягнуть 40 млрд. доларів.
Уряд США інвестує у розвиток виробництва водню на всій території країни.

Адміністрація президента США Джо Байдена виділила 7 млрд доларів для семи різних центрів виробництва водню, які розташуються в різних куточках США. Уряд очікує, що державні інвестиції стануть каталізатором для приватних інвестицій у розмірі 40 млрд. доларів.

У більшості центрів водень вироблятимуть екологічно чистими методами. Каліфорнійський центр використовуватиме відновлювану енергію та спалюватиме біомасу. Два центри в середній частині Атлантичного океану (Пенсільванія, Делавер і Нью-Джерсі) і в центрі (Міннесота та Дакота) покладатимуться на поєднання відновлюваних та ядерних джерел енергії. А ось Аппалацький центр, що охоплює Західну Вірджинію, Огайо та Пенсільванію, вироблятиме водень із використанням газу. Також центр Середнього Заходу в Іллінойсі, Індіані та Мічигані використовуватиме і газ, і відновлювані джерела енергії, і атомну енергію, а центр на узбережжі Мексиканської затоки в Техасі покладатиметься на газ та відновлювані джерела.

Загалом США має на меті до кінця поточного десятиліття знизити вартість водню до 1 долара за 1 кг. Це буде на 80% нижче за поточну вартість.

За підсумками, згідно з планом США, ці сім центрів виробництва водню дозволять знизити викиди вуглекислого газу на 25 млн. тонн на рік.

Це відповідь Microsoft на анонс нових PlayStation 5, і він коштує 300 доларів. Представлена консоль Xbox Series S Starter Bundle

Компанія Sony представила оновлені ігрові консолі PlayStation 5, які неофіційно називають Slim через менші габарити. Microsoft свої приставки Xbox Series особливо зменшувати немає сенсу, але компанія вирішила хоч якось відповісти на анонс конкурента і представила Xbox Series S Starter Bundle.

Як можна здогадатися з назви, це просто консоль Xbox Series S із певним бонусом. У цьому випадку йдеться про тримісячну передплату Xbox Game Pass Ultimate, яка сама по собі коштує 50 доларів. Консоль коштує ті ж 300 доларів, що і звичайна Series S без будь-якого бонусу.

Зазвичай Microsoft пропонує в подарунок місячну передплату, а тут відразу втричі більше. Втім, Game Pass хоч і є відчутною перевагою екосистеми Xbox, все ж таки потрібен не всім. Інших причин купувати Xbox Series S Starter Bundle немає. Варто уточнити, що мова йже про версію Series S з 512 ГБ пам'яті.

iPhone 16 Pro та 16 Pro Max отримають 48-мегапіксельний «ширик», Wi-Fi 7 та по 8 ГБ ОЗП. З'явилося багато даних про нові смартфони Apple

Молодший iPhone 16 також отримає 8 ГБ ОЗП.

Лінійка iPhone 15 тільки вийшла на ринок, а в Мережі дедалі активніше обговорюють iPhone 16. Аналітик Джефф Пу з Haitong International Securities розкрив деякі характеристики майбутніх смартфонів Apple.

Наприклад, згідно з даними джерела, старші iPhone 16 Pro та 16 Pro Max (або Ultra) отримають підтримку Wi-Fi 7 та новий модем 5G. Сьогодні також з'являлися дані, що це буде Snapdragon X75 5G.

Також новинки отримають новий датчик для надширококутної камери. Причому справа не тільки в новому датчику, а й у роздільній здатності. Цю камеру Apple також переведе на датчик роздільною здатністю 48 Мп, як і основну торік.

Також джерело говорить про те, що нові iPhone Pro стануть більшими, але це ми вже не раз чули. Як очікується, iPhone 16 Pro отримає екран діагоналлю 6,3 дюйми, а екран iPhone 16 Pro Max зросте до 6,9 дюйми.

Молодша з моделей Pro у наступному поколінні також отримає «телевік» із тетрапризмою, як у iPhone 15 Pro Max, але це ми також чули раніше.

А ось оперативної пам'яті у нових моделей більше не стане: обсяг залишиться рівним 8 ГБ.

Що ж до базового iPhone 16 і, відповідно, iPhone 16 Plus, апарати все ще будуть позбавлені «телевіка» та автофокусу у надширококутної камери. Смартфони отримають SoC Apple A17 та по 8 ГБ оперативної пам'яті. Крім того, молодші новинки задовольнятимуться Wi-Fi 6E.

Pixel 8 Pro та Pixel 8 – перші у світі смартфони з новітньою панеллю OLED Samsung E7. Цим пояснюється їхнє лідерство в DxOMark

Але скоро смартфонів з екранами Samsung E7 побільшає.

Нинішнє покоління флагманів на кшталт Samsung Galaxy S23 Ultra та Xiaomi 13 Pro оснащується екранами OLED Samsung E6, а на панелі E7 перейдуть вже апарати нового покоління – на SoC Snapdragon 8 Gen 3. Станеться це вже незабаром (прем'єра лінійки Xiaomi 14 очікується 27 жовтня) і не факт, що після виходу нових флагманів Pixel 8 Pro та Pixel 8 продовжуватимуть лідирувати в «екранному» рейтингу DxOMark.

OnePlus 12 отримає покращений екран, великий акумулятор і нову камеру, але при цьому може втратити свою головну перевагу

Подробицями про майбутнього флагмана OnePlus – OnePlus 12 – поділився інсайдер Йогеш Брар (Yogesh Brar). Він загалом підтвердив те, про що йшлося раніше (про значний апгрейд камери та акумулятор збільшеної ємності), але також зазначив, що смартфон подорожчає.

Треба сказати, що OnePlus 11 був одним із найдешевших флагманів на момент релізу: ціна версії з 8 ГБ ОЗП та 128 ГБ флеш-пам'яті в США становила 700 доларів. Зрозуміло, що великий апгрейд багатьох систем неминуче позначиться на вартості, але ціна була однією з головних конкурентних переваг OnePlus 11 – і OnePlus 12 цю перевагу може втратити. Якщо інші флагмани на Snapdragon 8 Gen 3 не подорожчають ще більше.

За словами інформатора, OnePlus 12 отримає екран BOE – такий самий, як у Oppo Find X6 Pro. Панелями Tianma та Samsung, з якими були проблеми, OnePlus 12 комплектувати не будуть. Що стосується акумулятора, то його ємність, згідно з даними попередніх витоків, складе 5400 мА·год, а в камері крім основного 50-мегапіксельного сенсора буде ще один 50-мегапіксельний (з надширококутним об'єктивом) і 64-мегапіксельний (з телеоб'єктивом, що забезпечує 3-кратний зум).

Йогеш Брар уже багато разів публікував подробиці, які потім повністю підтверджувалися. Наприклад, так було з Redmi A1, Pixel 7, 7 Pro та OnePlus 11.

Нові флагмани Xiaomi TV S Pro 65 і TV S Pro 75 стали суперхітами в Китаї: їх розкупили ще на етапі попереднього замовлення

Представлені у Китаї п'ять днів тому флагманські телевізори Xiaomi TV S Pro 65 та TV S Pro 75 розкупили у Китаї ще на етапі попереднього замовлення. Xiaomi заявила, що дефіцит виник через занадто консервативну оцінку попиту, і компанія зараз нарощуватиме виробництво компонентів для ТБ та самих телевізорів.

Іншими словами, Xiaomi просто недооцінила попит на ці телевізори, і це досить дивно, тому що за поєднанням характеристик і ціни вони являють собою одну з найкращих пропозицій на ринку. Нагадаємо, ТБ оснащуються панелями 4К Mini LED 144 Гц, чотириядерними процесорами Arm Cortex-A73, адаптерами Wi-Fi 6 та портами HDMI 2.1. При цьому ціна 65-дюймової моделі – 590 доларів, 75-дюймової – 820 доларів.

Оновлення Adobe Premiere Pro 24.0 та Lightroom Classic 13.0

Компанія Adobe випустила оновлення для багатьох програм обробки цифрового контенту, в тому числі для фотографів буде цікава нова версія Lightroom Classic 13.0, а для тих хто займається монтажем відео - Adobe Premiere Pro 24.0.

Adobe Premiere Pro 24.0 – що нового?

Робота з таймлайном прискорена вп'ятеро – цікаво буде перевірити цей постулат у справі, невже вп'ятеро?

Нові функції редагування відео на основі текстових команд, наприклад, ця функція дозволяє прибрати паузи одним клацанням миші.
Нові налаштування для роботи з кольором - основні інструменти тепер зібрані на одній вкладці, тоді як раніше вони були розкидані по різним меню програми.
Автоматичне визначення типу аудіо - діалог, музика, звуковий ефект або "оточення". Цікаво, як програма відреагує на звуковий фрагмент, у якому дві людини розмовляють на терасі, повз яку проїжджають автомобілі, тихо звучить музика, а вдалині співають птахи?
Менеджер ефектів – управління плагінами третіх фірм.
Шаблони проектів – до шаблону можна додати “біни”, секвенції та вихідний матеріал для роботи. Зручно, щоб постійно не додавати в кожен новий проект одне й те саме – заставки, кінцівки, логотипи, титри і таке інше. Звичайно, нічого принципово нового в цій функції немає, проте я однозначно буду нею користуватися.
Панель відновлення документів – нагадування про ті часи, коли Adobe Premiere постійно “падав”... Тепер щось у ній покращили. Ймовірно, корисна панель, проте добре про неї забути і не відкривати ніколи.
Оновлено налаштування місця збереження файлів для експорту – мабуть, найкорисніше нововведення у повсякденній роботі. По суті нічого нового ця функція не додає, проте тепер можна швидко налаштувати розташування нових файлів відразу для кількох пресетів.
Підтримка протоколу Secure Reliable Transport (SRT)
Підтримка апаратного прискорення HEVC та H264 на дискретних відеокартах Intel

Lightroom Classic 13.0 – що нового?

Lens Blur та ефект боке – нова функція, яка працює на основі створення маски об'єкта, після чого розмиває задній план. Подібний ефект ми раніше спостерігали у смартфонах, які робили приблизно те саме в режимі “портрет”. Зрозуміло, ефект розмиття заднього плану бажано відразу створювати під час зйомки, проте часто трапляються випадки, коли подібна обробка виправдана, як, наприклад, на презентаційному зображенні від Adobe
Створення та редагування HDR для перегляду на сумісних дисплеях
Point Color – точне редагування відтінку, насиченості та яскравості (HSL) на основі зразка кольору певної точки зображення
Прискорено роботу експорту до DNG
Додана підтримка нових камер та об'єктивів.

Читайте также


up